Evropska državljanska pobuda: Člen 4 »Ustavite mučenje in nečloveško ravnanje na evropskih mejah«

Mnenje, kolumna ali komentar
12. 7. 2023 - 16.00

»Evropska unija temelji na nedeljivih in univerzalnih vrednotah človeškega dostojanstva, svobode, enakosti in solidarnosti,« je zapisano v preambuli Listine EU o temeljnih pravicah. Vendar smo že leta priča nenehnemu in sistematičnemu kršenju teh načel. Nesporni primeri tega so: militarizacija in eksternalizacija notranjih in zunanjih meja EU, brutalne deportacije, smrti in brodolomi v Sredozemskem morju, nasilje v državah članicah in drugih državah, s katerimi je Evropa sklenila sporazume o preprečevanju vstopa prosilcev za azil na svoje ozemlje. Na Hrvaškem, v Franciji, Grčiji, Italiji, Španiji, pa tudi v Libiji in Turčiji so človekove pravice že nekaj časa neusmiljeno kršene. Zlorabe in nasilje so postali prevladujoča značilnost evropskega upravljanja migracij.

Čas je, da se združimo v skupni politični akciji in zahtevamo konec kršitvam temeljnih pravic, mučenju in zlorabam ljudi, ki so krivi le tega, da daleč od svojih držav iščejo dostojno življenje in upanje za prihodnost.

Evropska državljanska pobuda predstavlja instrument participativne demokracije, ki državljanom omogoča, da institucije EU usmerijo k sprejetju določenega zakonodajnega akta. Takšna pobuda z naslovom »Člen 4: Ustavite mučenje in nečloveško ravnanje na evropskih mejah« je začela fazo zbiranja podpisov. Od 10. julija pobudniki skupaj z evropsko civilno družbo, ki se je v prvih mesecih leta 2023 zbrala okoli mreže Stop Border Violence, zbirajo podpise v podporo pobudi pri Evropski komisiji. V enem letu, to je od julija 2023 do julija 2024, je namen zbrati milijon podpisov, pri čemer mora biti minimalna kvota dosežena v vsaj sedmih evropskih državah. V primeru uspešne evropske državljanske pobude bo milijon državljanov, ki živijo v vsaj četrtini držav članic, pozvalo Evropsko komisijo k zakonodajnemu ukrepanju.

Evropska državljanska iniciativa poziva EU, da se te nenehne in ponavljajoče se kršitve temeljnega načela, izraženega v členu 4 Listine EU o temeljnih pravicah, končajo, tako da bodo migranti in prosilci za azil zaščiteni:
1.) pri vstopu v skupno evropsko območje z ureditvijo dejavnosti nadzora nad izvajanjem mejnih kontrol in določitvijo posebnih sankcij za države, ki odkrito kršijo prepoved uporabe nasilja;
2.) v drugih državah zunaj EU v okviru dejavnosti, katerih cilj je tako imenovana »eksternalizacija meja«, z določitvijo posebnih sankcij za države članice, ki sklepajo sporazume, ki ne predvidevajo nadzora skladnosti s členom 4 Listine EU;
3.) pri opredelitvi standardov sprejema na območju evropskih držav za celotno obdobje bivanja na ozemlju z določitvijo posebnih sankcij za države, ki so z uporabo svojih organov in policijskih sil vpletene v kršitve pravic migrantov ali prosilcev za azil.

Svojo podporo lahko izrazite s podpisom prek povezave na spletni strani mreže Stop Border Violence. Ta pobuda pripada vsem. Združimo se za uveljavitev univerzalnosti načela temeljnih pravic in zakonitost delovanja oblasti. Ukrepajmo in čim bolj razširimo pobudo evropske državljanske iniciative v gibanja, združenja, skupnosti, medije in med državljane.

Povezava do peticije. 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness