Antene so iz naših žil: RŠ 51 glasbeni program

RTVŠ prispevek
11. 5. 2020 - 19.59

Lansko skoraj celoletno veličastno, a izostreno radioaktivno slavje v sklopu 50-letnice Radia Študent je obeležilo bogato ereševsko preteklost, izpostavilo unikatno sedanjost in nujno prihodnost našega nenadjebljivega radia. In ta bodočnost je danes zdajšnjost, ki ni bila še nikoli nujnejša.

V tednih in mesecih nepomnjene zdravstvene krize in še kako pomnjene vzhajajoče politične represije, v času krčenja sredstev, negotove prihodnosti in nasploh obdobju, ko je za institucije in posebej medije bolje biti tiho ali kimati zdaj enim, zdaj drugim, je Radio Študent, najstarejša neodvisna radijska postaja v Evropi, kot pravimo, povzdignil glas, kot ga zna le on, ki du Hrasnka sploh ne njese. Povečali smo program, poglobili refleksije, izostrili kritiko, obogatili diskurz in razširili obseg in doseg. Zaradi požrtvovalnosti in neumrljivega ereševskega duha prav vsake in vsakega od več kot dvesto sodelavk in sodelavcev, vse skupnosti od pravkar sprejetih novincev do prekaljenih veterank. Zaradi vitalnega širšega ereševskega občestva, poslušalstva, podpornikov in podpornic, simpatizerjev in simpatizerk, in posebej, zakaj ne, vseh, ki se jim RŠ zdi škodljiv. Malo vas je, vemo koga ali kaj.

In zaradi vsega tega si Radio Študent ne bi mogel želeti polnejšega praznovanja svojega 51. rojstnega dne. Vsak dan njegovega obstoja je vreden praznovanja.

Obeležitev je bila vredna obeleževalca! Tu je arhiv živih koncertnih dogodkov izvedenih 8. in 9. maja:

 

ŠTREAM x Radio Študent: Svojat
8. 5. 2020 ob 21.00 @ Kino Šiška & Radio Študent

Andrej Fon, znan tudi kot Olfamož, se z rockerskim power triom Svojat vrača k svojim bendovskim koreninam! V družbi z Ivom Poderžajem in Tadejem Čauševičem tovariši tvorijo edinstven power trio, ki telovadi in po opičje lovi ravnotežje na tanki meji hrupnega in matematično dodelanega performativnega rocka.

https://youtu.be/sPgr_XWa2VE
https://radiostudent.si/glasba/tolpa-bumov/svojat-svojat

 

tReŠk x Marta Fakuch
8. 5. 2020 ob 22.00 @ Radio Študent & pššššt

Avdio-vizualni, hrupni, v črnino odeti pustolovci iz Ljubljane se bodo z ekskluzivnega koncerta iz studia RŠ v medprostor razpršili prek etra in spletnega streama. Marta ruži, sika, upodablja in pripoveduje o nič kaj lepih vizijah prihajajočega trenutka.

https://youtu.be/SnlIZBy343A
https://www.facebook.com/martafakuch/

 

DJ seansa x Shekuza + VJ Linx
8. 5. 2020 ob 23.00 @ Radio Študent & pššššt

Miha Šajina – Shekuza, sicer znan tudi po udejstvovanju z Moveknowledgement, Ewok in še kje, že leta navdušuje tudi kot DJ in elektronski producent s samosvojim pristopom k ustvarjanju bolj ali manj klubske plesne glasbe. Ob vizualni spremljavi VJ-ke Linx nam bo v petkovem žurerskem slogu zasukal izbor svojih trenutno najdražjih kosov in nas čez temo noči prepeljal v dan zmage.

https://youtu.be/MUA-9whix28
https://soundcloud.com/shekuza

 

tReŠk x Katarina Juvančič & Dejan Lapanja
9. 5. 2020 ob 14.00 @ Radio Študent & MG+MSUM

Katarinino in Dejanovo kantavtorsko ustvarjanje že vrsto let črpa iz zgodb žensk, ki jih žlahti s pretanjenim občutkom za naracijo, dramatičnim, čutnim delom z glasom ter z izjemno subtilno glasbeno interpretacijo. Njune pesmi prodirajo po še tako trnovih poteh ter brusijo jezike še tako neslišanih posameznikov.

https://youtu.be/V9R6m2WMQE8
http://www.katarina-dejan.com/sl_si

 

tReŠk x Damir Avdić
9. 5. 2020 ob 16. 00 @ Radio Študent & MG+MSUM

Najbolj jezni pljuvač in poet, z britvico v roki namesto trzalice, panker s heavymetalskim one-man-no-band rifom par ekselons, za katerega tabu ne obstaja. Avdić je brezkompromisen in bruha ogenj po ideološki nostalgiji, po zbujenem fašizmu, zaspanem marksizmu, požrešnem kapitalizmu in po šizofreni dvoličnosti, ki vsi skupaj ženejo družbo v prepad.

https://youtu.be/79VRnw2rG3w
https://damiravdic.bandcamp.com/

 

tReŠk x Darla Smoking
9. 5. 2020 ob18.15 - 19.00 @ Radio Študent & MG+MSUM

Darla Smoking, znan podgurski inštrumentalni extinction dub dvojec prekaljenih mačkov Brgsa in Naca, meša raznolike žanrske vplive in zvene s terena različnih koščkov sveta, ki jih združuje skupna usoda globalne krive muje. Darlin mnogoplastni izraz predstavlja cinematično zvočno podlago za nemirni in zmedeni aktualni trenutek.

https://youtu.be/9V93YHNwcEg
http://www.darlasmoking.com/

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness