COIL: Live In Moscow

Recenzija izdelka
20. 4. 2016 - 23.00

Feelee, 2014

 

V RŠ Koncertu tokrat poslušamo britansko industrialno elektronsko zasedbo Coil, ki ji lahko mirne vesti pripišemo eksperimentalni značaj. Njeni začetki segajo v zgodnja osemdeseta leta, potem ko je Peter Christopherson po razpadu Throbbing Gristle, prvega pravega industrialnega benda, skupaj z Genesisom P-Orridgem ustanovil Psychic TV. Ta skupina se je kasneje razširila, med drugim je v njej sodeloval tudi John Balance, ki je kasneje skupaj s Petrom Christophersonom ustanovil Coil. Bend je nadaljeval elektronsko industrialni zvok in takoj s studijskim prvencem Scatology leta 1984 opozoril nase s kombinacijo industrialnega zvoka in post punkovskega gibanja. Na albumu sicer najdemo tudi nekaj pesmi z bolj sredinskim zvokom, med drugim tudi priredbo in singlico Tainted Love, ki je prva glasbena izdaja, katere izkupiček prodaje je bil namenjen podpori boja proti HIV. Prav tako je bil naslednji album Horse Rotorvator zaznamovan s smrtmi prijateljev, ki so zboleli za aidsom, na njem pa slišimo počasnejšo in temačnejšo glasbo.

Po tem albumu so Coil zapustili Some Bizarre Records in ustanovili svojo založbo Threshold House, pri kateri so izdali album Love's Secret Domain, na katerem se je industrialni zvok pomešal s plesnostjo acid housa. V drugi polovici devetdesetih let je sledilo obdobje mnogih stranskih projektov, ki so redefinirali njihov zvok ter vpeljali drone in meditativnost. Ob albumu Astral Disaster so vključili novega člana, klaviaturista Thighpaulsandro, ki je igral tudi v zasedbi Spritualized. V tem zadnjem obdobju so Coil izdali še nekaj albumov, omenimo Constant Shallowness Leads To Evil, nojzersko hrupni eksperimentalni album iz leta 2000, ki se navezuje na obdobje, ko je Peter Christopherson igral v Throbbing Gristle. Zgodba s Coil se je tragično zaključila, ko je umrl John Balance in Peter Christopherson v nadaljevanju brez njega ni videl smisla.

V pregledu delovanja zasedbe pa nismo omenili še ene zanimivosti. Skupina namreč od zgodnjih osemdesetih let pa do preloma stoletja ni nastopala. Celih šestnajst let niso stali na koncertnih odrih in igrali pred publiko. To se je spremenilo po prej omenjenem obdobju stranskih projektov oziroma ko se je skupini pridružil klaviaturist Thighpaulsandra. V tem obdobju nastopanja so odigrali približno petdeset koncertov, nekateri so bili izdani tudi kot koncertni posnetki. Eden takih je nastop, ki ga bomo slišali danes, gre pa za koncert, ki so ga Coil odigrali v Moskvi leta 2001 in je bil prvotno izdan kot Coil Live Two ter je del serije štirih koncertnih izdaj še iz Londona, Bologne, Prage in Dunaja.

Koncertni album Coil Live Two je bil pospremljen še z video posnetkom celotnega koncerta, na katerem vidimo njihov odrski potencial vizualnega performansa. Tokrat pa kot reizdaja nosi naslov Live in Moscow. Na albumu slišimo agresivnost albuma Constant Shallowness Leads To Evil v pesmih, kot sta The Green Child in Higher Beings Command, ali pa v podivjani in z grozljivim vokalom Johna Balanca začinjeni What Kind of Animal Are You?. Spet drugje, kot na primer v pesmi Amethyst Deceivers, nas Coil popeljejo v psihedelično kozmično potovanje s prijetno natripanim tokom pesmi. Enako je pesem Blood From the Air z daljnega albuma Horse Rotorvator podana v bistveno bolj umirjeni in blagi obliki, kot pa jo slišimo na studijskem izvirniku. A da ne bo pomote, na koncertu v Moskvi so Coil publiko s hrupom in zvočno razgradnjo silili na rob vzdržljivosti. Končno mrcvarjenje ponudijo v zaključni pesmi Constant Shallowness Leads To Evil, sedemnajstminutnem nojzerskem napadu na slušne čute zbranega občinstva.

Ponovna izdaja albuma Live in Moscow ponuja vpogled v zasedbo, katere zgodovina sega do samih začetkov industrialne glasbe. Čeprav je bil album izdan že dva tisoč tretjega leta, pa ponovna izdaja ponudi še intimnejši vpogled v zasedbo. Poleg pesmi, ki so jih zaigrali na koncertu, slišimo namreč še zaključno pesem s tonske vaje in nekaj bežnih pogovorov članov zasedbe.

Tri leta po tem nastopu je John Balance padel z balkona svojega doma in tragično umrl. Peter Christopherson pa se je po razpustitvi Coil preselil na Tajsko, kjer je prav tako umrl v spanju.

 

Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Tooo, Coil v vsako slovensko vas :) Pa v vse druge tudi.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness