Metal detektor

Oddaja
30. 11. 2021 - 22.00

Nocoj v Detektorju staroste Archgoat, finski trio s peto ploščo Worship the Eternal Darkness, iz Finske še deathmetalski duo Concrete Winds z drugim albumom Nerve Butcherer. Od evropskih poslušamo še poljski black/postblack trio Miazmaty, ki je z nami prijazno podelil svoj debitantski EP Apeirofobia, nemške deathmetalce Nekrovault, ki so po lanskem prvencu letos izdali svoj tretji EP Nachhut: Toward the Towering Tomb, italijanske posebneže Unctoris, black/death trio s prvencem Shout Demise, in Aorlhac, francosko blackmetalsko zasedbo s četrto ploščo Pierres Brûlées. Poslušamo še Indijce Godless, komad s prvenca States of Chaos, od ameriških pa blackmetalski pank kvartet Melissa še iz junija, ko je izdal svoj demo, sludge/hardcore bend Eye Flys z EP-jem Exigent Circumstance in nov kanadsko-ameriški projekt, dvojec Dream Unending, ki je pred dobrima dvema tednoma izdal prvenec Tide Turns Eternal.

 

Plošča, ki bo vsekakor močno zaznamovala metalsko leto 2018
 / 26. 7. 2018
Detektor smo začeli nekoliko otožno, vzdušju, vremenu in letnemu času primerno, s komadom The Needful s prvenca nove mednarodne zasedbe oziroma kanadsko-ameriškega dvojca Dream Unending. Projekt tvorita kitarist in basist Derrick Vella iz Tomb Mold in pa vokalist ter bobnar Justin DeTore iz Innumerable Forms. Tomb Mold najbrž poznate po odmevnem albumu Planetary Clairvoyance iz leta 2019. Kot napove že ime tega novega projekta dveh glasbenikov Dream Unending, gre za precej sanjavo in počasno ploščo z naslovom Tide Turns Eternal, izšla pa je pri isti založbi kot omenjena Claivoyance, pri 20 Buck Spin.

V nadaljevanju poslušamo francoski blackmetalski bend Aorlhac, ki ustvarja že skoraj petnajst let, komad z njihove četrte plošče Pierres Brûlées, ki je izšla septembra pri Les Acteurs de L'Ombre Productions in ob kateri se navdušujemo nad jasno izvedbo tekstov v francoščini. Že nasploh je najprijetneje poslušati glasbo v domačem jeziku kateregakoli že benda. Mogoče res drži, da, kot pravi veliko glasbenikov, lahko samo skozi svoj materni jezik zares povedo, kar želijo.

Atraktiven blackmetalski dvojec Odraza iz Poljske z drugo studijsko ploščo Rzeczom
 / 22. 8. 2020
Tudi Poljaki Miazmaty se izražajo v svojem maternem jeziku. Uvrstili bi jih med tamkajšnje posebneže, kot so denimo Kły, Furia, Odraza, Koniec Pola, torej med, recimo temu, sodobnejše poljske blackmetalce, ki radi v komadih tudi kaj porečejo oziroma je zanje značilno tudi nekakšno nagovarjanje/pripovedovanje in jih tematsko ne vodijo več ali pa jih sploh niso vodile ideje o satanizmu, temveč bolj družbene problematike, vprašanje zgodovine, religije, predvsem pa poskus razumevanja omenjenih reči, človeka nasploh, zelo pogosto tudi likovne in literarne umetnosti. Black- oziroma postblackmetalski trio Miazmaty, ki je z nami podelil svoj prvi izdelek, EP Apeirofobia, izdan v samozaložbi, se po besedah glasbenikov osredotoča na »različne aspekte degeneracije – od krize vere do tesnobe, nihilizma, ljudomrznosti in samosovraštva«, od katerih pa prevladuje občutek tesnobe.

Poslušamo black/death staroste Archgoat, ki pa so občudovalci in sledniki, skorajda advokati Luciferja. Bend ustvarja že od leta 1989, pa z novim albumom Worship the Eternal Darkness, ki je izšel v petek pri francoski Debemur Morti Productions, res ne odraža te starosti, ne v glasbi ne članov samih.

1 / Dream Unending – The Needful

2 / Aorlhac – Nos âmes aux mornes idées

3 / Miazmaty – Miazmaty

4 / Archgoat – All Christianity Ends

Zverinsko ostuden death metal iz Finske in mračen death metal iz Nemčije
 / 4. 1. 2022
Naslednji sklop štirih skladb ni pretirano prizanesljiv ušesom, kar je dobro. Poslušamo še en finski bend, mlad deathmetalski duo Concrete Winds, ki ustvarja od leta 2019. Pri nemški Sepulchral Voice Records je izdal svojo drugo ploščo Nerve Butcherer. Komadi so res sekalci živcev, so zelo kratki in ubijalski. Skladba Dissolvent Baptism je najdaljša na plošči in tudi mogoče najbolj zanimiva in razločljiva od ostalih. Fina zadeva.

Poslušamo še podobno zvočno natrpane Godless iz Indije, deathmetalski bend, ki je samozaložil dolgometražni prvenec States of Chaos, ki poslušacu ne pusti dihati. Poslušamo komad Netherworld, potem pa še malo daljši komad Black Hole Grave Milestone z dvokomadnega EP-ja Nachhut: Toward the Towering Tomb nemških deathmetalcev Nekrovault, ki že od začetka, od leta 2017 oziroma 2018, muziko izdajajo pri nemški Ván Records. Dobra težaška zadevščina. Dolžina dveh komadov glasbenikom omogoča, da si dajo duška s počasnimi, odmevajočimi deli, malo atmosferičnosti in seveda tudi divjaštvom.

Četrti komad tega sklopa je Dead Larvae ameriških sludgerjev Eye Flys, ki smo jih poslušali že lani v poletnem Detektorju, ko je bend izdal dolgometražni prvenec Tub of Lard pri Thrill Jockey Records, zdaj pa so presedlali h Closed Casket Activities in pri tej založbi izdali svoj drugi EP Exigent Circumstance, prvi EP oziroma sploh prvi izdelek z naslovom Context so izdali leta 2019. Muzika tega benda bo sedla fenom zasedbe Unsane.

5 / Concrete Winds – Dissolvent Baptism

6 / GodlessNetherworld

7 / Nekrovault – Black Hole Grave Milestone

8 / Eye Flys – Dead Larvae

Za konec oddaje pa še dve zasedbi, najprej Melissa, obskurna blackened pank zasedba iz New Yorka, ki jo med drugimi tvori tudi vokalistka Jane Pain. Letos poleti so člani izdali svoj samonaslovljen demo s petimi oziroma štirimi komadi, prvi je pravzaprav intro, in ti komadi so poimenovani po osebah, Christopher, Jacob, Breonna in Jennifer. Demo sta založili ameriška Flesh Prison Records, čeprav pri tej ni več podatka, ki bi potrdil, da to drži, tako da je demo najbrž izšel samo pri avstralski Urge Records.

Čisto za zaključek pa še posebneži iz Italije, black/death trio Unctoris, ki muziko ustvarja od leta 2003, a so člani šele letos, pred dobrima dvema tednoma, pri Iron Bonehead Productions izdali dolgometražni prvenec Shout Demise. Letos dobra avantgarda prede na vseh koncih in krajih in plošča Shout Demise ni izjema. Na njej med drugim slišimo tudi klarinet. Album je sicer precej kaotičen, poln presenečenj, nepredvidljivih insertov, včasih tudi brez repa in glave, ampak v dobrem smislu. Ob priliki si ga le privoščite v celoti.

9 / MelissaJennifer

10 / Unctoris – Sideral Sojourn

 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness