Poziv k ureditvi pravnega položaja Radio Študent

Oddaja
14. 4. 2022 - 12.00

V društvu Asociacija, društvu nevladnih organizacij in posameznikov na področju kulture, z zaskrbljenostjo spremljamo dogajanje, vezano na proces usklajevanja ustanovitvenega akta Zavoda Radio Študent z zakonom o nevladnih organizacijah.

Uvodoma velja izpostaviti, da kot član v okviru našega društva deluje tudi Zavod Radio Študent, nevladna medijska organizacija, ki v domačem kulturnem ekosistemu opravlja za organizacije in posameznike, ki jih zastopamo, nenadomestljivo vlogo. Prav v sistemskem oziru in ne ozkem okviru odnosa med ustanoviteljem in njegovim zavodom želimo nasloviti problematiko, o kateri beremo iz medijskih obvestil in javnih občil.

Verjamemo, da je dogajanje, vezano na poskuse radikalne in nelegitimne transformacije domačega medijskega prostora študentskim funkcionarjem dobro poznano. Napadi na neodvisne medije in novinarje so bili v obdobju aktualne vlade zaskrbljujoča stalnica in se ob nadaljevanju dogajanja na državnem radijskem in televizijskem mediju ob pravkaršnjem vročanju odločb o sofinanciranju programskih vsebin medijev zgolj nadaljujejo. Posledice tovrstnega spodkopavanja temeljev domače četrte veje oblasti pa ima ob izgubi zaupanja v verodostojnost posredovanih informacij in nižanju stopnje demokratičnosti naše družbe, številne daljnosežne posledice. Med njimi je tudi ta, da se navkljub dejstvu, da tako področje kulture in ustvarjalnosti kot področje medijev spadata na isti ministrski resor, katerega poslanstvo je državljanom Slovenije zagotavljati skladen civilizacijski in kulturni razvoj ter katerega naloga je zagotavljati spodbudno okolje za razvoj domače kulture in umetnosti, medijski prostor za kulturo še izdatneje krči, pri čemer so zahtevani element dokazovanja referenčnosti domačih javnih kulturnih institucij, neodvisnih organizacij, ki delujejo v polju kulture ter samostojnih ustvarjalcev prav odzivi medijske javnosti.

V tem smislu je Zavod Radio Študent nenadomestljiv in sistemsko izjemno, celo življensko pomemben elektronski medij, pravzaprav edini, ki konsistentno in ustrezno kritično vrednoti domačo ustvarjalnost, s čimer igra vlogo enega od varuhov in generatorjev kvalitete domače sodobne kulturne produkcije. Vsekakor ni odveč izpostaviti, da iz njegovih vrst še danes za domačo ustvarjalnost, miselnost in informiranost izide vrsta prebojnih posameznikov.

Tudi Študentska organizacija Univerze v Ljubljani je ena od pomembnih sistemskih struktur, pri tem pa ne zgolj, ker skrbi za ustrezne pogoje študija, izobraževanja in kvaliteto študentskega življenja, temveč tudi zato, ker sistemsko omogoča pomembne strukture, ki po pomenu daleč presegajo matično ciljno skupino. Nanjo naj bo ponosen in naj si z enako vnemo kot za študente še naprej aktivno in tvorno prizadeva, da družbi služi na tak način, da zanjo pomembne strukture vzpostavlja in omogoča. Četudi se zavedamo, da za ŠOU niso časi vselej rožnati, se naj te vloge nikar ne sramuje.

Pozivamo vas tako, da pravni položaj v dobro domačega neodvisnega medijskega prostora, domače kulture in ustvarjalnosti hitro in za vse deležnike in koristnike konstruktivno naslovite in uredite.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness