2022 – Migracije so pravica!

Mnenje, kolumna ali komentar
6. 2. 2022 - 15.00

Smo sorodniki in prijatelji oseb, ki so umrle, izginile ali so žrtev prisilnih izginotij na kopenskih in morskih mejah Evrope, Afrike in Amerike.

Smo ljudje, ki smo preživeli poskuse prečkanja mej v iskanju boljše prihodnosti.

Smo solidarni državljani, ki pomagamo migrantom na njihovih poteh z nudenjem medicinske oskrbe, hrane in oblačil in ki jih podpiramo v nevarnih razmerah z namenom, da bi njihove poti bile varne.

Smo aktivisti, ki zbirajo glasove migrantov, preden izginejo, ki skušamo identificirati anonimna trupla na mejnih področjih in jih dostojanstveno pokopati.

Smo velika brezmejna družina brez nacionalnosti, ki se bori proti režimu smrti, značilnemu za vse meje sveta, in ki se bori za pravico do migracij, svobodo gibanja in globalno pravičnost.

Iz leta v leto spremljamo nasilje na mejah in v centrih za pridržanje, katerega namen je preprečevanje migracij. Ne smemo pozabiti teh žrtev! Ne želimo molčati o tem, kar se dogaja!

Zato smo se odločili, da združimo moči, upoštevajoč različne lokalne kontekste, in obsodimo smrtonosno nasilje, ki se dogaja na mejah po vsem svetu, ter se poklonimo spominu tistih, ki so umrli, izginili ali bili žrtev prisilnih izginotij v Mediteranskem morju, Sahari, na Balkanu, mehiški južni meji, v puščavah Arizone in drugod po svetu.

Obsojamo odgovorne za ta trajajoči genocid: oblasti, ki z militarizacijo notranjih in zunanjih mej napravljajo te vedno nevarnejše.

Šestega februarja 2014 je španska mejna policija ubila petnajst ljudi pri Tarajalu na maroško-španski meji, ko so ti skušali prečkati mejo v špansko enklavo Ceuta. Po večletnih sodnih postopkih je sodišče oprostilo policiste Guardia Civil. Pravici za umrle in njihove svojce ni bilo zadoščeno.

Šestega februarja 2020 so se skupine in družine umrlih, pogrešanih in žrtev prisilnih izginotij zbrale v Oujdi v Maroku za prvo Komemor-Akcijo žrtev migracij in obsodbo mejnih režimov.

Pokol pri Tarajalu je simbol dogajanja preteklih 20 let: žrtve brez pravic, brezimni grobovi, nepravične meje. Zato smo se v Oujdi odločili, da bomo vsako leto 6. februarja obeležili spomin na umrle, da bi pretvorili našo bolečino v kolektivno akcijo.

Pozivamo vse humanitarne in politične, sekularne in verske organizacije, skupine in kolektive družin žrtev migracij, državljane vseh držav sveta, da organizirajo proteste in dvignejo raven ozaveščenosti o migracijah.

Migracije za življenje, ne za smrt! To so ljudje, ne številke!

 

SVOBODA GIBANJA ZA VSE!

Poziv je pripravila mreža Komemor-Akcija.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness