Igor Letov

Oddaja
29. 1. 2022 - 20.00

Я ищу таких, как я, сумасшедших и смешных, сумасшедших и больных. А когда я их найду, мы уйдём отсюда прочь, мы уйдём отсюда в ночь ...

V DJ grafitih bomo sledili življenju in delu Igorja Letova, eni najpomembnejših figur ruske alternativne glasbene scene, poznanem predvsem po svoji skupini Гражданская оборона, s katero je po Rusiji vselej trmasto ružil do smrti.

Seznam komadov:
1. Посев - Реггей, Панк И Рок-Н-Ролл
2. Посев - Я Выдуман Напрочь
3. Посев - Маленькая Девочка На Солнечной Лужайке
4. Посев - Кленовый Лист
5. Посев - Не Смешно
6. Гражданская оборона – Поганая молодёжь
7. Гражданская оборона - Снаружи всех измерений
8. Гражданская оборона - Зоопарк
9. Гражданская оборона - Хватит!
10. Гражданская оборона - Я блюю на ваши дела
11. Гражданская оборона - Он увидел солнце
12. Гражданская оборона - Мышеловка
13. Гражданская оборона - Умереть молодым
14. Гражданская оборона - Кого-то ещё
15. Гражданская оборона - Вперёд!
16. Гражданская оборона - Тоталитаризм
17. Адолф Гитлер - Третий рейх
18. Адолф Гитлер - Мы сядем на танки
19. Спинки Мента - Доброе утро
20. Спинки Мента - Снова я один
21. Спинки Мента - У окна дождь
22. Коммунизм - Туман
23. Коммунизм - Фантом
24. Коммунизм - Любви не миновать
25. Гражданская оборона - Некрофилия
26. Гражданская оборона - Вы
27. Гражданская оборона - Печаль моя светла
28. Гражданская оборона - Трамвай
29. Гражданская оборона - Непонятная песенка
30. Гражданская оборона - Родина
31. Гражданская оборона - Мёртвые
32. Гражданская оборона - Про дурачка
33. Гражданская оборона - Моя оборона
34. Гражданская оборона - Всё идёт по плану
35. Егор и Опизденевшие - Евангелие
36. Егор и Опизденевшие - Вечная весна

Seznam podlag:
1.
Гражданская Оборона - Всё идёт по плану
2. Гражданская оборона - Город детства
3. Егор Летов - Всё как у людей
4. Гражданская оборона - Мы идём в тишине
5. Гражданская оборона - Без меня

 

Podlaga: Гражданская Оборона - Всё идёт по плану
Pozdravljeni v oddaji DJ Grafiti, v kateri tokrat sledimo življenju in delu Igorja Letova, eni najpomembnejših figur ruske alternativne glasbene scene. Če kar zarežemo z najbolj slovečo in najbolj popisno oznako, se Letova smatra za glavnega predstavnika sibirskega samomorilskega post punka … Oznako sibirski si je nišni žanr prislužil zato, ker je bila v Sibiriji ruska pank scena najmočnejša in iz hladnih sibirskih step je prihajal tudi sam Letov. Oznako samomorilski pa si je najverjetneje pridobil, ker moreča depresija Sibirije težko vzbuja druga občutja kot zgolj in samo samomorilska, ta se kasneje reflektirajo tako v besedi kot zvenu.

Na življenju neprijaznih sibirskih tleh je neuktrotljiva zvrst panka svoj prostor pod ruskim, pravzaprav takrat še sovjetskim soncem našla šele v začetku osemdesetih let. Dokaj pozno torej, v primerjavi z zahodom, ki je pank nabijal že okoli 5 let, če ne več, ako čez prste kot punk pionirje priznamo bende, kot so MC5, The Stooges, New York Dolls in druge. Sovjetska oblast seveda ni bila pretirano naklonjena takšnim dekadentnim zvokom z Zahoda, še manj pa kakršni koli kritičnosti, ki panku kot subkulturi naravno pritiče. Dovoljen je bil le kak impotenten rock, opran na 90 stopinj za 60 minut, narejen v mestih, kot so Moskva, Jekaterinburg ali Sankt Peterburg. Mestih z renomejem, torej. Sibirija ni bila takšna … 

