Vseuporabnost konoplje

Oddaja
2. 10. 2014 - 8.15

Dobro jutro še v Vsemogočni travici! Risani junak Toffsy v priljubljeni stari risanki s pihanjem v pojočo travico išče resnico, mi pa bomo v pričujoči rubriki s radoživim pihanjem v nekoliko drugačno travico, konopljo skušali iz nje izvabiti vso njeno uporabnost. Vsak četrtek bomo tako osvetljevali različne vidike vsestranskosti konoplje, pri tem pa se bomo skušali osredotočiti na tiste, širši javnosti manj znane in ne tako izpostavljene. Preden pa začnemo s konkretnimi primeri, bomo v tokratni oddaji pogledali, kako je gojenje konoplje zakonsko regulirano v Sloveniji, kakšna je ureditev v primerjavi s tujino, in kako se je odnos do konoplje spreminjal skozi z zgodovino.

Slovenija je ob vstopu v Evropsko unijo leta 2004 sledila smernicam Bruslja in podobno kot drugod po Evropi, je gojenje industrijske konoplje dovoljeno in subvencionirano pod določenimi pogoji. Ti so seveda strožji kot za gojenje drugih kultur. Več o tem Tomaž Koren s projekta Konoplja.org.

izjava

V Podalpju je zaenkrat seveda dovoljeno gojenje zgolj industrijske konoplje, z nizko vsebnostjo psihoaktivnega THC-ja, v gospodarske namene. Raven vsebnosti tetrahidrokanabinola je strogo regulirana, letvica pa je postavljena na 0,2 odstotka, kolikor THC-ja industrijska konoplja, gojena pri nas, še lahko vsebuje. Kot pojasnjuje Koren, gre pri določitvi dovoljenega nivoja THC-ja v industrijski konoplji, ki ga pristojni strogo preverjajo, za politično odločitev, povezano tudi s partikularnimi interesi.

izjava

Raven dovoljenega THC-ja v industrijski konoplji je v različnih evropskih državah različna. Švica pa tudi Belgija denimo dopuščata precej višjo stopnjo, s tem pa dosežejo tudi boljši donos same konoplje.

Konoplja je bila sicer skozi vso zgodovino za človeka nepogrešljiva kultura, njena pomembnost pa je izhajala iz vsestranske in visoke uporabne vrednosti konoplje na najrazličnejših področjih. Vse to se je začelo spreminjati v začetku 2. polovice 20. stoletja, ko se je konopljo začelo tretirati, nič več kot industrijsko rastlino, pač pa kot drogo. Svetovni politiki na tem področju se je morala ukloniti tudi tedanja Jugoslavija, ki je pridelovanje konoplje začela postopoma nadomeščati z drugimi kulturami.

izjava

Regulacija gojenja konoplje je povsem spremenila tudi njen položaj v človekovem vsakdanu. S spremembo paradigme se je ena ključnih kultur začela načrtno zapostavljati, njeni pridelovalci pa stigmatizirati. Posledice tega so bile, kot zaključuje današnjo uvodno edicijo rubrike Vsemogočna travica Tomaž Koren s projekta konoplja.org, nadvse škodljive nad družbo.

izjava

Rubriki pomaga rasti Konopljarna Hannah Biz

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.