Dol z apartheidom in mejami!

Oddaja
9. 2. 2023 - 12.00

Pogovor s tovarišico iz Izraela / Palestine

-----------------

LJUBLJANA IN INSBRUCK: ŠE VEDNO PROTI TRDNJAVI EVROPA

Preteklo soboto se je v Innsbrucku v Avstriji pod geslom 'Grenzen Toten' oziroma 'Meje ubijajo' odvil protest proti morilskim mejnim režimom. Ti so lani terjali številna človeška življenja, morija pa se nezadržno nadaljuje tudi letos. V politiki zapiranja aktivno sodeluje tudi avstrijska država, ki ljudi na poti namešča v nesprejemljivih pogojih ter jim drugače krati mnoge pravice, zaradi. Tudi Avstrija je torej še vedno rasistična država. Na ulicah Innsbrucka je proti mejnim režimom protestiralo okoli 600 ljudi, med njimi tudi ekipa iz Ljubljane.

Nekaj dni kasneje je bila prav tako v kontekstu globalnega dneva boja proti smrtonosnim mejnim režimom izpeljana intervencija tudi v Ljubljani. Odvila se je na t.i. kulturni dan pred italijanskim konzulatom. Njen namen pa je bil ponovno opozoriti na razčlovečujoče prakse, ki jih v imenu 'upravljanja z migracijami' izvajajo posamične države in Evropska unija.

Tokratna intervencija se je osredotočila na odgovornost italijanske države, saj je ta pogosto prva v regionalni liniji verižnih vračanj ljudi, ki temelji na neustavnih dogovorih med državami Evropske unije. Osvetlila pa je tudi nekatere ostale prakse, ki so se v preteklih tednih uveljavile v regiji, med njimi vse večjo prisotnost policistov na slovenskih cestah, ki bojda zaradi vstopa hrvaške v šengensko območje izvršujejo t.i. izravnalne ukrepe. Na drugi strani Avstrija podaljšuje izredni nadzor na meji s Slovenijo, čeprav ga hkrati ukinja na mejah z drugimi sosedami. Nedavno pa je celo upravno sodišče ugotovilo, da je bila januarska deportacija osebe iz Slovenije v Pakistan nezakonita.

Vse to je zgolj nekaj iz vsakdanjega repertoarja z mejami povezanega terorja. Morilski stroj Trdnjave Evropa je namreč tudi v Sloveniji in v širši regiji še vedno dobro naoljen in v pogonu, protesti in organiziranje zoper njega pa ostajajo nujni del sleherne antiavtoritarne politike.

---------

Še naprej spremljamo dogajanje v zvezi z gladovno stavko zaprtega anarhista Alfreda Cospita, o kateri smo poročali že v prejšnjih oddajah. Več v pogovoru s tovarišico iz Trieste Hard-Core.

------------

INFOKAFANA - CIKEL "ANTIAVTORITARNE PERSPEKTIVE":

KURDSKO OSVOBODILNO GIBANJE IN REVOLUCIJA V ROJAVI

PETEK, 10. FEBRUAR 2023, OB 20H

@ A-INFOSHOP (AKC METELKOVA MESTO)

FB: https://www.facebook.com/a.infoshop

Revolucija v Rojavi, ki se je pod politično-moralnim vodstvom kurdskega osvobodilnega gibanja začela pred dobrim desetletjem na severu Sirije in v drugih delih Kurdistana, predstavlja enega najpomembnejših in najbolj korenitih revolucionarnih gibanj in eksperimentov po vstaji zapatističnih skupnosti v Mehiki leta 1994. Revolucija od takrat predstavlja pomemben vir navdiha za različna avtonomistična in revolucionarna gibanja po svetu. Tudi mednarodno anarhistično gibanje že ves čas podpira revolucijo, v njej sodeluje in se iz nje uči, a hkrati artikulira tudi svoje zadržke in kritiko.

Tokrat ne bomo predstavljali in govorili o gibanju ter njegovi zgodovini, temveč bomo v diskusiji iz antiavtoritarne perspektive naslovili nekatera odprta vprašanja ter ideološko-politične dileme in zadrege, ki se v zvezi z njim pojavljajo v anarhističnem in drugih družbenih gibanjih.

Za kakšno spremembo paradigme gre pri kurdskem osvobodilnem gibanju? So predlogi demokratičnega konfederalizma skladni z anarhističnimi? Kakšen odnos ima gibanje do vprašanja države in nacionalizma? Je PKK res hierarhična struktura vredna komunističnih partij prejšnjega stoletja? Kaj je z njihovim voditeljem Abdullahom Öcalanom in zakaj je potrebno zahtevati njegovo osvoboditev?

Ta in druga vprašanja bomo odprli na redni Infokafani v petek, 10. februarja ob 20h v anarhističnem socialnem prostoru A-Infoshop v AKC Metelkova mesto.

---

Dogodek poteka v sklopu cikla Antiavtoritarne perspektive, na katerem v sproščenem okolju petkove skupnostne Infokafane bolj ali manj poglobljeno razpravljamo o resnih temah. Spodaj objavljamo datume in delovne naslove naslednjih dogodkov v ciklu.

Infokafane - Cikel Antiavoritarne perspektive @ A-Infoshop:

17. februar 2023: Pomen in svobodni modeli izobraževanja

24. februar 2023: Vojna v Ukrajini – pogovor s tovarišem iz Anarchist Black Cross Kijev

3. marec 2023: Eno leto po začetku vojne v Ukrajini – diskusija o anti-militarizmu in izzivih proti-vojnega gibanja

10. marec 2023: Vloga anarhistične politične organizacije

------

Živa sila

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness