Klubski maraton 2016: Pilot

Oddaja

Gremo se malo zgodovine, da malo osvežimo tole pobudo in tale projekt Glasbene Redakcije Radia Študent. Na radiu se bo odvrtela samo plejlista nekdanjih in sedanjih bandov, izbranih za projekt Klubski maraton, če pa narajmaš na tole besedilo, pa priporočamo hiter prelet brez nepotrebnega zapravljanja cajta. No, lahko tudi ne, no, odvisno od foha in koristi.

Po vrsti pa:
1. Danes samo plejlista in obnova začetka projekta.
2. S soboto, 3. 9. se začenjajo studijski koncerti letošnjih Klubskih Maratoncev: Gašper Torkar in Blue Town's Radio (sicer so še NeoPogo, Noč, Miha Peterlič in Memowu). https://www.facebook.com/events/145262979206658/
3. Sledi koncertna turneja dvojic po regionalnih klubih in medijska podpora v radijskih prispevkih.
4. Finale koncertne turneje tudi tokrat - novembra na Metelkovi.

DANAŠNJA PLEJLISTA SLEDI KMALU!

Obnova začetka projekta Klubski maraton:

Matjaž Manček, ki je 16 let nazaj sodeloval pri vzpostavljanju platforme poimenovane Klubski maraton, sedaj pa programski vodja CUK Kina Šiška, pravi, da je pobuda nastala v senci zapada sodelovanja med Radiem Študent, Igorjem Vidmarjem in ŠKUC Ropot, ki so skupaj organizirali nekdanji Festival Novi Rock (ki je trajal mimogrede 20 let!, Klubski maraton pa jih šteje 16).

Namesto enodnevnega festivalno koncentracijo je torej Radio Študent organiziral decentralizirano večmesečno turnejo izbranih bendov po slovenskem klubovju, od Kopra pa do Bistrice ob Sotli.

V kolikor se še zmerom srečujemo s tem, da manjka neke institucionalne podpore glasbenikom po Klubskem maratonu (in da je bila po 13 letih že slaba polovica neaktivnih), se lahko vsaj nadejamo tega, da s tem izpostavljamo vsaj nekaj perspektivnih bandov, ki v svojem času niso zasloveli samo pri nas (pa naj si bodo to Koala Voice s turnejo v Rusiji ali pa Melodrom v Makedoniji).

Gre pa tudi za stvar glasbene kulturne politike, ki je pri nas pač specifična (naj gre nekdo štet, koliko je bilo glasbenih šol v Sloveniji leta še 1992 - hint1: več kot stopetdeset, hint2: Matjaž Barbo) ali pa po svoje tudi klasična glede na pravno podlago skladbe kot intelektualne pravice. Ampak tako je tudi v Angliji, Romuniji in še v marsikateri "moderni" državi. Po regelcih.

Moramo rečt, da mamo precej podpore pri izvedbi Klubskega maratona (za leto 2015: MOL, SAZAS, ŠOU; Ministrstvo za Kulturo, SAE Inštitut, Cocta in Orto) in v tej luči je treba prebrati tudi spremni tekst:

Klubski maraton Radia Študent je najpomembnejši generator nove glasbene ustvarjalnosti v Sloveniji, ki s svojim utečenim programom dela odkriva, spodbuja in promovira nove kreativne presežke domače alternativne glasbene produkcije. Je izjemno uveljavljena oblika predstavljanja nove glasbene produkcije, ki ob intenzivni medijski podpori (programa Radia Študent, najav drugih medijev in obširne promocije) postavlja idealno platformo za nadaljnji razvoj vzhajajočih glasbenih ustvarjalcev. Vedno pogosteje pa Klubski maraton daje smernice tudi organizatorjem poletnih alternativnih glasbenih festivalov, ki že v istem letu vabijo izbrane maratonce na svoje festivale. Bistvo Klubskega maratona je, da omogoči prodor še neuveljavljenim alternativnim glasbenim skupinam, ki s kreativnostjo, svežino in izvirnostjo izkazujejo jasne obete in ambicije za nadaljnji ustvarjalni razvoj.

Skratka, Klubski maraton laufa v dobri nameri in se nadaljuje še 16. leto!

Literatura:

Matjaž Manček - Prispevek na konferenci "Vloga RŠ v slovenski družbi od leta 1969 do danes" (si predstavljam da v Kinu Šiška), http://radiostudent.si/dru%C5%BEba/ni-%C5%A1e-gotovo/matja%C5%BE-man%C4%... (nazadnje dostopano 30. 8. 2016)

http://radiostudent.si/klubskimaraton/tours/about

Za več avdio in vizualne retrospektive:

Ene par posnetkov iz lanskoletnega finala v Menzi pri koritu!
http://radiostudent.si/rtv%C5%A1/glasba/klubski-maraton-15-finale-koncerti

Ene par posnetkov iz lanskolanskoletnega finala v Menzi pri Koritu!
http://radiostudent.si/rtv%C5%A1/glasba/finale-klubskega-maraton-14

So še druge, samo morate searchat: "klubski maraton".

Same hvale ekipi RTVŠ: Arnold Marko, Medard Kržišnik, Martina Dervarič, Matej Loredan, Tea Grahek!

Za lanskoletno obletnico 15 let prevažanj bendov po klubih znotraj Slovanije, so izbrani bandi sestavljali plejliste (med drugim: Deca Debilane, Dance Mamblita, Thunderbabies in še 2 druga!):
Jasnovidna napoved plejlist od lanskoletnih bendov bi bila:
Persons from Porlock - Rick Astley,
Nevem Nevem - free jazz funk ala Albert Ayler,
Haiku Garden - My Bloody Valentine,
Muzikačaka - Laurel Halo,
MeduzaleM - kak skriven projekt od Eddie Vedderja ala Hovercraft,
HAY - naslednji novi grunge iz Anglije.

Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness