BIRDS IN ROW, THE CANYON OBSERVER

Recenzija dogodka
23. 6. 2018 - 14.00

Klub Gromka, Ljubljana, 20. 6. 2018

 

Čeprav poletna sopara številne koncertne organizatorje spravi na plano, ven iz prostorov utesnjenih klubov, se velikemu šamanu z Metelkove to nikakor ne zdi primeren način raztresanja koncertnih fiksov. Kiborg Spužva mogočno jezo zašvicanih obiskovalcev Gromke pomiri tako, da jim ponudi pester in zabaven izbor šumov, distorzije in strastnih krikov. Šamanove dobrote kaosa in hrupa smo tokrat okušali z zvoki francoskih hardcorovcev Birds in Row in domačinov The Canyon Observer. Benda sta si oder ponovno delila prvič po avanturistični turneji po Kubi, tako smo ju lahko pri nas ujeli tudi brez vkrcanja na kak čezatlantski let.

Tema, megla, šum, napetost in še kak stereotipen opisnik lahko uporabimo za ponazoritev atmosfere otvoritvene skladbe koncerta The Canyon Observer. A fantje so s svojim letošnjim dolgometražcem Nøll pokazali, da v njihovi glasbi ni veliko prostora za pretirane metalske stereotipe. Začetna Circulations, sicer - morda ironično - zadnja skladba z omenjenega albuma, koncert odpre kot popolna slika tega, kaj pričakovati s strani Kenjovcev v letu 2018. Zid grobega, a subtilnega šuma vokalu kitarista Gašperja Letonje v tej uvodni skladbi vnese kanček dodatne napetosti. Vzkliki nato naraščajo, inštrumenti se priključujejo, dokler se ne pripeti klasičen Hopsijev pok in bum! Pandorina skrinjica se odpre in skozi šum zazeva svašta.

Bend energijo z odra še kako drži in val distorzije se le redko umiri. Tipične post-metalske dinamike njihovih starejših koncertov je zamenjala neskončna razbijaška sila brutalnega bleast-beata. Zadušljive moči skladb Nøll, Fracture, Neon Ooze in Entities tokrat res ni primanjkovalo. Nekaj oddiha smo bili deležni šele proti koncu repertoarja, ko so se fantje posvetili tistim bolj dinamičnim in pustolovskim skladbam. Čeprav ti komadi prenašajo manj razbijaške energije, smo jih vsaj bolje slišali. Na trenutke je bilo v klubu namreč očitno, da prostor Gromke težko prenese nabit zvok, poln nasilnih frekvenc, ki so glavna artilerija brigade The Canyon Observer. A bitka s tem vendarle ni bila izgubljena. Edinstvena energija skupine je vztrajala in nas skozi repertoar ves čas močno držala v šahu.

Po res potrebnem hlajenju ob kratki čik pavzi na prijetnem večernem zraku smo se počasi vrnili v temačne prostore Gromke. Tokrat ni bilo oblaka megle, oder je zasedla trojica Birds in Row. Fantje se za svoj performans uporabljajo drugačne stategije kot The Canyon Observer, njihov težkokategorni milje je bistveno hitrejši in - če smemo reči - spevnejši. Vseeno pa je dovolj energično nasilen, da brutalen zvok prvih nastopajočih ni privedel do prevelike različnosti med bendoma.

Nastop Birds in Row je bil speven in iskren, doživet skozi zvok agresivne kitare, udarnega basa, razbijaškega bobna in mladostniških vzklikov. Ti so delovali pristno, k čemur so pripomogli tudi nagovori pevca in kitarista Barta Hirigoyena, ki je svoje monologe strateško vstavil pred tiste najbolj EMOtivne skladbe. Bitka odrskih ptičev sicer ni bila prav dolga. Tokratni repertoar so Birds in Row pretežno črpali iz starih izdaj z nekaj skladbami, ki bodo krasile prihajajoči dolgometražec We Already Lost The World. Do tega izida bo potrebno še počakati, zaenkrat pa smo bili zadovoljni z njihovim krajšim, a vendarle zadovoljivim koncertom. Njihovo vrnitev torej radi pričakujemo in upamo, da do takrat ne bo potrebno zopet čakati polno desetletje.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentarji

Napaka še preden je objavljeno, to je pa kar dosežek.

A bo?

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness