Metal detektor

Oddaja
14. 9. 2021 - 22.00

V tokratnem Detektorju nekaj svežih zadev, gostimo pa tudi še par ostalin iz preteklih mesecev. Najprej britanski deathmetalski duo Sewer Fiend s komadom z debitantskega izdelka, EP-ja Echoes from the Cistern, in britanska crossover peterica Mastiff, ki je v petek izdala tretjo ploščo Leave Me the Ashes of the Earth. Poslušamo komad novega atmosferičnega blackmetalskega projekta domačega glasbenika Tilna Šimona aka Veldesa, Mossgiver, ki je v začetku avgusta izdal ploščo Led By the Glowing River, sledijo ameriški deathmetalci Replicant z drugim studijskim albumom Malignant Reality. Zopet poslušamo britanski peklenski trio Lvcifyre s komadom s tretje plošče The Broken Seal, komad ameriške deathmetalske trojice Profane Desecration s prvenca Abysmal Stillness in portugalski postmetalski trio Redemptus s komadom s tretje plošče Blackhearted ter poljski stonerski kvartet The Black Thunder in komad z druge plošče Into the Darkness We All Fall še s konca junija. Za zaključek pa fletni posebneži; komada z letošnjega splita ameriških bendov portrayal of guilt in Chat Pile, ki je izšel sredi avgusta, in britanska štirica Atvm s komadom s prvenca Famine, Putrid and Fucking Endless.

 

Za uvod komad Pulsating Mass Of Worms manchestrskega dua Sewer Fiend z njunega prvega ever izdelka, EP-ja Echoes from the Cistern. Bend sestavljata basist John Riley, ki je tudi basist benda Cryptic Shift, ki smo ga v Detektorju poslušali lani, ko je izdal svoj prvi dolgometražni album Visitations from Enceladus, in vokalist ter kitarist Sam Robinson, za snemanje EP-ja pa se jima je pridružil še bobnar. Glasbenika skladno z nazivom pravita, da njun doomstrsko in sludgersko obarvan death metal leze iz kanalizacije v naše možgane. Konec junija sta si izid trikomadnega EP-ja v kasetni obliki razdelili britanska založba Dry Cough Records in ameriška Sewer Rot Records.

1 / Sewer Fiend – Pulsating Mass Of Worms

Neusmiljena plata mladih fantov iz Manchestra
 / 4. 3. 2020
Z naslednjima dvema komadoma ostajamo na Otoku. Poslušamo divjo doom/sludge/hardcore crossover peterico Mastiff, ki je v petek pri založbi eOne po dveh letih izdala svojo tretjo ploščo Leave Me the Ashes of the Earth. Ploščo je produciral Joe Clayton, ki je sodeloval tudi s fletno britansko sludge štirico Wren in pa z besnečim manchestrskim trojcem Leeched, ki smo ga lahko slišali tudi v recenzentskem terminu RŠ-a, v Tolpi bumov, lani, ko je bend izdal neusmiljeno plato To Dull The Blades Of Your Abuse. Muzika benda Mastiff bo zagotovo sedla prav ljubiteljem glasbe benda Leeched. Brezkompromisno.

2 / Mastiff – Fail

3 / Mastiff – Beige Sabbath

Po glasbi Mastiff se bomo malo umirili z muziko iz domačih logov. Poslušamo komad glasbenika Tilna Šimona, poznanega tudi, če ne predvsem, pod imenom Veldes. Veldes je one man bend, ki je silno popularen na Bandcampu. Glasbenik je sedaj vzpostavil umetniški projekt Sij MusicArt in predstavil tudi svoj nov atmosferičen blackmetalski solo projekt Mossgiver. Pod tem imenom je v začetku avgusta samozaložil ploščo Led By the Glowing River oziroma je izšla prav pod okriljem Sij MusicArta. Ploščo tvorijo tri skladbe, ki skupaj dosežejo dolžino dobrih tridesetih minut.

4 / MossgiverPaths Anew

Vrnitev norveškega tria z disonantnim tehničnim death metalom
 / 16. 8. 2021
Nadaljujemo nekoliko manj eterično s tremi deathmetalskimi bendi. Najprej ameriški trio Replicant, ki je s svojim drugim studijskim albumom Malignant Reality ponudil dokaj zahtevno, kompleksno in tehnično izpiljeno poslušanje. Album je pred nekaj dnevi izšel pri indijski založbi Transcending Obscurity Records, ki je v zadnjem letu poskrbela že za par precej dobrih albumov, denimo bendov Diskord, Jupiterian ... Od benda Replicant poslušamo komad Coerced to Be, pošiljamo pa tudi zahvalo kolegu glasbenemu entuziastu, ki je bend predlagal v poslušanje.

5 / Replicant Coerced to Be

Znova poslušamo britanski peklenski trio Lvcifyre, ki smo ga gostili pred dvema Detektorjema s prvim singlom z njihove tretje plošče The Broken Seal, ki pa je sedaj v celoti izšla pri Dark Descent Records v petek prejšnji teden. Moramo priznati, da je prvi singel s plošče, ki tudi nosi naslov The Broken Seal, najboljši komad z albuma, morebiti pa mu v žmohtu sledi skladba Wolves of the Great Dark.

6 / LvcifyreWolves of the Great Dark

Deathmetalski tris zaključujemo s komadom ameriškega benda Profane Desecration z osemkomadnega prvenca Abysmal Stillness, ki je po demu iz lanskega leta izšel konec julija letos v samozaložbi. Bend tvorijo trije anonimneži B, M, K, ki najbrž ne vedo, da pri nas v jeznih mnogobojih kdaj uporabimo to kratico za izražanje ravnodušnosti.

7 / Profane DesecrationLeave No Trace

Naslednji bend tokratnega Detektorja je do nas priletel prek glasbenega entuziasta z drugega konca sveta, z vzhodnega dela poloble, kjer promocija metala očitno cveti in seže celo do slovenskega detektorja težkokategornih glasb. Portugalski postmetalski trio Redemptus je prejšnji teden izdal svojo tretjo ploščo Blackhearted, ki jo je založila portugalska založba Gruesome Records. Sicer gre za mal sludgerski, mal doomstrski, mal stonerski postmetalski bend, ki obstaja od leta 2014, tvorijo pa ga trije člani. Poslušamo najprijetnejši komad s plošče, Heads You Win Tails I Lose.

8 / RedemptusHeads You Win Tails I Lose

The Black Thunder, stonerski kvartet s severa Poljske, ki muziko ustvarja že več kot desetletje, je junija pri krakovski založbi Defense Records, ki sicer izdaja predvsem death, thrash in grind, po štirih letih izdal svojo drugo ploščo Into the Darkness We All Fall, s katere poslušamo komad After a Downfall - Rise!.

9 / The Black ThunderAfter a Downfall - Rise!

Za konec tokratnega Detektorja pa poslušamo same posebneže. Najprej komada z letošnjega splita fletnih ameriških bendov portrayal of guilt in Chat Pile. V osnovi hardcore bend portrayal of guilt, ki posega tudi po metalu, bo v začetku novembra izdal nov dolgometražec CHRISTFUCKER. To bo njihov drugi letošnji album po januarskem We Are Always Alone, ki je izšel pri Closed Casket Activities in smo ga na Radiu Študent gostili v enem od zimskih Detektorjev in tudi v nekaterih drugih oddajah, s prihajajoče plošče, ki bo izšla pri Run For Cover Records, pa so glasbeniki tudi že ponudili prvi singel Possession. Poslušamo komad Touched by an Angel s splita, ki je izšel sredi avgusta, na katerem so plac prijazno odstopili super ameriškemu bendu Chat Pile, ki smo ga nekajkrat omenili, sedaj pa se je ponudila priložnost, da njihovo glasbo tudi zarolamo. Bend bo morebiti sedel tudi fendom zasedbe Daughters, tako da lahko rečemo, da gre za malo bolj nojzersko, kdaj tudi nekoliko industrialno vrsto metala. Trio Chat Pile je konec novembra leta 2019 postrgel z zelo fajn albumom Remove Your Skin Please, ki ga toplo priporočamo v poslušanje, nocoj pa poslušamo njihov komad Brutal Truth in upamo na prihod nove plošče.

10 / portrayal of guiltTouched by an Angel

11 / Chat PileBrutal Truth

Čisto na koncu Detektorja pa sledi še z besedami mnogih recenzentov ustrezno rečeno kreativna in nepredvidljiva londonska štirica Atvm s komadom s prvenca Famine, Putrid and Fucking Endless, ki je konec aprila izšel v samozaložbi. Na plošči boste slišali marsikaj, od nekoliko solažnega rifovja, do progresive, blackened death metala, thrasha, močnih basov, izjemnih bobnov in še česa. Poslušamo zaključni, skoraj desetminutni komad Slud, toplo pa v poslušanje priporočamo kar celo plato.

12 / AtvmSlud

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness