Moralni dinozavri

Moralni dinozavri

Aktualno-politična novica

Povej mi, kako na široko lahko odpreš čeljusti in povem ti, s čim se prehranjuješ, bi lahko naslovili raziskavo o dieti dinozavrov in razponu njihovih odprtih čeljusti.

Stephan Lautenschlager /Lautenšlager/ z bristolske univerze je v raziskavi, objavljeni v Royal Society Open Science, primerjal tri vrste dinozavrov iz rodov tiranozavrov, alozavrov in erlikozavrov. Da je lahko predvidel sile ugrizov različnih živali, je pripravil tridimenzionalne modele njihovih lobanj, čeljusti in mišic ter jih primerjal z zgradbo kosti in mišic še danes živečih predstavnikov skupine arhozavrov: aligatorjev in kanj.

Odkril je, da plenilska mesojeda predstavnika rodov tiranozavrov in alozavrov lahko razpreta čeljusti tudi za kot 90 stopinj, kar jima je omogočalo vzdrževati večjo silo pri ugrizu. Medtem pa je rastlinojedec iz rodu erlikozavrov lahko odprl čeljusti le za kot 45 stopinj.

Pripisovanje moralnih obveznosti je neodvisno od prepoznanih sposobnosti. Raziskovalca z Univerze v Waterlooju v Kanadi sta v svojih eksperimentih ugotavljala, kakšna je povezanost med moralno obveznostjo za neko dejanje in sposobnostjo za izvedbo tega dejanja.

Med drugim so udeleženci raziskave odgovarjali na dilemo, pri kateri se utapljata dva plavalca, reševalec pa lahko zaradi razdalje med njima lahko reši zgolj enega. Udeleženci so v veliki večini menili, da je bil reševalec moralno obvezan rešiti oba, čeprav fizično tega ni bil sposoben. Po drugi strani pa osebi, ki ni mogla rešiti druge osebe, niso pripisovali krivde.

Avtorja zaključujeta, da se zdravorazumska moralnost razlikuje od filozofskih razprav, ki so zaključevale, da so moralne obveznosti omejene s sposobnostmi.

V času upravičene demonizacije kadilcev se še vedno prepoznavajo potencialni zdravilni učinki nikotina. Na Univerzi Vanderbilt bodo izvedli največjo študijo z uporabo nikotinskih obližev na nekadilcih. 300 oseb z blago kognitivno motnjo, ki pogosto vodi v Alzheimerjevo bolezen, bo dve leti prejemalo nikotinske obliže ali placebo. Pretekle raziskave na manjših vzorcih so že dale spodbudne rezultate: nikotinski obliži so bili učinkoviti in imeli so malo nezaželenih učinkov. Avtorji opozarjajo, da je kajenje ne glede na učinke nikotinskih obližev škodljivo. Zdravim ljudem uživanje nikotina odsvetujejo, saj ni dokazov za to, da bi jim nikotin posebej pomagal.

Moralo okajenih dinozavzrov sta preučila Andraž in Zarja.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.