Brujeria, GMB

Brujeria, GMB

Recenzija dogodka
6. 7. 2016 - 17.30

SubArt Festival, Rock Bar Down Town, 5. 7. 2016

 

Matando Güeros v Kranju

Včeraj zvečer je Kranj obiskala kultna Brujeria, bend, katerega korenine segajo v zgodnja devetdeseta leta in ki se je na mednarodni extreme metal sceni uveljavil s svojim brutalnim zvokom in še bolj brutalnimi besedili, odpetimi v španščini. Dolga leta se o bendu ni vedelo nič – kdo so člani, od kod prihajajo, širile pa so se govorice, da gre za nekdanje pripadnike mehiških narkokartelov, da so le-ti, seveda, tudi satanisti, vsekakor pa ljudje, s katerimi ni pametno zobati češenj. Bend še danes pravi, da so marsikatere govorice resnične, če pa niso, pa še bodo. Sčasoma in po odličnih albumih se je ugotovilo, da so gonilna sila člani zasedb Faith No More in Fear Factory z dodatkom še danes misterioznega vokalista Juana Bruja. Do včeraj so Brujeria Slovenijo obiskali že dvakrat – enkrat v sklopu festivala Metaldays, drugič na samostojnem koncertu v Mariboru, a šele obisk Kranja je po recenzentovem mnenju bil tisti ''ta pravi''. Namreč, v mesto, ki je - kot Kranjsterdam - znano po trgovanju z drogami in kjer gredo alkohol in džojnti z roko v roki, je prišla skrivnostna banda, ki uteleša vse prej našteto.

V sklopu SubArt Festivala, ki bo poleg včerajšnje Brujerie v Kranj danes in jutri pripeljal še zasedbe a la Kultur Shock in Brkovi, so oder pred kultnim rock barom najprej zasedli domači death metalci, GMB. Kvartet je solidno odpičil svoj death-thrashevski set, začinjen z veliko mero divjaškega riffanja brutalno izgledajočega Govékarja, mastnega groova, ki sta ga združeno izvajala basistka Nika in bobnar Piré in brutalnega vokaliziranja, ki se je med komadi spremenilo v svojevrsten in izjemno zabaven stand-up show vokalista Davida. Komadi so razgibani, čupice publike so vihtele, pika na i pa je bila še priredba kultnih Napalm Death, Scum, ki je tudi naslovna pesem prav tako v undergroundu kultnega albuma, ki je nekaj dni nazaj upihnil 29 svečk.

Medtem se je nebo stemnilo in ljudje so nervozno gledali predvsem v telefone in sledili radarski sliki padavin, ki je kazala prihod huronske nevihte. Ko smo slišali intro, se je začelo še bolj divje bliskati in tudi kapljice so zapustile oblake ter se, čeprav v rahlem plesu, usule po ljudeh. Jah, na oder so prišli mogočni Brujeria, bend, katerega ime se prevede kot 'čarovništvo' in katerega imidž spominja na bandite, ovite z rutami, ki skrivajo pravo identiteto članov. Ti so poleg glavnega vokalista Juana Bruja bili: basist El Cinico oziroma Jeff Walker, vokalist in basist kultnih Carcass; bobnar Hongo Jr. oziroma Nick Barker provenience Cradle Of Filth, Dimmu Borgir, Lock Up in mnogih drugih; kitarista Honga oziroma Shanea Emburyja iz Napalm Death je tokrat nadomeščal Hicks Kinison, dodatna vokalista pa sta bila še Sangron in peklenska Pititis.

Bend je pričel svoj dolg set pesmi s komadom Raza Odiada oziroma Pito Wilson, kateremu je uvod predstavljal posnet govor Jella Biafre iz Dead Kennedys, ki imitira v naslovu imenovanega zloglasnega, desno usmerjenega kalifornijskega politika. Folku se je snelo, zapihal je mrzel veter, a če se je narava okrog nas na videz in res na srečo precej umirila, se dvorišče pred Down Townom ni. Še večji šus je priklical komad Colas de Rata s katerim smo zaplesali divji ples. Po naslednjem komadu je oder zasedla še tretja vokalistka, Pititis in nato je sekstet ponudil mešanico hitov, kakršen je njihov najnovejši Viva Presidente Trump!, ki napoveduje nov album v septembru.

Brujeria so bili neustavljivi, folk pa tudi. Kar ni bilo norenja pod odrom, ga je bilo na odru, vse skupaj pa so poleg divje narkokartelske satanistične glasbene orgije začinile še šale, izgovorjene malce v španščini, malce v angleščini. Bend je seveda na veliko žical za marihuano, k vragu pošiljal Donalda Trumpa, razglabljal o švercanju folka čez mejo in tako dalje, na oder pa se je večkrat spravil tudi zadet folk, eden je celo repal v slovenščini, seveda skrit pod ogromnim sombrerom, z ostalimi je bilo podobno. Vse skupaj je trajalo več kot uro, a minilo je, kot bi bilo vse skupaj dolgo le nekaj minut. Zvok je bil fantastičen, pravtako setlista, sam ambient pa tudi popoln. Rock Bar Down Town oziroma dvorišče pred njim se je izkazalo kot lokacija, ocenjena s čisto desetko, kar se takih koncertov tiče, bend pa je tudi vidno zadovoljen kramljal, popival in se zabaval s folkom še dolgo časa po. Viva Kranj – Viva Mexico, cabrón!

 

Brujeria - Viva Presidente Trump!

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.