V njenih južnih predelih, natančneje v Omsku, se je leta 1964 rodil Igor Fjodorovič Letov. Od malega nesrečno dete, ki je trpelo zaradi zdravstvenih težav. Kot otrok naj bi večkrat celo klinično umrl. Bil je brihtne glave, pisal je vse živo in se trudil igrati glasbo, a ker ni zmogel ali pa morda ni želel sprejeti smernic sistema, je pustil vsak faks, ki se ga je lotil. Kljub umetniškim naprezanjem v mladosti ga je v glasbenih spretnostih prehitel brat Sergej, ki je postal profesionalni saksofonist v vseh najbolj nadrkanih žanrih jazza. Ampak Igorju to ni ubilo motivacije, navsezadnje je vendarle želel igrati pank, vmes pa je za živež nameraval zaslužiti s fizičnimi deli, kot sta poklic mavčarja ali delavca na gradbišču.  

Svoje tleče pank sanje je začel zares živeti leta 1982, ko je z nekaj somišljeniki zasnoval skupino Посев, po slovensko Žetev ali Poljščina. Že s prvo zasedbo, ki je preigravala pank v njegovi najbolj DIY garažni obliki, psihedeliji in ska, je očiten Letovov širok glasbeni spekter. Poleg pank velikanov, kot so The Fall, The Ramones, The Stooges, Dead Kennedys in drugi, je za svoje vplive imenoval tudi Genesis P. Orridge, Einstürzende Neubauten, klasike šestdesetih in sedemdesetih, kot je Dylan, in celo reggae. Igorjev eklekticizem bomo bolje preorali v nadaljevanju oddaje, zdaj pa je na vrsti Žetev s surovimi komadi: Regi, Pank in Rok n Roll, Jaz sem popolnoma izmišljen, Majhna deklica na sončnem travniku, Javorjev list in na koncu še grob posnetek pesmi Ni smešno, v kateri že slišimo Letovov famozni ruski tovariški pank pozdrav »Хой!«, ki naj bi ga na podlagi angleškega delavskega pankerskega pozdrava »Oi!« za ruske pankse priredil prav Letov. 

Посев - Реггей, Панк И Рок-Н-Ролл
Посев - Я Выдуман Напрочь
Посев - Маленькая Девочка На Солнечной Лужайке
Посев - Кленовый Лист
Посев - Не Смешно

Podlaga: Гражданская оборона - Город детства
Pozdravljeni spet v oddaji DJ Grafiti, v kateri spoznavamo življenje in predvsem delo fotra ruskega panka – Igorja Letova.
Po petih danes skorajda že popolnoma izgubljenih albumih se je Посев pod vodstvom Letova leta 1984 preimenoval v Гражданская оборона, po slovensko v »Civilno zaščito«. Gre za glasbeni projekt, ki je najbolj zaznamoval Letova, trajal pa je vse do Letovove prezgodnje smrti leta 2008. Letov in Гражданская оборона sta sinonima, Letov je band in band je Letov.

Kot nakazuje že samo ime, je Letov s tem projektom postal še bolj družbeno-politično ozaveščen in s tem izrazito kritičen. Pravzaprav preveč kritičen, po mnenju takratne oblasti. Zaradi njegove čudaškosti in subverzivnosti antitotalitarnih sporočil v glasbi ga je samemu KGB-ju, zaradi strahu in ogorčenja, v kakšno slabo družbo je padel njen zlati sin, prijavila kar mama kitarista skupine. To je bil začetek večletne gonje partijskih veljakov proti Letovu. Ujeli so ga samo enkrat, jeseni leta 1985, ga zaprli v umobolnico, pumpali z antipsihotiki, a že takoj po izpustu čez slabo leto se je Letov vrnil k svoji goreči glasbeni in pisarski produktivnosti.

