THCV

THCV

Oddaja
2. 4. 2015 - 8.15

Po kanabidivarinu spoznavanje z manj poznanimi učinkovinami konoplje v prvi aprilski oddaji nadaljujemo z tetrahidrokanabivarinom, krajše THCV-jem. Podobno kot v primeru CBDV-ja, s katerim smo se ukvarjali pretekli teden, gre tudi pri THCV-ju za homologni kanabionid, v tem primeru, kot nam pove že ime, soroden tetrahidrokanabinolu oziroma THC-ju.

Podobno kot pri CBD-ju in CBDV-ju tudi sorodnost med THC-jem in tetrahidrokanabivarinom izvira iz njune molekulske zgradbe. Ločuje ju zgolj pentilna skupina, ki pri THCV-ju nadomešča propilno, sicer prisotno pri THC-ju. Prav ta majhna, a ključna razlika v molekulski formuli obeh učinkovin konoplje povzroča njuno diametralno različno delovanje. Obe sicer tagirata kanabinoidni receptor 1, krajše CB1, a medtem ko CBD nanj deluje kot agonist, pa THCV na receptor CB1 učinkuje kot antagonist. Tetrahidrokanabivarin sicer deluje tudi na receptor CB2, in sicer kot agonist. Mikrobiologinja Tanja Bagar.

izjava

THCV, sicer odkrit že leta 1970, velja podobno kot CBDV za manj raziskan kanabinoid. Njegovo delovanje je šele sorazmerno kratko obdobje predmet različnih raziskav, te pa, kot pojasnjuje Bagar, kažejo na širše delovanje tetrahidrokanabivarina.  

​izjava

Tetrahidrokanabivarin s svojim delovanjem razbija mit o konoplji, ki ob kajenju povzroča poznano slu po hrani. Ta je povezan s THC-jem in njegovim delovanjem na endokanabinoidne receptorje, ki pa jih THCV, kot smo slišali, tagira nasprotno, kot antagonist. Delovanje receptorjev s tem zavira, kar pa po mnenju nevrofarmakologa Rogerja Pertweeja z Univerze v Aberdeenu posledično zmanjšuje tudi občutek apetita. No, da bi občutek sitosti ob kajenju konoplje premagal lakoto, bi se seveda morali poslužiti rastlin z mnogo višjo vsebnostjo te učinkovine od THC-ja, kar pa nas ne bi prikrajšalo tudi za psihoaktivne učinke. Toda o tem več ob koncu.

Konoplja z visoko vsebnostjo tetrahidrokanabivarina bi zaradi njegovih opisanih lastnosti lahko služila tudi kot sredstvo proti debelosti, saj deluje podobno kot denimo preizkušena učinkovina rimonabant. V primerjavi s slednjim naj bi bil THCV človeku prijaznejši, saj nima stranskih učinkov v obliki depresije.

Dobrodejno delovanje THCV-ja na metabolizem naj bi vplivalo tudi na sladkorno bolezen oziroma diabetes tipa 2. Farmacevtsko podjetje GW Pharmaceutical je že leta 2005 sprožilo raziskave na tem področju, ki so jih kasneje pripeljale do pozitivnih ugotovitev. Klične študije na miših so pokazale, da THCV pomaga izboljšati proizvodnjo inzulina in znižuje raven sladkorja v krvi. Omenjeno farmacevtsko podjetje je z začetkom raziskav tudi patentiralo učinkovino kot sredstvo za zaščito pankreasnih otočkov, skupkov celic, ki proizvajajo inzulin. Da THCV varuje celice, ki proizvajajo inzulin, so sicer pred tem pokazale tudi nekatere druge raziskave. Več o vplivu tetrahidrokanabivarina na raven sladkorja v krvi pa naša sogovornica.

izjava

Diabetologinja Vilma Urbančič z raziskavami o vplivu THCV-ja na zaščito celic, odgovornih za proizvodnjo inzulina, ni seznanjena. Bi pa po njenem mnenju kanabinoidi lahko na diabetes učinkovali tako, da bi v telesu zagotavljali energijsko ravnovesje.

izjava

Metabolizem pa ni edino področje, na katerem so bili zaznani pozitivni učinki THCV-ja. Podobno kot CBDV naj bi tudi THCV vplival na manjšo intenzivnost epileptičnih napadov, deloval naj bi protibolečinsko, ob tem pa naj bi lajšal tudi simptome slabosti. Tetrahidrokanabivarinu pripisujejo tudi protivnetne učinke, vplival naj bi na rast kosti, njegovo pozitivno delovanje pa opažajo tudi pri parkinsonovi bolezni.  

izjava

Čeprav THCV deluje v nasprotju s homologom THC-jem in njegovi psihoaktivni učinki uradno niso raziskani, pa neuradno uživalci gandž z visoko vsebnostjo te učinkovine poročajo o specifični, čistejši zadetosti. THCV naj bi povzročil evforičen občutek, ki nastopi sunkovito, nato pa precej hitro tudi izgine. Trajanje samega psihoaktivnega učinka tetrahidrokanabivarina naj bi bilo sicer pol krajše kot delovanje bolj poznanega THC-ja.

Z visoko vsebnostjo tetrahidrokanabivarina naj bi bi bile obdarjene predvsem indike na azijskem področju in tudi na območjih južne in vzhodne Afrike. Po nekaterih navedbah naj bi visoko stopnjo THCV-ja imele tudi nekatere sative.

Rubriki pomaga rasti Konopljarna Hannah Biz. 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness