SD in PREDLOG REGULACIJE

Oddaja
12. 11. 2015 - 8.15

V ograjeni Sloveniji se je navkljub bodeči zatohli atmosferi v javnost na začetku tedna prebil predlog Zakona o regulaciji rastline konoplje in njenih derivatov, ki so ga v sooblikovanju z javnostjo pripravili v stranki Socialnih demokratov (SD). Predlagane spremembe, predstavljene v dveh različicah, predvidevajo celovito regulacijo konoplje, njene pridelave in uporabe, ki slednjo, kot bomo slišali v tokratni Vsemogočni travici, pomembno širi izven okvirov zdravstvenega.

Socialni demokrati so legalizacijo konoplje kot eno svojih prioritet predstavili že aprila in napovedali široko javno razpravo, na podlagi katere bi se oblikoval zakonski okvir, ki bi široko urejal področje regulacije konoplje. V sklopu SD-jevega projekta Legalizator je lahko širša javnost v preteklih mesecih s predlogi sodelovala preko spleta in na ta način, kot pojasnjuje vodja projekta Gorazd Prah, skupaj s strokovno in zainteresirano javnostjo oblikovala končni različici predloga Zakona o regulaciji rastline konoplje in njenih derivatov.

izjava

Kot rečeno, je SD pripravil dve različici zakona, menda bolj in manj konservativno. Slednja posamezniku z namenom osebne uporabe dopušča gojenje konoplje, predvideva pa tudi možnost legalizacije Konopljinih Socialnih klubov oziroma kot jih opredeljuje zakonski predlog - Društva, ki delujejo kot klubi varne uporabe.  To združuje več uporabnikov, ki lahko ob dovoljenju ministrstva v posebnih prostorih gojijo gandžo v nekomercialne namene. 

izjava

Nad področjem tako medicinske kot nemedicinske uporabe konoplje bi po predlogu zakona bdelo Ministrstvo za zdravje. Imelo bi pristojnosti za podeljevanje dovoljenj za gojenje, za nadzor same kakovosti konoplje in derivatov ter njihovo upravičenost za uporabo, potrjevalo pa bi tudi vloge za maloprodajo konoplje. Ta je po predlogu  v izključni pristojnosti lekarn.

izjava

Uporaba gandže s predlogom SD-jevega zakona, kot rečeno, ni omejena na zdravniški recept, pač pa bo v lekarnah na voljo, tudi če jo boste potrebovali iz nemedicinskih razlogov. Ker se vam bo samo preprosto kadilo, recimo. Tudi takrat vam bo lahko pomagala le najljubša lekarna, še prej pa bo zato morala dobiti pristanek lokalne skupnosti.

izjava

Lekarne bodo, če bodo pridobile potrebno dovoljenje Ministrstva, lahko skrbele tudi za gojenje in pridelavo konoplje. Čeprav širših rešitev na področju gojenja konoplje za zdravstvene in komercialne namene zakonski predlog ne ponuja, pa Gorazd Prah poudarja, da bi se to področje sčasoma lahko širilo tudi na druge subjekte.

izjava

Z zdravniškim receptom ali brez, razen če posameznik ne bo imel izrecnih drugačnih navodil zdravnika, predlagani zakon dovoljuje nakup in posest največ 10-ih gramov konoplje. Da bi omejevanje posesti iz ekonomskih razlogov uporabnikov, povezanih s količinskimi popusti, vodilo v posredno ohranjanje črnega trga s konopljo, ki ga sicer želijo čim bolj izničiti, se pri tem predlagatelji ne bojijo.

izjava

Razširjena, manj konservativna različica predloga zakona sicer v tistem delu, ki opredeljuje gojenje za lastno uporabo, dovoljuje tudi posesti večje, oziroma kot natančno pravi predlog, razumne količine konoplje. Po drugi različici predloga lahko namreč posameznik doma ob upoštevanju pogojev, povezanih z varnostjo, shrambo ter dostopom do konoplje oziroma prostora za gojenje, slednjo goji za lastno uporabo. Za razliko od socialnih društev, ki morajo po zakonskem predlogu pridobiti dovoljenje Ministrstva za zdravje, mora posameznik svojo hortikulturno dejavnost prijaviti policiji. Kako zajeten oziroma koliko rastlin lahko obsega botanični hobi posameznika, pa predlog zakona natančno ne določa.

izjava

Zakonski predlog posega tudi na področje sankcij. Nekatere predvidene, kot recimo tista v višini 1000 evrov za prekoračeno posest gandže, pa ponujajo za uporabnika slabše oziroma bolj rigorozno izhodišče od globe, ki jo za posest predvideva aktualni Zakon o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami (ZPPPD).

izjava

Ob zakonskem predlogu v SD predlagajo tudi nekatere druge ukrepe, potrebne za celovito regulacijo področja uporabe konoplje. Tako se zavzemajo za premestitev rastline iz 1. v 3. skupino prepovedanih drog, z manjšimi posegi pa je moč učinkovito poseči tudi na področje tako imenovane industrijske konoplje. Gojenje gandže za industrijsko rabo je, kot je znano,  v Sloveniji omejeno na sorte z vsebnostjo 0,2 odstotka THC-a. Po mnenju Gorazda Praha bi to bilo moč spremeniti že s popravki obostoječega pravilnika o gojenju konoplje. 

izjava

Vsemogočni travici pomaga cveteti BudSizon.eu.

Spletna različica Vsemogočne travice je v tokratnem primeru nekoliko razširjena različica etrske , ki se sicer nahaja v posnetku.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness