17. 8. 2021 – 22.00

Metal detektor: koncertni

Audio file

Vir: Naslovnica
16. 8. 2021 – 19.00
Vrnitev norveškega tria z disonantnim tehničnim death metalom

Tokratni Detektor bo  k o n c e r t n i  detektor. Letošnje poletje je bilo in še bo precej bogato z dobro metalsko koncertno ponudbo, se pa zdi, da bo v tednu, ki je pred nami, ponudba najbolj zgoščena, tako da vas bomo z nocojšnjim glasbenim izborom povabili, da se v čim večjem številu udeležite koncertov in podprete glasbenike predvsem domače sorte. Poslušali bomo metal, hardcore, rock, pank in pa nojz; domače zasedbe Decair, Sign of the devil, Valuk, Guattari, Sober Assault, Big Bad Wolf, Lim Smrad in Žila, Ensanguinate, Eruption, Nefarious Vermin in Hellsword ter hrvaški projekt Nemeček, za zaključek pa eno novost, komad norveških deathmetalcev Diskord, ki so v petek pri Transcending Obscurity Records izdali svojo tretjo plato Degenerations in včeraj pod taktirko recenzenta Luke Bevka raztrgali termin Tolpe bumov.

 

V sredo, 18. avgusta, se začenja Dirty Skunks Open Air Festival pod geslom »puste nas delat, hočmo koncerte!«, ki se je nekako že zapisalo v srca ljubiteljev glasbe in predvsem odrske izvedbe te glasbe. Tridnevni festival bo potekal na Metelkovi, vstopnine ne bo, za nastopajoče in izvedbeno ekipo pa so seveda zelo dobrodošle obvezne prostovoljne donacije.

Na prvi festivalski večer bo pred Jallo Jallo na Meti nastopila mlada kranjska deathmetalska zasedba Inferior Minds, ki obstaja dobra tri leta in je nekaj vpogleda v svoj material ponudila na družabnih omrežjih, predvsem na Instagramu. Člani benda zaenkrat še niso izdali kakšnega zaključenega izdelka ali singla, bomo pa njihovo novo muziko lahko torej slišali v živo skupaj s četvercem Sign of the devil, ki bo drugi bend prvega večera in ki je menda že zaključil s snemanjem prvega EP-ja. Aprila smo bend oziroma bobnarja zasedbe Boštjana Vukadinovića gostili tudi v oddaji 100db, v kratkem intervjuju, in takrat je nekaj dni pred tem izšel njihov debitanstki komad I see faces.

Na drugem festivalskem dnevu, ki bo prav tako potekal pred Jallo Jallo na Metelkovi, bo nastopil ljubljanski rock/grunge oziroma postgrunge bend SickBreed, ki je dve leti po nastanku, leta 2018, že izdal prvenec The Joy in Deception, potem pa so člani izdali dva singla, enega lani in enega letos. Komada morebiti napovedujeta tudi novo ploščo, tako da se na koncertu najbrž lahko nadejamo novega materiala.

Drugi nastopajoči četrtkovega večera bodo Decair, mlada ljubljanska posthardcore zasedba, ki obstaja od leta 2017, a je nekaj časa mirovala, ker je še iskala svoj pravi lineup. V enem letu, odkar smo jih na RŠ-u prvič gostili v intervjuju oddaje Svaštarnica, je bend konec marca letos izdal svoj prvi izdelek, petkomadni EP Through distance. Bend bo nastopil tudi na mariborskem Štuku; člani so namreč sodelovali na natečaju Šourock, ki ga organizira študentska organizacija Univerze v Mariboru, in bili izbrani med petnajst polfinalistov, tako da bodo špilali na enem od treh predfinalnih večerov, ki bodo potekali v prvi polovici septembra, potem pa z nekaj sreče morda še na finalnem večeru, ki bo sredi oktobra. Še pred mariborskim koncertom pa lahko Decair slišite na četrtkovem večeru Dirty Skunks Open Aira, 28. avgusta tudi na Kaos festu in pa v tokratnem Detektorju, s komadom And then you.

1 / DecairAnd then you

2 / Sign of the devilI see faces

V petek, 20. avgusta, se obeta še zaključni večer Dirty Skunks Open Aira, ki ga bo obeležilo pet domačih bendov, dogodek pa lokacijo suče za malo več kot 90°, izpred Jalle pred sosednji Channel Zero oziroma na njegovo teraso. Poleg panksov Pink Panker bo ena od nastopajočih metalskih zasedb poganski blackmetalski četverec Valuk iz Idrije, ki bo naslednje leto praznoval desetletnico delovanja. Glasbeniki so v tem času samozaložili štirikomadni EP in en dolgometražec Kri gotove smrti, prvega leta 2014, drugega 2017, tako da bodo na festu morebiti zašpilali kakšen nov komad, ki ga še nismo slišali.

Sledijo obalno-goriški progresivci Guattari, štiričlanska zasedba, ki je na sceni že več kot desetletje, čeprav je bila večji del tega časa nedelujoča, ker so člani delali muziko v drugih bendih. Leta 2019 je bend samozaložil prvi izdelek, petkomadni EP Demiurge, letos januarja pa drugi, šestkomadni EP Breathe Through Wounds, ki je izšel pri Cat in a box records, založbi, ki jo je vzpostavil bendov kitarist in vokalist Jan Urbanc, in s katerega poslušamo komad Unredeemed.

3 / ValukYersinia

4 / GuattariUnredeemed

Zadnja benda zaključnega večera Dirty Skunks Open Aira bosta Big Bad Wolf in Sober Assault. Heavy- oziroma speedmetalska peterica Big Bad Wolf je še eden od bendov Dirty Skunks festa, ki ima za seboj že deset let glasbenega udejstvovanja in ki bo v petek morebiti ponudil tudi že kaj sveže glasbe. Leta 2018 je bend samozaložil prvenec Outrage of Modesty, v začetku januarja letos pa singel Hell March, ki morebiti res nakazuje na kakšen nov daljši izid. Poslušali bomo komad Cider Hammer z bendovega dolgometražca, še prej pa se ustavimo pri štiričlanski skupini Sober Assault iz Grosuplja, tudi že veteranom na sceni, ki so se v bend povezali konec leta 2012, tri leta kasneje pa že izdali svoj prvi od dveh EP-jev, pred tremi leti pa samozaložili še dolgometražni prvenec Heralds of the Disclaimed, s katerega bomo prisluhnili komadu Temptress.

5 / Sober AssaultTemptress

6 / Big Bad WolfCider Hammer

Vir: Naslovnica
17. 11. 2021 – 19.00
Tri kratke, a udarne glasbene izdaje trše kitarske linije

Z naslednjima komadoma segamo najdlje onkraj metalskega zidu in štartamo z izborom muzike letošnjega, že 28. dvodnevnega festivala Krawal, ki bo v izvedbi Društva ROV Železniki potekal u Železnkh na Jesenouc v petek, 20., in v soboto, 21. avgusta. Najprej poslušamo komad Atentator ljubljanskega pankerskega tria Lim Smrad in Žila, ki je v začetku aprila letos samozaložil fleten prvenec Svobeda in bo poleg predstavitve na Krawalu ta petek svojo muziko predstavil tudi v soboto na velenjskem Festivalu mladih kultur Kunigunda.

Vir: Naslovnica
5. 1. 2022 – 19.00
Samozaložba, 2021

Zagrebški projekt Nemeček bo prav tako koncertiral dvakrat, najprej na Krawalu v petek in nato še v soboto v ljubljanskem Channel Zeru na Meti v okviru cikla Portal Ch0. Nojzerski projekt Nemeček bo v solo izvedbi predstavil Vedran Živković, glasbenik, ki muziko sicer ustvarja še v drugih bendih, pretežno inštrumentalnih psihedeličnih Mokrih gljivah in bendu Ono, in ki je skupaj z bratom in še dvema glasbenikoma zasedbo Nemeček zagnal pred nekaj leti, konec leta 2018 pa so člani samozaložili samonaslovljen debitantski EP in ga na naših odrih v družbi Jegulje in benda Disdrug predstavili še pred njegovim izidom ob desetletnici Festivala In Memoriam prof. Peter Hafner v cerkniškem C.M.A.K.-u. Komad DajBog kaže na bendovo preusmeritev iz psihedeličnega rocka in nojza v bolj hipnotičen folk zvok, ki bo morebiti sedel fenom letošnje plate Ivy Gašperja Letonje. DajBog je drugi komad trilogije Prokletije, prvi komad Jurjevo smo na RŠ-u lahko na repeat poslušali marca, ko je bil izbran za RŠ hit, tretji komad pa še pričakujemo.

7 / Lim Smrad in ŽilaAtentator

8 / NemečekDajBog

V petek bo na festivalu Krawal ob projektu Nemeček in bendu Lim Smrad in Žila poleg nahajpanega pank projekta Enštalc, letošnjih klubskih maratoncev Radia Študent – panksov Opran možgan, in pa italijanskega dvojca The Jackson Pollock nastopil še death metal kvartet Ensanguinate, ki je pred enim letom samozaložil debitantski izdelek, EP Entranced by Decay, v nastajanju pa je tudi dolgometražni prvenec. Ljubljanski Ensanguinate je še eden od bendov, ki bo glasbo podelil ta petek in pa tudi v soboto, 21. avgusta, takrat v okviru cikla Distoržn v kranjskem TrainStation SubaArtu, člani pa so napovedali še tretji koncert, in sicer za 28. avgust, ki bo na Mostovni v Solkanu. Po komadu Pit of Ash bodo sledili še ultraveteranski thrasherji Eruption, ki bodo kmalu praznovali dvajsetletnico obstoja in ki so nekaj koncertov letos že odigrali, sedaj pa bodo nastopili na sobotnem delu festivala Krawal v družbi crust in pank zasedb Drobovina, One Cupcake Away, Agregat in Kavekanem. Eruption so se maja letos pridružili danski založbi From the Vaults, ki težkometalne zanesenjake zalaga z muziko tradicionalnejših heavymetalskih zasedb in bo poskrbela tudi za prihajajočo, četrto studijsko ploščo naših Eruption. Nadejamo se novega materiala, tokrat pa poslušamo komad Drones z njihovega zadnjega albuma Cloaks of Oblivion iz leta 2017.

9 / EnsanguinatePit of Ash

10 / EruptionDrones

Za zadnji del tokratnega koncertnega Detektorja smo prihranili še Nefarious Vermin, postojnski deathmetalski bratski duo Sajevic, ki je sinonim tudi za postojnski Kontejnr, nastal pa je iz praznine razpadle zasedbe Morbid Creation. Brata sta naš radio obiskala aprila letos tudi v Afterpartyju, lani pa v samozaložbi izdala brutalen prvenec Elongated Misery, s katerega bomo poslušali komad Eternal Cessation. Bend bo na Krawalu nastopil to soboto, da vas v obisk fešte lažje prepričamo, pa v branje ali poslušanje priporočamo še lucidno in zelo zabavno recenzijo, ki smo jo pripravili pred dvema letoma prav o vtisih s takratnega festivala Krawal 2019.

Vir: Naslovnica
21. 12. 2021 – 19.00
Stari dobri blackened speed metal

Sedaj pa se obračamo še v smeri Kranja in TrainStation SubArta, kjer bo to soboto, 21. avgusta, potekal drugi letošnji Distoržn, cikel, ki že leta ponuja koncerte izvrstnih domačih zasedb. Tokrat bodo gostili deathmetalce Siderean, ki bodo na špilu menda prvič v celoti odigrali letošnjo ploščo Lost on Void's Horizon, ki smo jo poslušali v preteklih nekaj Detektorjih in podelili tudi v Tolpi bumov, pa deathmetalce Ensanguinate ter speedmetalce Hellsword, ki so podobno kot kolegi Eruption maja letos sporočili, da jih je pod okrilje vzela še ena danska založba Emanzipation Productions, katere del so, kot kaže, sedaj tudi Ensanguinate. Veteranski trio Hellsword glasbo ustvarja več kot desetletje, člani so že napovedali izid prvega dolgometražca Cold Is the Grave, ki bo izšel konec septembra letos, sicer pa so že izdali en demo in leta 2014 EP Sounding the Seventh Bell, s katerega poslušamo komad Curse Of The Seed.

Vir: Naslovnica
26. 6. 2021 – 19.00
Death metal skozi kozmična potovanja

Nekaj bendov bo nastopilo tudi na še enem dogodku v TrainStation SubArtu v Kranju, na Kaos festu, v soboto, 28. avgusta, nekaj bendov pa bomo lahko videli tudi še na ljubljanskem letnem vrtu Gala hale in še kje. Dogodkov se nabira precej, nabor pa lahko spremljate tudi na naši spletni strani v koncertnem zapovedniku, ki na srečo letos od gužve poka po šivih. Za zaključek koncertnega Detektorja poslušamo novost, komad Raging Berzerker in the Universe Rigid norveškega death metal benda Diskord, ki smo ga recenzirali v Tolpi bumov.

11 / Nefarious VerminEternal Cessation

12 / HellswordCurse Of The Seed

13 / DiskordRaging Berzerker in the Universe Rigid

 

? https://www.dirtyskunks.org/

? https://www.rov-drustvo.si/

? https://www.krdm.si/ 

? https://www.ch0.org/

 

18. in 19. 8.: Dirty Skunks Open Air Fest: Inferior Minds, Sign of the devil, SickBreed, Decair @ Jalla Jalla, Ljubljana

20. 8.: Dirty Skunks Open Air Fest: Valuk, Guattari, Pink Panker, Big Bad Wolf, Sober Assault @ Channel Zero, Ljubljana

 

20.–21. 8.: Festival Krawal: Enštalc, Lim Smrad in Žila, Opran možgan, Nemeček, Ensanguinate, The Jackson Pollock, Drobovina, One Cupcake Away, Eruption, Agregat, Kavekanem, Nefarious Vermin @ Jesenovec, Železniki

 

21. 8. Distoržn: Siderean, Hellsword, Ensanguinate @ TrainStation SubArt, Kranj