Črnska zaporniška glasba

Oddaja
5. 3. 2016 - 20.00

"Boss, did you ever hear dat song ‘bout po’ Bobby Allen? See ef you want to put it on yo’ recort."

/stavek iz podnaslova iz knjige Ronalda D. Cohena: Alan Lomax - Selected writings 1934 - 1997, poglavje The Prison Farm/

Tokratni DJ Grafiti bodo posvečeni zaporom in zaporniški glasbi ameriških črncev, ki so med leti 1865 in 1965, torej med leti uradne odprave suženjstva in uradne pridobitve volilne pravice, v večji meri konstituirali ameriško zaporniško telo (ki se ohranja še danes) in tako zunaj kot znotraj zaporov predstavlja ključno industrijsko (takrat značilno fordistično) delovno silo. Ob tem bomo govorili po eni strani o ozadju samih črnskih zapornikov - o institucionalizaciji zapiranja, ohranjanju rasizma ter današnjem in takratnem položaju črncev v ameriških zaporih -, po drugi strani pa bomo prisluhnili tako samim posnetkom, ki so pronicljivo inspirirali tako vsebino bluesovske melanholije, kot tudi posnetkom iz vrste kompilacij, ki so se nekatere specializirale za religiozne oz. spiritualne motive črnskih zaporniških "popevk", druge pa so posebno izpostavljale posamezne pevce in pevke in godce in godke. Za konec se bomo tako na kratko spomnili tudi na nekatere zaslovele bluesovske glasbenike, ki so bili posneti med njihovimi zaporniškimi leti (recimo Robert Pete Willams).

Listali bomo po popotovalnih zapisih Alana Lomaxa in njegovih vplivih na ameriški folk revival, brskali po statističnih podatkih zapiranja in tehnikah oblasti, v večjem delu pa se bomo prepustili črnskim zaporniškim glasovom v intervjujih in ob spremljavi kladiv, sekir, kitare in ustne harmonike, tako v skupinskem petju kot v delovni osami (na neki točki vmes se bo razglabljalo, kje so ženske v tej oddaji).

Priporočam:

ALBUMI:
- Various ‎– Prison Worksongs
- Various ‎– Parchman Farm: Photographs And Field Recordings, 1947-1959
- Various - Southern Prison Blues
- Various ‎– Wake Up Dead Man: Black Convict Worksongs From Texas Prisons

DOKUMENTARNI FILMI:
Folkstreams.net
 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Odlično, komi čakam!

Super !

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.