Kljub temu da je bil več kot pol desetletja na stalnem begu pred oblastmi, je Letov s projektom Гражданская оборона na plano metal več plošč na leto. Večinoma jih je posnel sam, v improviziranih studiih, včasih celo z improviziranimi inštrumenti. V 24 letih delovanja, z vmesnim krajšim premorom, je Гражданская оборона zaradi Igorjevega izredno plodovitega duha in uma izdala ravno toliko albumov – 24. Zaradi te veličine in prepletanja komadov na platah se bomo v oddaji izognili sistematičnemu albumskemu pregledu in bomo komade raje vrteli preprosto po občutku, z rahlim ozirom na kronološkost. V naslednjem glasbenem bloku bomo tako s prvih petih albumov skupine Гражданская оборона slišali preplet naspidiranih kričečih pank skladb in občasno kakšno bolj introvertirano pesem ali ska pank štiklc za sprostitev.  

Гражданская оборона – Поганая молодёжь
Гражданская оборона - Снаружи всех измерений
Гражданская оборона - Зоопарк
Гражданская оборона - Хватит!
Гражданская оборона - Я блюю на ваши дела
Гражданская оборона - Он увидел солнце
Гражданская оборона - Мышеловка
Гражданская оборона - Умереть молодым
Гражданская оборона - Кого-то ещё
Гражданская оборона - Вперёд!
Гражданская оборона - Тоталитаризм

Podlaga: Егор Летов - Всё как у людей
Še vedno poslušate oddajo DJ Grafiti na 89,3 MHz Radia Študent, v kateri prečesavamo ogromen opus ruskega panksa Igorja Letova. 
Ob izredno produktivnem ustvarjanju v bendu Гражданская оборона je marljivi Letov iskal ventile za svoje ustvarjanje tudi drugod. Pogosto se je povezoval z drugimi glasbeniki, skupinami, pesniki in pisatelji. Nabor treh njegovih sodelovanj in stranskih projektov bomo slišali v naslednjem glasbenem delu. Prva bo na vrsti pacifistična in antifašistična pank zasedba z izzivalnim imenom Адолф Гитлер, v kateri je Letov igral bobne. Sledilo bo Igorjevo sodelovanje v akustično orientiranem projektu Спинки Мента, pod domače »Hrbtenici policaja«, na koncu pa bomo zavrteli še Letovov akustično-psihedeličen stranski projekt Коммунизм.  

Адолф Гитлер - Третий рейх
Адолф Гитлер - Мы сядем на танки
Спинки Мента - Доброе утро
Спинки Мента - Снова я один
Спинки Мента - У окна дождь
Коммунизм - Туман
Коммунизм - Фантом
Коммунизм - Любви не миновать

Podlaga: Гражданская оборона - Мы идём в тишине
Bližamo se koncu spoznavanja Igorja Letova v oddaji DJ Grafiti. V predzadnjem bloku komadov se bomo zopet posvetili njegovi glasbeni srčiki – skupini Гражданская оборона. Slišali bomo pesmi kasnejših obdobij, ko je Letovovo pisanje postalo še precej temnejše in predvsem bolj kritično proti sovjetskemu komunističnemu sistemu oziroma temu, v kar se je spreobračal. 
Čeprav so imela Letovova besedila skoraj vedno družbeno-politično vsebino, se sam ni nikoli povsem jasno ideološko opredelil. Na enem albumu se recimo proglaša za anarhista, na drugem, ki je izšel par mesecev kasneje, pa anarhizem že zavrača. Podoben je bil tudi njegov odnos do komunizma. Ob večnem kritiziranju sovjetske komunistične partije in obsodbah totalitarizma je namreč večkrat poudaril, da nikoli ni bil nasprotnik komunizma, vsaj ne pravega komunizma, ki bi bil po njegovih besedah božje kraljestvo na Zemlji. Takšni preveč idealistični in zmedeni pogledi so ga v devetdesetih letih zato popeljali na čudna politična pota, ki so pustila manjšo packo v spominu nanj. Bil je namreč eden izmed ustanoviteljev najbolj protislovne stranke, ruskega Nazbola, torej nacionalistično-boljševistične partije. Zaradi nesoglasij in umika iz politike je stranko razmeroma kmalu, po približno šestih letih, zapustil, stranka pa je bila dokončno ukinjena leta 2007, ker je delovala proti Putinu.

