Dejan Berden - Zgodba, ki jo piše pianist

Oddaja
18. 2. 2017 - 20.00

V tokratnih DJ Grafitih se bomo posvetili delu pianista, glasbenega pedagoga, producenta ter skladatelja in improvizatorja Dejana Berdena. Dejan že od samih začetkov stopa po poteh glasbe, ki je zakoreninjena v njegovi družini, pot pa ga je peljala preko jazza in klasične glasbe, aranžiranja in skladanja do tonsko producentskega dela ter v zadnjem odbobju poleg vsega naštetega predvsem improvizacije in presežnega dela kot solist na njegovem primarnem inštrumentu klavirju. Njegova diskografija zajema široko paleto sodelovanj od recimo popa z zasedbo Patetiko, preko kantavtorske glasbe in produciranja različnih bandov, do virtuoznih eskapad v začetnem obdobju z Vaskom Atanasovskim, kasneje pa tudi v zasedbi Džezzva ter drugih sodelovanjih, predvsem pa v solističnem delu, kjer se zrcali globoko poznavanje tako jazza kot klasične glasbe. Dejan je sicer svojo pot pričel na harmoniki, ki mu zvesto služi še danes, on pa z njo suvereno plava v vodah takoimenovanih glasb sveta ter predvsem s polno radostjo gode tradicionalne muzike balkana in okolice, kar pa se pozna po njegovih predelavah tradicionalnih prekmurskih pesmi, iz kjer prihaja, vzgibe le teh pa lahko najdemo tudi v njegovih improvizacijah.

 

Več o širini domačega ustvarjalca boste izvedeli v pogovoru in poslušanju muzik, ki so prišle izpod magičnih prstov Dejana Berdena.

DEJAN BERDEN, prof. glasbe

(pianist, skladatelj, aranžer, producent /

Rojen leta 1974 v Murski Soboti, se je z glasbo začel ukvarjati v zgodnjih letih svojega otroštva, saj je bila glasba stalnica v družini. Po končani osnovni šoli iz harmonike je s štirinajstimi leti začel z nastopi v svojih prvih glasbenih skupinah s katerimi je nastopal po Sloveniji, Hrvaški, Makedoniji, Srbiji, Avstriji, Madžarski, Bosni in Hercegovini, Nemčiji, Italiji, Švedski, Belgiji...Po nekaj letih nabiranja oderskih, aranžerskih in skladateljskih izkušenj se je vpisal na glasbeni oddelek Pedagoške fakultete v Mariboru, kjer je kot Zoisov štipendist tudi diplomiral. V času študija se je poleg koncertiranja in ustvarjanja lastnih glasbenih stvaritev kot zvokovni mojster in producent zaposlil v glasbenem studiju 22 v regionalnem centru RTV Slovenije v Mariboru, kjer je deloval 10 let. Sedaj deluje kot samostojni kulturni ustvarjalec kot skladatelj, inštrumentalist, aranžer in zvokovni producent. Že v času pred študijem glasbe se je začel zanimati za improvizirano glasbo, kar je v kasnejših letih izpopolnjeval s podrobnejšim spoznavanjem afro-ameriške glasbene tradicije, ljudskih izročil z vsega sveta in evropske klasične glasbene dediščine. Kot pianist, skladatelj, aranžer in producent je sodeloval pri mnogih glasbenih projektih, ki segajo od otroških glasbenih vsebin, radijskih iger, gledališke glasbe, etno-jazz, rock-jazz, improvizacij v vseh pomenih besede (tudi lastni klavirski koncerti brez vnaprej pripravljenih motivov) pa vse do komponiranja glasbe za različne dogodke in zasedbe.

Uradna stran: http://dejanberden.wixsite.com/dejanberden

 

Avtorji: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.