Gold, Pressor, Хладна

Recenzija dogodka
2. 5. 2019 - 14.30

Fotografija: iz instagram profila zasedbe Gold. Očitno so se nekje na poti ustavili na Tržaški cesti nasproti Gimanzije Vič, kjer že nekaj časa pod različnimi imeni obratuje tale slavni mojster pek. 

Klub Gromka, Ljubljana, 29. 4. 2019

 

Ko je šesteroglava rockerska kočija Gold napovedala svojo ponovno koncertno postajo v Ljubljani, so se marsikomu zasvetile oči. Nič čudnega. Gold so po dobrem letu dni zopet prišli v isti plac - v ljubljansko Gromko - pod koncert se je podpisal isti organizator KiborgSpužva Büking, zgodil se je na isti dan v tednu, v ponedeljek, in bend je prišel s podobnim namenom - predstaviti novo ploščo. In že kar hitro se lahko izrečemo - tistim, ki niso mogli na koncert, je lahko žal.

Edini zagovor za zamudnike bi lahko bil težak preboj v dvorano, a tega argumenta ni bilo mogoče podati vnaprej. Nekoliko lažje bi sicer dihali ob koncertih obeh zasedbi Gold predhodnih nastopajočih. Tokrat so težkokitarski kočijaži, svojevrstni novodobni rockerji Gold v Ljubljani nastopili z dvema manj znanima ruskima bendoma, polnopravnimi sludgerji Pressor in dvema slikovitima dronerjema Хладна (Hladna). Pozdravimo lahko zgodnjo uro začetka koncertov, že ob pol deveti uri je namreč zadonela elektrotehnična oprema Kluba Gromka in druge prinešene ferštekarije, ki so dodobra zapolnile oder za vse tri ponedeljkove glasne nastope.

Prva sta na oder – in pred njega – stopila dva Rusa s projektom Hladna iz Sankt Peterburga, ki sicer spremljata Pressor na aktualni turneji po Evropi. Kdor se zanima za ritualistični drone, minimalistični spiritualizem in obenem zmore slabo uro zreti v stroboskop - z občutkom, da je minilo samo 10 minut - zanj sta Hladna oziroma tudi Nikolay Kalmykov, projektov idejni vodja, odlična vstopna točka. Pred občinstvom sta se sicer bila primorana ukvarjati s ferštekarijo in nestabilno opremo, zato je bila naša izkušnja performativne plati njunega nastopa rahlo ovirana, a z vidika dogodka sta Hladna ne glede na vse odprla nek fascináns, zmedeno očaran in slepo zazrt pogled občinstva v ritual in nojz, ki sta se godila pred nami.

Spoštovanja vreden nastop Hladne je po dobre pol ure in čik pavzi zamenjal drugi ruski bend večera, štiričlanski Pressor iz Kostrome. Pressor so že s prvim komadom predramili naše začarane poglede in nas zazibali v svojo mešanico težkokitarskih žanrov, pretežno sludge rocka, včasih bogatenega s počasnim doom rockom, drugič pospešenega z elementi hitrega in natempiranega stoner rocka. Tri udarne distorzirane kitare so že napovedovale Goldovo kitarsko falango, a izraz zasedbe Pressor je namesto bolj huronskega in hrapavega vokala spremil močno odmevajoč in nerazumljiv moški glas Stasa Vasileva. Pressor, ki so predstavili tudi svoj nedavni EP Weird Things, so odigrali mogoče šest komadov in njihov koncert je po dobre pol ure vsekakor prehitro minil, zato upamo, da se bodo s svojimi dodelanimi, polnopravnimi sludgerskimi vižami še kdaj vrnili v Ljubljano. Zvonovi pa so že napovedovali glavno zasedbo večera – zlata vredne Gold.

O novi plati, O promociji, O oblekah, Oh....
 / 1. 5. 2019

No, morda še niso vredni ravno štiriindvajset karatov, a šestglava rotterdamska zasedba Gold je vsekakor na lepi poti tja. Tiste, ki smo jih v ponedeljek v živo videli prvič oziroma smo jih do zdaj poznali samo po njihovih doslej izdanih štirih albumih in nekaj EP-jih, so verjetno toplo presenetili, zapomnljivo zvočno sliko so dopolnili še s prepričljivim nastopom. Pred polkrožno kitarsko falango treh kitar in basa, ki jo sestavljajo Thomas Sciarone, Kamiel Top, Jaka Bolič in Tim Meijer, se je postavila vokalistka Milena Eva. Milena prispeva s svojim prepoznavnim, spevnim vokalom, ki zasedbo krasi že od leta 2012. Medtem ko stunarska falanga v družbi z bobnarjem Igorjem Woutersom kroji ritme in simfonije, glas z njimi zaplava v zvočno sožitje, ki očividce in očividke vsekakor pouči o tem, da Gold v živo težko razočarajo.

Do izraza so prišli tudi komadi z bendove nove, četrte plošče Why Aren’t You Laughing?, ki so se hitro usedli v uho in poželi aplavz napolnjenega kluba. He is Not, Taken By Storm in naslovni komad Why Aren’t You Laughing so sicer že na plošči zazveneli kot trije hiti, a v živo so s potoki švica z obrazov nastopajočih in ob v temnino odetem koncertnem prostoru izpadli še toliko bolje. Če je kaj klecnilo, je klecnilo zahtevno ozvočevanje zasedb Gold in Pressor, katerih vokali so bili na mestih potisnjeni v ozadje na račun udarnih kitar in glasnih bobnov. Poetične miline, kakršno premore Milena Eva na vokalu, smo bili zato deležni v manjši meri kot na posnetkih. A Gold so vseeno delovali usklajeno in s sihroniziranostjo, ki zaznamuje tudi njihove albumske naslovke, majice, puloverje, plakate in ostal merch, ki se prodaja na koncertih. Gold postajajo sinonim za resno in organizirano, čustveno in prepričljivo alternativno zasedbo, ki ji ne gre očitati ne popularnosti, ne neizvirnosti. Tudi v očeh domače publike so vtisnili že tako močan pečat, da bi bilo škoda, če se ne bi spet vrnili. Zaenkrat verjamemo, da se bodo.

*Ne zamudite tudi sorodnega dogodka v Klubu Gromka: 28. maja bodo tam nastopili Iamdisease in Leechfeast.*

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.