Sedaj bomo slišali nekaj kasnejših in najbolj znanih pesmi skupine Гражданская Оборона, ki prikazujejo Igorja Letova na njegovem glasbenem vrhuncu. Moč bo ujeti najbolj znane komade, kot so  Domovina, Mrtvi, O idiotu, Moja zaščita oziroma Moja obramba in za konec še Igorjevo klasiko Vse gre po planu, ki se bo za vedno zapisala v zgodovino ruske alternativne glasbe; zaradi zajetja razočaranja in zmede ob reformah perestrojke in pridihu pričakovanja še bolj grozečih časov, ki so sledili razpadu Sovjetske zveze.

Гражданская оборона - Некрофилия
Гражданская оборона - Вы
Гражданская оборона - Печаль моя светла
Гражданская оборона - Трамвай
Гражданская оборона - Непонятная песенка
Гражданская оборона - Родина
Гражданская оборона - Мёртвые
Гражданская оборона - Про дурачка
Гражданская оборона - Моя оборона
Гражданская оборона - Всё идёт по плану

Podlaga: Гражданская оборона - Без меня
Smo na koncu oddaje DJ Grafiti in s tem tudi na koncu spoznavanja glasbe Igorja Letova. V malce manj kot dveh urah smo predelali le delček njegovega orjaškega opusa. Izpuščenih je bilo mnogo pesmi, mnogo projektov in predvsem mnogo ljudi, ki so Letovu stali ob strani, ko je po Sibiriji in vsej Rusiji oral ledino panka, pshihedeličnega rocka, postpanka in še česa. Za zaključek bomo slišali dva komada s projekta, ki ga je snoval ob kratkem premoru s skupino Гражданская оборона v začetku devetdesetih let in ki mogoče najlepše pokaže Letovov pankerski odnos do glasbenega ustvarjanja. Kljub temu da je s tem projektom ustvarjal v bolj umirjenih poljih, ga je poimenoval s  pankerskim imenom, grobo prevedenim kot Igor in Pizduni. To je storil izključno z namenom, da bi se zagotovo izognil radijskemu predvajanju ali kakršnemu koli splošnemu odobravanju ter se s tem za nekaj časa izoliral od fame, ki jo je že ustvaril z bendom Гражданская оборона. 

Svojo glasbo je Igor dojemal kot gibanje, kot protest, morda celo kot vero, na čelo katere pa se ni želel postaviti kot ikona. Vseeno je to v nekaterih aspektih postal. Kljub dokaj hitri smrti, ki je kajpada najbolj klišejsko ruska – odpoved srca pri 43-ih zaradi alkoholizma – je Letov s svojim glasbenim delovanjem, ki je bilo sicer deležno mnogo deljenih mnenj, pustil neizbrisljivo sled v ruski alternativni glasbeni sceni in še danes je možno čutiti njegov vpliv. Bodisi ga glasbeniki navajajo kot vzor, bodisi je njegov duh čutiti v širši splošni ruski kulturi, tudi njenih najbolj banalnih in vsakodnevnih elementih, kot so internetni memi. Za konec torej sledita še komada Evangelij in Večna pomlad Igorja in njegovih Pizdunov.

Летов - жил, Летов жив и Летов будеть жить, хой!

Егор и Опизденевшие - Евангелие
Егор и Опизденевшие - Вечная весна

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentarji

Frajerska oddaja!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness