Racije v Christianiji

Racije v Christianiji

Oddaja
7. 6. 2018 - 9.00

Kanadski senat bo danes glasoval o  zakonskem predlogu C-45, ki predvideva celovito regulacijo kanabisa. V primeru, da bo senat predlog potrdil, bo zakon stopil v veljavo v naslednjih 12 tednih, kanadski ljubitelji gandže pa si bodo joint brez strahu, da bodo zato kaznovani, lahko prižgali predvidoma konec poletja. V skladu z novim zakonom bo osebam, starejšim od 18 let, dovoljeno posedovati do 30 gramov kanabisa, ki ga bodo lahko nabavili pri licenciranih prodajalcih, za osebno rabo pa bodo konopljo lahko gojili tudi doma.

Danska alternativna skupnost Christiania se sooča z vse intenzivnejšim pregonom uporabnikov in prodajalcev kanabisa ter njegovih izdelkov. Kot poročajo iz Københavna, je Christiania od konca maja tarča pogostih obiskov policije, ki je večino prodajalcev gandže aretirala, njihove stojnice pa uničila. S policijskimi racijami so se sicer v Christianiji, ki kot območje s precejšnjo mero avtonomije v centru danske prestolnice deluje od začetka sedemdesetih, srečevali že tudi v preteklih letih, a ne v tolikšni meri kot v zadnjem obdobju. Čeprav je kanabis na Danskem nezakonit, pa so v Christianiji oblasti njegovo uživanje in prodajo desetletja tolerirali. Tovrstna praksa se je pod desnosredinsko vlado začela spreminjati, razumnejši politiki in javnost pa pozivajo k legalizaciji konoplje, s katero bi po njihovem mnenju učinkovito rešili problem.

Za konec pa še skok v domače loge. V drugi polovici maja je bil v Uradnem listu objavljen Pravilnik o spremembi in dopolnitvi Pravilnika o pogojih za pridobitev dovoljenja za gojenje konoplje in maka. Kot poudarjajo na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, bo sprememba omogočila gojenje konoplje manjšim ekološkim kmetijam, ki imajo obdelovalne površine, manjše od 0,1 hektara. Po prej veljavni ureditvi so konopljo lahko gojile kmetije z obdelovalno površino, veliko najmanj 10 arov, ki je praviloma narekovala strojno obdelavo. Manjše površine s konopljo bodo pridelovalci lahko obdelovali tudi ročno, kar bo po mnenju ministrstva obogatilo ponudbo tovrstnih izdelkov iz konoplje.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness