Trst: mesto starih, Tetris se poslavlja

Recenzija dogodka
5. 12. 2017 - 17.30

S koncem tekočega leta se bo zaprl še zadnji klub v glavnem mestu Furlanije in Julijske krajine, ki je oder polnil z drugačno, nekomercialno glasbo. Klub Tetris je lani praznoval deseto obletnico obstoja v prostoru, ki se nahaja na Via della Rotonda v starem mestnem jedru Trsta. Klubski kolektiv se je izoblikoval leta 2004 in sprva sodeloval z Etnoblogom, ki je takrat svoje prostore imel le nekaj ulic stran od današnje lokacije Tetrisa. Kolektiv se je zadeve resneje lotil leta 2006 in od takrat deloval redno, s samoumevnimi vzponi in padci entuziazma.

Trst je malenkost manjši od Ljubljane. Je pristaniško mesto. Je tudi mesto z grozno velikim številom penzjonerjev. Pa tudi eno izmed najbolj politično na desno orientiranih mest v regiji. Tamkajšnja glasbena scena je v močnem krču že od začetka novega tisočletja. Skorajda edina svetla glasbena točka mesta je bil v dolgem zadnjem obdobju Tetris, ki je imel program, ki smo mu lahko rekli klubski. Predstavljal je torej žanrsko raznolik nabor muzik, od folka do grinda. V zadnjem obdobju je prostor slovel predvsem po dobrih stoner koncertih. Imel je vlogo preizkusnega odra mladih lokalnih bendov in gostitelja različnih neuveljavljenih skupin iz širše regije; tam so koncerte zlahka pridobivali tudi slovenski izvajalci. Vendar pa medsebojno povezovanje, o katerem je bilo sicer med organizatorji s slovenske obale in iz Trsta večkrat govora, žal nikoli ni zares zaživelo.

Klub je bil dostopen samo članom. Za vstop si moral plačati nizko letno članarino, ki ti je omogočila obisk več koncertov skozi celo leto. Ko so nastopali kakšni večji bendi, pa so pobirali tudi dodatno vstopnino. Prostor je imel kapaciteto za približno 150 ljudi, nizek oder na koncu dvorane in majhen bar ob strani. Skratka, idealno prizorišče za intimne, male, na blizu koncertne dogodke ...

Zgodba Tetrisa se zaključuje predvsem zato, ker trenutni akterji mlajše generacije niso uspeli mobilizirati za prevzem vodenja društva. Poleg nekaj manjših problemov je to glavni razlog za skorajšnji konec Tetrisove zgodbe. Člani kolektiva štejejo povprečno 40 plus let in nimajo več energije za upravljanje prostora. Ob prenehanju delovanja Tetrisa bo njegova publika najbližje zavode s takšnim programom našla v Sloveniji. Trst bo postal še večje mrtvilo, kot je bil do sedaj, ljubitelji raznolikih in zanimivih alternativnih dogodkov pa tam dejansko ne bodo imeli več svojega prostora.

Prejšnji petek, ko so nastopili Gufonero iz Rovereta, pa slovenskim odrom znani OvO iz Ravenne, smo šli še zadnjič pogledat Tetrisov oder. Gufonero je nov bend, ki igra precej tipičen, hrupen sludge doom. Talo kot OvO tudi Gufonero predstavlja dvojec. Gre za simbiozo umazano distorziranega basa in počasnih bobnarskih ritmov. Bobnar in basistka oba kričita v mikrofon, hvale vreden pa je predvsem basovski zvok, zelo agresiven in globok. OvO sta ena izmed najbolj znanih italijanskih noise zasedb. Njun nastop v Tetrisu je bil vrhunski. Publiko sta z agresivnimi zvoki in industrializiranimi ritmi spravila bodisi v nelagodje bodisi v popolno ekstazo.

29. decembra bo v Tetrisu še zadnji koncert. Nastopili bodo ogabni sludgeri Grime in rockerji Glory Owl, naslednji teden pa bodo tam zaigrali Ufomammut. Program zadnjega meseca obratovanja lahko preverite na njihovi spletni strani. Ali se bo v Trstu razvila kakšna nova zgodba, še ne vemo, zagotovo pa bomo poročali

 

http://www.gruppotetris.org/newsite/eventi

Avtorji: 
Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentarji

Ciao Tetris!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness