KLEMEN KLEMEN: Koncertna premiera novega albuma

Recenzija dogodka
6. 9. 2015 - 16.10

Kino Šiška, 4.9.2015
Foto: Urška Boljkovac

 

Te dni je izšel težko pričakovan tretji studijski album S3P vodilnega pripovedovalca slovenske rap scene, Klemna Klemna. Temu na čast je skladbe s plate poleg številnih gostov v živo premierno uprizoril v Katedrali ljubljanskega Kina Šiška. Napolnjena dvorana in splošna navdušenost ljudstva sta pričala o tem, da Klemen Klemen zagotovo ni pozabljen ter da svoj sloves še kar dobro drži med mlajšimi in starejšimi poslušalci.

Ura je bila osem, ko se je začela množica počasi premikati v zgornje nadstropje Kina, bolj natančno v Katedralo, kjer je publiko ogreval in poučeval odličen beatboxer. Ta nizki štart dogodka je trajal dobre pol ure in se temu primerno tudi stopnjeval v svoji intenzivnosti. Umetnik na odru se je sčasoma tudi vidno sprostil in na koncu napovedal zvezdo večera, Klemna Klemna. Ta je odprl koncert z eno od skladb z novega albuma, Lajf of a Ni Ga. V komadu se Klemen spusti v vlogo belega črnca oziroma wiggerja, jebeno figuro ulice. Temu primerno je bil Klemen oblečen v stilu getovca, z zlato verigo okrog vratu in tako v duhu popularne scene tudi otvoril nastop. Takšne teatralne transformacije so bile sicer ključen del nastopa skozi cel večer. Po nekaj komadih se je na primer oder spremenil v nekakšen piratski zaklon s posadko, ladjo in Klemnom v gusarski preobleki. Scena je pripadala skladbi Pirate Walk, ki je prav tako del plate S3P.

Poleg novega albuma je Klemen seveda odrepal kar nekaj svojih starih klasik. Te so tista češnja na torti vsakega njegovega nastopa, ki v živi obliki delujejo kot nekakšne himne ulice oziroma bolj natančno Trnovega. Mnogo njegovih privržencev namreč tudi srčno pozna besedila skladb in Klemna odlično dopolnjujejo. Med temi zimzelenimi melodijami trnovske ninje je bilo slišati vse od Fičo Partija, na katerem so na oder pripeljali Fičota in megalomanski fejk joint, pa do Terapije, kjer se je Klemen preobrazil v zdravnika. Keš pičke s plastičnimi lutkami je spremljal glavni singel z nove plate, Keš tip, in tako skupaj s prvim ustvaril malce kontrasta ter (samo)ironije med nežnejšim in robustnejšim spolom na plesišču. Koncert pa se je skoraj slovesno zaključil z Barabo, ki je nedvomno eden »all-time-favorite« komadov vsakega mladinca, ki je odraščal s Klemnovo glasbo.

Poleg zvezde večera je bilo na odru kar precej gostov oziroma pomožnih sil. Med njimi so bili tradicionalni sodelavci Ballau, King, Kosta, Jizah in Anika Horvat. Slednja se v sodelovanju z njim vedno spremeni v nekakšno mešanico slovenske popevkarice in ufurane reperke. Klemen pač zna tako vplivati in potegniti ljudi v svoj nesmrtni laid-back etos. Nekje bolj na začetku je Klemnu delal družbo še Zlatko, s katerim sta odlično jukstapozirala malce bolj resen stil hiphopa in njegov sproščen sleazy stajl. Proti koncu nastopa pa sta se Klemnu na odru pridružila tudi sočlana kultne hiphop zasedbe Pasji kartel, Matej Jovan in Jure Košir. 

Na gramofonih je Klemna seveda spremljal njegov »dobar drugar« DJ SSF, ki je poskrbel za skreče in podlage. Na instrumentale sta nekje vmes uletela še saksofonist in orgličar, proti koncu pa se je cela druščina zbrala na odru in kot zaključek priredila nekakšen predzabavni kaos s skladbo Pridte na party. Predzabavni zato, ker se je zabava nato nadaljevala v navijaškem kafiču Lepa žoga, kjer je muziko sukal K’Pow. Bojda je bilo kar konkretno.

Mimo glasbe in vragolij se je na platnu za dogajanjem odvijal cel spekter videoposnetkov. Nekateri so delovali malce letopisno, kot nekakšen dodatek h Klemnovemu pripovedovanju in 
načinu življenja. Eden bolj zanimivih je bil dokaj star intervju s Klemnom, v katerem on poha in govori o hiphopu. Prikazali so seveda tudi strankarski filmček FBS, ki mu je nato sledila sama skladba, tisti politično obarvan hit iz leta 2011. Med drugim ga lahko slišite tudi na aktualnem albumu S3P.

Koncert je bil dolg, tako dolg, da se je lahko sprva malce zadržana publika počasi lepo sprostila in manifestirala Klemnov stil, ki je deloval verodostojno že od samega začetka. Kljub dolžini sicer precej dober in versatilen nastop, ki nam je dal nekaj časa za razmislek in mnogo časa za žur. Nedvomno je bil to še eden tistih nastopov, ki zaznamujejo dobro obiskane dogodke v Kinu Šiška.

 

Avtorji: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Yo, skoraj vse štima, razden tega, da se koncert ni odprl s komadom Lajf of a ni ga, ampak z v mestu nekaj dogaja iz prve Alijeve plošče, Ali Ena pa je tokrat popolnoma hudi skinil Unknown. No, pa pri pasusu, da je Pasji kartel kultna hiphop zasedba mi je šlo kar hudo na smeh. :-)

sori ampak tole se bere kot spis za 4. razred oš

Žiga je začel ob pol devetih, 20 do, prej je zgolj nekdo rolal. Začuda ni bilo Rap-a-lota ampak N'toko in neki alter raperji, if memory serves me right.

Zmaga pa je bil Anikin rap, ulet Koširja in remix Za vse tiste na The Message.

jukstapozirano versatilen ...

drgač je model beatboxu kr dolg.. neki čez osmo uletel pa je že bil na stejđu

kul napisan, res pa pasji kartel ni lih kulski bend, sta pa košir in jovan kul osvežitev, aja, pa Anika in njen vokal fino kontrirata klemnovi globočini, pa oba divja, idealn za skupi na oder. jukstapo... tega ne štekam, pa tud klemen zihr ne, hehehe

Kolega SSKJ pravi takole: júkstapozícija -e ž (ȗ-í) knjiž. razvrstitev, položaj, pri katerem so stvari druga poleg druge: delci stojijo v jukstapoziciji z drugimi delci / gradivo je podal kot linearno jukstapozicijo dejstev, brez medsebojne povezave
♦ lingv. tvorjenje, sestavljenost dveh ali več besed brez veznega samoglasnika, sklop

Superpozicija, superponiran. Jukstapozicija, jukstaponiran. Jukstapozirano versatilen ne pomeni ničesar. LP Kolega $$KJ

https://www.kulturnicenterq.org/lgbtqslovar/versatilen/

Versatilen
- gej, ki je včasih pasiven, včasih aktiven

Primeri
1| Z občudovanja vrednim gejdarom je v službi upecal versatilnega tipa. -- LGBTQ slovar

ne zobat glasbenih češenj z gospodom po imenu luka zagoricnik

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness