V spomin: Jaimie Branch

Oddaja
3. 9. 2022 - 20.00

foto: Nada Žgank, Jazz Cerkno [url]

 

Tokratno oddajo DJ grafiti na valovih Radia Študent posvečamo 22. avgusta 2022, pri 39 letih mnogo prezgodaj preminuli ameriški trobentačici in skladateljici Jaimie Branch, za prijatelje Breezy. Branch se bomo spominjali po izjemni kombinaciji glasbene virtuoznosti, iskrivega karakterja in osebne zgodbe, vse omenjeno pa smo v oddaji poskušali čimbolj korektno predstaviti.

Branch je svojo pot začela in končala v New Yorku, rodila se je na Long Islandu, preminila kot del newyorške jazzovske avantgarde, njeno življenje pa sta raztezala in zaznamovala predvsem Illinois in njegova prestolnica Chicago. Akademski del njenega oblikovanja pa se je odvil v Bostonu na glasbenem konservatoriju New England.

Verjetno ni naključje, da se je Branch po študiju glasbeno kalila prav v vetrovnem mestu, kjer je še kot srednješolka potiho vsrkavala njegove žlahtne glasbene scene, od indierockovskega Lounge Ax do freejazzovskega Velvet Lounge, že od osemdesetih let epicentra svobodne jazzovske scene ameriškega srednjega zahoda. Vsestransko nadarjena, zvedava in z raznolikim poljem zanimanja se je ukvarjala s svojim inštrumentom – trobento, pa s kompozicijo, prosto improvizacijo, zvokom, oblikovanjem zvoka, pa z analogno muziko, navdušenjem nad trakovi, vinilom, kitarami, šumom in vsem, kar zvoči, kar ustvari zvok, glasbo.

Po skoraj desetletju Chicaga, igranja, iskanja in glasbenega dozorevanja se je Branch po selitvi v New York na zemljevid sklenila postaviti s ploščo in kvartetom Fly or Die. Ta je leta 2017 po izidu pri International Anthem veljal za pravo senzacijo, za še en dokaz takratnega preporoda ameriškega jazza pod zastavo te chicaške založbe in Branch povzdignil v priznano jazzovsko ime.

01 - kaj bi, če ne glasbe? - 0:13 // jaimie branch - Fly or Die - avtor Mark Pallman [url]
02 - Tusker - Triogg - 2:41
03 - Jaimie o vinilu - 1:46 // Jaimie Branch: Cutting Records In The Old School Sense, avtor gearwire.com [url]
04 - Jason Ajemian - Sackett's Harbor - 4:12
05 - o plošči Fly or Die - 1:26 //
06 - Jaimie Branch - Fly or Die - 0:53
07 - Jaimie Branch - Theme Nothing - 5:16

Jaimie Branch se je rodila junija leta 1983, v mestu Huntington na Long Islandu, mirnejšem, predmestnem naselju, za ameriške razmere v bližini newyorške urbane džungle, ki pa ga je z družino še za časa osnovnošolske mladosti zamenjala za Wilmette v Illinoisu, podobno predmestje podobno pomembne ameriške metropole – Chicaga. Po učenju igranja klavirja pri rosnih letih je Jaimie že od devetega leta dalje spremljala njena večna prijateljica – trobenta. Že od tod, učil jo je namreč trobentač mariachi orkestra, je glasbenica črpala svoj prodoren zvok, ki ga štejemo med njene največje odlike. 

V glasbeno improvizacijo se je Branch spustila že v najstniških letih, se po srednji šoli namenila študirat svoj inštrument in za časa študija v Bostonu prvič zapustila svoj Chicago. V Massachusetsu so jo glasbe učili jazzovski akademiki, med njimi genialni trobentač John McNeil in saksofonist Steve Lacy. Po faksu je tehniko usvojila z učenjem klasične trobente pri Mattu Leeju v Chicagu. In ravno vrnitev v Chicago je pustila največji pečat na njen etos. Fred Anderson, Nicole Mitchell in preostala freejazzovska skupnost, ki je z leti zahajala v Andersonov klub Lounge Ax, je gravitirala na združenje AACM in se leta 2014 odrazila tudi v ustanovitvi danes kolosalne založbe International Anthem. Ta skupnost jo je oblikovala, v svoji generacijski širini skupaj z Branch rasla in skupaj sta v letih, ki so sledila, prerasli okvire Chicaga in postali svetovno občudovan fenomen. 

Branch je v svoji glasbeni radovednosti kronološko po diplomi sicer leta 2006 zaigrala s ska punk zasedbama The Indecisives in Tusker. Taktirko je Branch prvič prevzela že leta 2007 v svobodnejših jazzovskih projektih chicaške šole Musket in Princess, Princess. Danes zgolj na vinilu in posledično težko dostopne posnetke pa sta benda izdala pri njeni založbi Pionic Records. Branch je v letih do svojega podiplomskega študija igrala s Keefom Jacksonom v kvartetu, z Jasonom Ajemianom v triu, pa tudi v njegovih orkestrih. Jason je ostal njen dolgoletni glasbeni sodelavec, Branch pa se je torej sukala po chicaški art sceni, bila aktiven del glasbeniške skupnosti vetrovnega mesta in do leta 2012, ko se je zopet odpravila na študij, preigrala nešteto koncertov in nastopov, bila članica številnih orkestrov in se kalila znotraj scene. S tem, ko je gentrifikacija počasi požirala stare jazzovske place, je tudi Branch s trobento segala vse višje in višje, igrala vse bolje in bolje. Prisluhnimo zdaj nekaj posnetkom iz njene kariere med letoma 2006 in 2015 ter povratkom s študija v Baltimoru in selitvijo v New York.

08 - Bell Orchestre - Elephants - 8:54
09 - Never Enough Hope - Two Ghosts at the Table - 7:56
10 - o sanjah - 2:36 // BIRD DOGS OF PARADISE - avtor Ben Holman [url]
11 - Frank Rosaly - Captain Engages in Fistcuffs - 5:05
12 - Frank Rosaly - Five Dim Stars - 2:41
13 - o glasbi, glasbenicah, Fly or Die - 1:05 // jaimie branch - Fly or Die - avtor Mark Pallman [url]
14 - Jaimie Branch - Theme 001 - 3:54
15 - Jaimie Branch - ...Meanwhile - 2:50
16 - Jaimie Branch - Theme 002 - 5:20
17 - Jaimie Branch - The Storm - 5:48

Živahen afro jazz izpod ženskih prstov
 / 23. 7. 2017

Potem je leta 2017 prišel Fly or Die. To ni le plošča, to ni le kvartet, to je koncept. Bila je življenjska odločitev in način življenja od leta 2017 dalje, ko je Jaimie izdala ta prvi samostojni album. Je nekakšna kulminacija skoraj tridesetletnega procesa izpopolnjevanja igranja samega inštrumenta, iskanja na več pomenskih ravneh, od iskanja lastnega zvoka do iskanja same sebe. Jaimie Branch je glasbeno dozorela pri založbi International Anthem, pod okriljem katere se gibljejo njeni prijatelji, znanci in seveda tudi člani njenega Fly or Die kvarteta. To so na prvi plošči Fly or Die Jaimiejin dolgoletni glasbeni sopotnik, že omenjeni basist Jason Ajemian, bobnar Chad Taylor in čelistka Tomeka Reid, ki jo je relativno kmalu v bendu zamenjal Lester Louis.

Ta genialni, tudi kritiško čislani kos glasbe je dostavil na eni strani kreativni, svobodni prostoimprovizacijski duh Chicaga, ki ga je Branch vase vsrkavala skozi leta, na drugi pa jedrnatost glasbenega trenutka, njegovo prežetost z aktualnostjo, raznolikostjo in žanrsko neobremenjenostjo. V Fly or Die se poleg očitnega jazza zrcalijo Jaimiejini punkovski in folkovski vplivi, njen prvi učitelj trobente, pa Fred Anderson in njegova šola kreativnosti v Chicagu. Branch igra močno, čisto, prodorno in ko je treba, igra potiho in intimno, prikaže kompozicijo, svojo lahkotnost, svojo zahtevno plat. V biseru, ki je Fly or Die, se blešči skoraj trideset let gojenja glasbenega mojstrstva, predvsem pa glasbene prakse, neštetih ur na odrih barov in jazz klubov, krvi in švica, obenem pa poglavitne komponente jazzovske, prostoimprovizacijske godbe – socialnega, skupnostnega življenja, ki ga gojijo glasbeniki in h kateremu stremi jazzovsko gibanje iz Chicaga.

18 - o FLY or DIE II: bird dogs of paradise - 3:24
19 - Jaimie Branch - birds of paradise - 3:58
20 - Jaimie Branch - whales - 1:05
21 - Jaimie Branch - simple silver surfer - 5:40
22 - Jaimie Branch - bird dogs of paradise - 3:52
23 - FLY or DIE II: getting emotional - 3:10
24 - Jaimie Branch - prayer for amerikkka pt. 1 & 2 - 14:14, plošča FLY Or DIE LIVE
25 - Jaimie Branch - love song - 7:35

Ameriška skladateljica in trobentačica z nadaljevanjem in nadgradnjo odmevnega prvenca
 / 17. 11. 2019

Jaimie Branch se je v ravnotežju koncepta, plošče, načina življenja, ki ga je našla s Fly or Die, obdržala praktično vse do pandemije in še v postpandemičnem času do svoje prerane smrti. Po dveh letih smo leta 2019 dočakali njeno nadaljevanje s ploščo Fly or Die II: bird dogs of paradise, ploščo, ustvarjeno v žaru, tempu in hektiki turneje. V duhu povezovanja svetovne jazzovske pomladi, o kateri je bilo tudi na teh valovih povedanega veliko, pa je bil album posnet v londonskem Total Refreshment Centru, epicentru brbotanja londonskega novojazzovskega talilnega kotla. Branch je s Fly or Die sklenila krog, ki ga je obhajala že od svojih glasbenih začetkov, s koreninami v punku, trupom v jazzu in mislimi v avantgardi. Tudi v svojo muziko je začela vpletati vse več sporočilnosti, celo družbene kritike, denimo gentrificiranega Chicaga, rasizma polne Amerike in nepravic kapitala. Pela je, z glasbo je začenjala spreminjati svet. Zlata, cvetoča, konsistentna in izredno aktivna leta kariere je Branch začasno prekinila s pandemijo, a kaj hitro se je vrnila na odre, tudi v studie, z novimi gostovanji, z novimi ljudmi, sodelovanji. Omenimo, da je bil Fly or Die leta 2021 tudi vodilno ime festivala Jazz Cerkno

Elektrifični low-key free jazz mlade generacije
 / 21. 10. 2018

V zadnjih letih je hiperproduktivna Branch z živo ploščo sklenila Fly or Die trilogijo, poleg tega pa v svojo diskografijo dodala gostovanja, denimo pri Galactic Unity Ensemble in pri Robu Mazureku oziroma njegovem Exploding Star Orchestra. Jeremyju Cunninghamu je pomagala ustvariti glasbeni spomin na njegovega brata, postala je del zasedbe Mofaya!, igrala z Jamesom Brandonom Lewisom in nenazadnje v zasedbi bobnarja, tolkalca Jasona Nazaryja, ki je bil še eden Jaimiejinih sodelavcev-prijateljev. Nujna je omemba njunega projekta Anteloper, ki se je začel leta 2018, ustvaril dve plošči bolj avantgardnega, a še vedno Breezy svežega značaja, in s svojim sidranjem v dubu, elektroniki in podobnih glasbenih odvodih pravzaprav še bolj poudaril to glasbeno razgledanost, sproščenost in neobremenjenost, ki jo je poosebljala Branch.

Jaimie Branch je poleg svoje neizpodbitne glasbene briljantnosti postala tudi nepogrešljiv vezni člen, izredno zaželena jazzovska sodelavka, prava senzacija v svobodni trobentaški godbi. S svojim iskrivim karakterjem je poosebljala Chicago, mesto, v katerem je rasla, katerega glasbo je nadaljevala in še enkrat več ponesla v svet ter postala svetovna jazzovska zvezda. Skupaj s sceno, iz katere je izhajala, je pomagala jazz postaviti na zemljevid relevantnih godb tudi v 21. stoletju in v primeru Branch je nedvomno, da sta karakter glasbe in osebnost, ki jo ustvarja, neizpodbitno povezana. 

Življenje in delo, ki smo ju predstavili v oddaji DJ grafiti na Radiu Študent, sta bila nenadoma prekinjena 22. avgusta letos, ko je Jaimie Branch umrla na svojem domu v New Yorku v štiridesetem letu starosti. Hvala Jaimie, počivaj v miru. 

26 - Jaimie Branch - slip tider - 2:42

 

 

Discogs – diskografija

 

 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness