YOUSSOU N'DOUR ET LE SUPER ETOILE DE DAKAR: Fatteliku - Live in Athens 1987

YOUSSOU N'DOUR ET LE SUPER ETOILE DE DAKAR: Fatteliku - Live in Athens 1987

Recenzija izdelka
4. 11. 2015 - 23.00

Real World, 2015

 

"You are about to see a remarkable group of musicians, playing some of my favourite music. I ask you to give them a warm reception and a good listen: Youssou N'Dour et Le Super Etoile de Dakar!" Peter Gabriel, oktobra 1987 v Atenah

 

Ah, spomini! Zvezdniki moje mladosti obujajo spomine. Predvsem jih v zadnjem letu in pol obuja sicer že več kot štiri desetletja delujoč in še vedno nadvse aktiven Youssou N'Dour, modernizator in »lokomotiva mbalaxa«, kot ga v knjigi Glasbeniki afriškega beata iz davnega leta 1993 imenujeta njegov stric, novinar Nago Seck, in novinarka Sylvie Clerfeuille. V tem delu, polnem podatkov in anekdot o dandanašnjih legendah in velikanih afriških godb, preberemo, da je Youssou N'Dour med evropsko turnejo leta 1985 na festivalu Africa Fete srečal Petra Gabriela, ta je Youssouja nato povabil k sodelovanju pri skladbi In Your Eyes za album So iz leta 1986, po izidu katerega so se skupaj odpravili na dolgo in naporno svetovno turnejo. Youssou je ogreval za Gabrielove nastope in se na turneji naučil mnogo zvijač glasbenega posla.

»Turnejo smo začeli v New Yorku novembra 1986,« v spremni knjižici navajajo Youssoujeve spomine, »zelo sem bil živčen, čeprav sem bil že od doma vajen peti pred veliko množico, toda ko je Peter stopil na oder in nas predstavil občinstvu, smo se takoj počutili res dobrodošli. Vsak večer nas je predstavljal, pred vsakim koncertom, ta velikodušnost je bila zelo ganljiva.« Peter Gabriel na to odgovarja: »Z Genesis smo toliko let nastopali kot predskupina, da sem dobro vedel, kako slabo zvezdniki in njihove ekipe pogosto ravnajo s predskupinami. Odločen sem bil, da dam glasbenikom, ki ogrevajo za naš nastop, možnost, da jih zares slišijo.«

Gabrielovi spomini na čisto prvo srečanje z Youssoujem, opisani v spremni knjižici h koncertni plošči, so rahlo drugačni od zgodbe iz omenjene knjige, in sicer naj bi Gabriel Youssoujev nastop videl že leta 1980 v Parizu med pripravljanjem Womada in ga nato še istega leta obiskal v Dakarju. Možno je seveda oboje, datumi in sosledje dogodkov se hitro pomešajo, taka je narava spominov. Toda narava spominov ali natančneje Spomina, Fatteliku v volofu, kakršnega je v zadnjem letu in pol začel obujati pevec, glasbenik, minister, poslovnež, producent in še marsikaj Youssou N'Dour, rojen leta 1959 v Dakarju, je povsem drugačna. Gre za serijo plošč s po štirimi osveženimi in znova posnetimi tradicionalnimi popularnimi senegalskimi klasikami, ki naj bi od lanskega leta dalje izhajale vsako leto na dan senegalske neodvisnosti, 4. aprila. Dve sta že izšli, Fatteliku 2014 in Fatteliku 2015, Youssou N'Dour jih napoveduje vsaj še ducat ali dva v naslednjem ducatu let ali dveh, snema pa jih z različnimi glasbeniki na dnu izpraznjenega bazena, da bi ta Spomin na starejše senegalske glasbe oblil svet z rosno žlahtnim zvokom pretekle sedanjosti in sedanje preteklosti.

Kakšen prostor ima nocoj predvajana Fatteliku: Live in Athens 1987, ki je izšla oktobra letos pri Gabrielovi založbi Real World, v Youssoujevi seriji Fatteliku, če ga sploh ima, ne vem. Gabriel namreč ob tej koncertni plošči ne omenja Youssoujeve serije, Youssou pa v seriji Fatteliku ne te plošče, drži pa, da je tudi ta plošča spomin, dokument preteklega časa, nastopa, ki je tokrat, 28 let po dogodku, prvič izšel v zgolj zvočni obliki, torej na kompaktni plošči, medtem ko je v avdiovizualni obliki že izšel leta 2013 kot dodatek DVD-filmu Peter Gabriel: Live in Athens 1987 v režiji Michaela Chapmana in produkciji Martina Scorseseja. V zajetni diskografiji Youssouja N'Dourja se najde sicer že precej koncertnih nastopov, zlasti izstopa njegova obsežna serija koncertnih posnetkov Le Grand Bal, vendar so ti pretežno iz novega tisočletja.

Youssoujev ogrevalni nastop je tistega davnega oktobra 1987 v atenskem amfiteatru Lykavittos snemala kopica tonskih mojstrov, leta 2012 pa so jih zvočno obdelali v Gabrielovih studiih Real World. Na odru so ga spremljali tedaj mlajši, a hkrati že dolgoletni glasbeniki zasedbe Super Etoile de Dakar, ki so dandanes po večini vsi legende.

Dame in gospodje, Youssou N'Dour z glasom tekočega zlata (prosto po Gabrielu), Habib Faye z basom in klaviaturami, Mamadou Jimi Mbaye s solo kitaro, Thierno Koite s saksofonom, Assane Thiam s tonemskimi vzleti govorečega bobna ali tame in drugi kraki tistega večera deseterokrake Super Zvezde iz Dakarja v skladbah, ki so dandanes že klasike senegalske popularne glasbe: Immigres, Kocc Barma, Nelson Mandela, Ndobine, Sama Dom/My Daughter ter dodatna In Your Eyes iz Gabrielovega dela nastopa. Wow! Aha!

 

Youssou N'Dour, Immigres
Leto izdaje: 
Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.