Testirana travica

Oddaja
10. 12. 2015 - 8.15

Pretekli teden smo ob dnevu boja proti Aidsu ponovno spomnili na zdravilni potencial gandže in kanabinoida THC, pri slednjem pa ostajamo tudi v tokratni in prihodnji oddaji. V luči zadnjih javnih razprav se bomo namreč posvetili področju uporabe testerjev, ki ugotavljajo prisotnost tega psihoaktivnega kanabinoida v telesu. Začenjamo pa z aktualnim predlogom uvedbe testiranja na prisotnost THC-ja v srednjih šolah.  

Razpravo o uvedbi preverjanja tega, ali so dijaki pri pouku pod vplivom THC-ja, je v začetku prejšnjega meseca spodbudila  učiteljica strokovnega predmeta v poklicni srednji šoli. Med svojim delom se je po lastnih navedbah večkrat srečala z dijakom, za katerega je  posumila, da je pod vplivom droge, zato je neimenovana učiteljica predlagala uvedbo uporabe testerjev, ki ugotavljajo prisotnost THC-ja v slini. Testiranje, ki naj bi bilo po besedah zaskrbljene učiteljice seveda namenjeno izključno zaščiti dijaka, bi potekalo v svetovalni službi srednje šole ob prisotnosti vsaj še enega strokovnega delavca, predlagateljico pa je pri tem zanimalo tudi stališče Varuha človekovih pravic, ali bi z uporabo testerja kršila katero od človekovih pravic dijaka.

Pri Varuhu človekovih pravic so nad predlogom izrazili pomisleke, saj bi testiranje po njihovem pomenilo poseg v dijakovo pravico do zasebnosti, za posameznika pa morda, kot so zapisali, tudi do dostojanstva. Čeprav so se med tehtanjem med dijakovo pravico do zasebnosti in varnosti nagnili na stran slednje, pa - kot je v eni od večernih informativnih odddaj na POP TV poudarila varuhinja Vlasta Nussdorfer - za testiranje ni podlage v nobenem šolskem zakonu.

izjava

Da srednje šole nimajo zakonske podlage za testiranje dijakov in ugotavljanje prisotnosti drog so nam v pisnem odgovoru potrdili tudi z Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

“Šolski predpisi podrobno ne določajo pristojnosti in načinov za ugotavljanje prisotnosti alkohola ali drugih drog pri dijakih. Tudi ne določajo, da bi slednje bilo v pristojnosti šolske svetovalne službe. Šole so v takšnih primerih dolžne obvestiti pristojne organe pregona in policije, kamor področje prepovedanih drog tudi spada.”

Kljub temu, da zakonskih določil za testiranja na prisotnost THC-ja ni, pa to še ne pomeni, da se na podlagi internih šolskih pravilnikov in privolitve staršev, kot na primer na Srednji gozdarski šoli v Postojni ali na Srednji poklicni in strokovni šoli Bežigrad, slednja na določenih srednjih šolah ne izvajajo. Testiranja sicer pri Varuhu človekovih pravic a priori ne zavračajo. Ob učiteljičini pobudi so tako šolskemu ministrstvu predlagali, naj čimprej pripravi ustrezne zakonske podlage, ki bi jih ob soglasju vseh deležnikov - tudi dijaške skupnosti - vnesli v šolske rede oziroma pravilnike. Po mnenju varuha bi morala testiranja opravljati ustrezna zdravstvena služba, s pridobljenimi ugotovitvami pa bi morali ravnati skrbno, saj gre za občutljive osebne podatke.

Ob tem, ko zakoni oziroma predpisi pristojnosti in načinov ugotavljanja prisotnosti THC-ja pri dijakih zaenkrat podrobno sploh ne določajo, pa je že samo uživanje gandže pri dijakih opredeljeno kot najhujši prekršek, za katerega so predvidene najstrožje sankcije. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

“V skladu s Pravilnikom o šolskem redu sodi uživanje oziroma prisotnost pri pouku pod vplivom alkohola ali drugih drog, posedovanje, ponujanje in prodajanje alkohola ali drugih drog med prepovedi in najtežje kršitve šolskega reda, za katere se lahko izreče tudi najvišje vzgojne ukrepe: ukor učiteljskega zbora, pogojna izključitev in izključitev. Za uvedbo in vodenje postopka ugotavljanja kršitve je pristojen razrednik. O ukoru učiteljskega zbora odloči učiteljski zbor šole z večino glasov vseh prisotnih članov. O pogojni izključitvi in izključitvi odloči učiteljski zbor šole s tajnim glasovanjem in z dvotretjinsko večino glasov vseh članov. Za uvedbo in vodenje postopka ugotavljanja kršitve, za katero je predvidena pogojna izključitev ali izključitev, je pristojen ravnatelj.”

Hude sankcije, celo izključitev iz šole, so po mnenju nekdanje ombudsmanke in zdravnice psihiatrinje Zdenke Čebašek Travnik popolnoma napačen pristop k problematiki. Sama uvedbo testiranj na prisotnost THC-ja v srednjih šolah podpira, pri čemer pa poudarja, da bi morali temeljiti na predhodni privolitvi dijakov, morebitni pozitivni rezultati pa ne bi smeli voditi v njihovo kaznovanje, temveč pomoč.

izjava

Kaj menijo o predlagani uvedbi testiranj na prisotnost THC-ja ter njihovih takšnih in drugačnih posledicah, smo skušali preveriti tudi pri dijakih oziroma Dijaški organizaciji Slovenije, ki pa se nam do zaključka priprave oddaje niso oglasili.

Rubriki pomaga cveteti Budsizon.eu.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.