Sintetični kanabinoidi

Oddaja
26. 2. 2015 - 8.15

Hrvaško javnost je minuli teden pretresla smrt najstnika, ki naj bi umrl kmalu po zaužitju mešanice sintetičnih snovi, znanih po tem, da imitirajo psihoaktivne učinke THC-ja. Čeprav gre za povsem neuradne novice, ki temeljijo na tem, da je fant preminil v neposredni bližini tako imenovanega Smart Shopa, založenega s tovrstnimi snovmi, in da uraden razlog smrti še ni raziskan, je primer ponovno aktualiziral nevarnost tovrstnih sintetičnih kanabinoidov. Slednjim bomo tako posvetili tudi tokratno in prihodnjo Vsemogočno travico.

Pojav sintetičnih kanabinoidov je povezan z nedostopnostjo konoplje, ki je bila in je še talka prohibitivnih politik. Prve sintetične kanabinoide so pred 40 leti začeli razvijati v terapevtske namene, omejevanje uporabe konoplje pa je sililo, kot pojasnjuje Tomaž Koren s portala konoplja.org, v njihov nadaljnji razvoj.

izjava

Dostopnost sintetičnih kanabinoidov je hitro pripeljala do njihove široke komercialne uporabe in tudi do zlorab. Hkrati je to močno pospešilo razvoj novih sintetičnih kanabinoidov, ki naj bi jih bilo zdaj že več kot 1000 različnih vrst. Mnogi med njimi ostajajo nepoznani in neraziskani, pod pretvezo, da so zelišča, in v obliki različnih praškov pod različnimi komercialnimi imeni tipa “Spice”, “Galaxy”, “Solar” in “Atomix”, pa so se sintetični kanabinoidi kmalu z našli v široki uporabi kot nadomestek za rekreativno kajenje gandže.

izjava

Sintetični kanabinoidi se ponavadi pojavljajo razpršeni po zeliščni zmesi, namenjeni kajenju. Raztopljeni so v topilu, ki ponavadi daje zmesi prepoznaven vonj in videz.  

izjava

Stalno razvijanje novih sintetičnih kanabinoidov in njihovo menjavanje na tržišču po eni strani onemogočata dobro poznavanje njihovega delovanja, o čemer bomo več povedali prihodnji teden, po drugi pa seveda otežujeta njihov nadzor in omogočata večjo dostopnost. Ta je v času interneta in spletnih nakupov še toliko lažja.

izjava

Razmah sintetičnih kanabinoidov je seveda omogočilo dejstvo, da dolgo časa niso bili prepovedani. Toda številne zlorabe, predvsem pa s sintetičnimi kanabinoidi povezana zdravstvena tveganja in stranski učinki, so pripeljale do poskusov zakonske regulacije. Mnogi sintetični kanabinoidi so tako prepovedani tudi v Sloveniji, a seveda še zdaleč ne vsi. Po drugi strani pa domača zakonodaja ne ovira dostopnosti tovrstnih kanabinoidov, saj so ti v soseščini še vedno dosegljivi, prav tako pa je mogoč tudi njihov uvoz. Države imajo namreč glede sintetičnih kanabinoidov različne zakonodaje, omenjeni Spice denimo, ki je v večini držav prepovedan, je na Slovaškem še vedno dovoljen. Tomaž Koren s portala konoplja.org.

izjava

Več o samem delovanju sintetičnih kanabinoidov in njihovih stranskih učinkih, zaradi katerih naj bi umrl tudi fant v Zagrebu, s katerim smo začeli današnjo oddajo, pa prihodnji teden. 

Rubriki pomaga rasti Konopljarna Hannah Biz. 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.