Fronte spletne nevtralnosti

Fronte spletne nevtralnosti

Oddaja
nevtralnost spleta
12. 10. 2015 - 19.59

Splet, kot ga poznamo, se utegne kaj kmalu spremeniti. Po celem svetu smo namreč priča poizkusom, da veliki operaterji, ponudniki internetnega dostopa, uvedejo različne cene za različne oblike spletnega prometa in si s tem zagotovijo dodatne dobičke. Če je današnji splet že močno komercializiran in 10 največjih spletnih strani pobere 75 odstotkov vsega spletnega prometa, ter kot tak ni izpolnil vseh pričakovanj po dvigu demokratičnega odločanja in izmenjave mnenj na novo raven, pa bi mu ukinitev njegove nevtralnosti lahko odvzela še potencial za to. To bi namreč pomenilo, da bi operaterji lahko spletnim stranem in storitvam zaračunavali za višjo hitrost prenosa, česar si manjši tekmovalci na na novo vzpostavljenih trgih ne bi mogli privoščiti.

V Evropski uniji bo nevtralnost spleta na udaru 28. oktobra. Takrat bo v Evropskem parlamentu glasovanje o predlogu Sveta Evrope Evropskega sveta, ki predvideva uvedbo specializiranih storitev pri spletnem prenosu podatkov. A Evropska unija še zdaleč ni osamljena v boju za medmrežno nevtralnost. Slednja je na udaru tudi drugod po svetu. Stanje v Evropski uniji bomo primerjali z regulacijo področja v Indiji ter Združenih državah Amerike.

protest against freebasics
Kršenje nevtralnosti spleta v državah v razvoju
 / 2. 3. 2016

Temo za nas osvetlijo Timothy Karr iz ameriške organizacije Free Press, ki se nevtralnost spleta zavzema že od leta 2003, Joe McNamee iz orgaizacije European Digital Rights in član Just Net Coalition Prabir Purkayastha iz Indije. Vabljeni k poslušanu.

Več o temi tudi na:

http://forthenet.eu/

https://savetheinternet.eu/

Sorodne vsebine - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - >

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness