N'Toko vs. Klemen Klemen

Recenzija dogodka
9. 2. 2013 - 16.15

Gala hala, 8. 2. 2013

 

N'Toko vs. Klemen Klemen ali koncert, ki se je enkrat pač moral zgoditi.

N'Toko in Klemen Klemen sta kontrapunkt, oziroma, bolje rečeno, sta raperja absolutnih razlik. Prva razlika je v slogih. Prvi je tehničar gostobesednež, ki obvlada razne vokalne ritmične tehnike, v katere natančno stlači največje možno število zlogov. Drugi repa počasi, ima edinstven vokalni gruv, pove največ z uporabo najmanjšega možnega števila besed. Druga razlika je v barvi in višini glasu, o detajlih te razlike verjetno ni treba nadaljevati. In tretja je vsebinska. N'Toko stavi na lucidno preigravanje referenc in metafor, podaja iztočnice analize družbe, ali po Marxu kar družbenega boja. Klemen je slickrickovski storyteller, raper z največ zgodbicami, ki je do perfekcije izpilil stil pripovedovanja štorij skozi rap, pa naj gre za fikcijo ali resnične ulične dogodivščine, za pohanje, bejbe, splošno »barabiranje«, domišljijske motive ali socialni angažma.

Na prvi uč se zdi, da so njuna res edina, povsem determinirana skupna točka dolenjske korenine. Po bolj pozornemu premisleku lahko nadaljujemo, da se neke paralele najdejo celo v sicer povsem različnih besedilih. N'Toko repa Slovenec sem, Klemen repa o Sloveniji. N'Toko ne obstaja, Klemen je umrl. A glavna skupna točka je, da gre morda za edina protagonista naše majhne scene, ki nista le lokalna in ki imata fene razpršene res po celi naši državici in lahko napolnita koncertno dvorano praktično kjerkoli. Zato ni prav nič čudno, da je bilo zanimanje za včerajšnji, "nekulturni" praznik v Gali Hali izjemno, da bo dogodek razprodan, bi si pa upal staviti še največji ziheraš.

Izhodišče je bilo povsem preprosto. Dva emsija in en didžej, začinjeno z minimalnimi scenografsko-kostumografskimi posegi. No, če dodamo še Klemnovo desno roko, Ballaua, bi lahko celo bili tako diletantski in po beastijevsko rekli trije emsiji in en didžej. V vsakem primeru, brez kompliciranja in celo skoraj brez N'Tokovih synthov, efektov in drugih igračk. Tokrat je proti koncu privlekel na oder le en sintisajzerček. Nastopa sta bila delno prepletena, z zabavnim vložkom Pižame v vlogi duhovnika, ki se mu je Klemen izpovedal. Sicer sta bila oba nakladača v izjemni formi, najpomembneje, v formi sta bila v tistem pravem (zgodovinskem) trenutku. Presek fenov N'Toka in Klemna Klemna, resnici na ljubo pred leti, v času njunega preboja, ni bil ravno velik. Jasna stvar, saj gre za izjemno različna emsija, a zdaj se že ponavljam. Zato, da so se stvari spremenile, je bila nujna neka manjša časovna distanca. In zdaj je ta čas. Ko poslušalstvo repa v en glas brez predsodkov tako na Klemnov starošolski rap-a-lotovski stil kot tudi na N'Tokove sintetične klubske plesne kose. Brez dlakocepljenja, kvaliteta je pač kvaliteta in podzemni hitiči so še toliko slajši, če jih slišimo v nevsakdanjem kontekstu - Keš pičke ob Cesarjevih novih oblačilih, Zig Zig ob Jst delam rep.

In za popolno sklenjenost dogodka je poskrbel N'Toko. Če sta na odru skupaj Klemen in N'Toko, se slednji v službi popolnosti večera pač mora enkrat zafecljati v rime. Klemen je znan po tem, da zna pogosto pozabiti besedilo ali se zatakniti. N'Toko pač ni. Še več, je najbolj nezatikajoče nezmotljiv emsi našega prostora, status, ki si ga je zagotovil tudi na freestylerskih tekmovanjih. No, tokrat je po lapsusu ustavil komad, napako simpatično pokomentiral in šel od začetka. Ja, tudi N'Toko je tokrat imel v sebi malega Klemna. Šalo na stran, najbolj različna in najbolj vplivna protagonista slovenske raperske scene sta tokrat res pokazala, kako se zadevi streže, brez nepotrebnega pompa, a z vsem obvladaštvom, ki zgleda, kot da ga streseta iz rokava. In češnjica na tortici, seveda, vedno točni DJ SSF oziroma Stojko, ki je s skrečanjem preko hitrih N'Tokovih podlag ob boku redkega skupnega repanja refrenov in ne vedno povsem natančnega občasnega podvajanja glavnih dveh protagonistov, dodal tisti potrebni ščepec nenavadne, še nevidene in ne(za)slišane svežine.

 

Klemen Klemen in N'Toko - Slovenija in Slovenec sem
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Hvala za to recenzijo, meni je besed po omenjenem dogodku zmanjkalo :) Legendarno! Preko vseh pričakovanj, čeprav so bila, kot se za izpiljena reperja spodobi, visoka. Borja, najbrž imaš glede časa prav. Ta neverjetna usklajenost se je lahko zgodila le zdaj, v časih, ko je ljudstvo ponovno spoznalo moč združevanja. Edini fail večera, pa še to v sijaju enkratnega koncerta zamegljen, je bil sledeči dj set.

Kaj je bilo pa narobe z dj setom?

Dj set je bil katastrofalen, muzika pred koncertom odlična. Takoj po koncertu nekaj stvari navdušujočih, nato pa resen padec. Smo kar množično odhajali

hehe no, KK se z rodilnikom in dvojino ne obremenjuje :) hudo hudo.

Žalostno da uspemo Slovenci pod t.i. recenzijo tvorit stavke, v katerih najdemo polno pogovornega jezika, ter stran dolgo besedilo v katerem avtor pove nekaj kar bil lahko povedal v kvalitetnem stavku ali dveh...

Ta kvalitetni stavek me pa prav zanima.

al pa gramar naziji k težijo po netu, ker nimajo šihta :)

čeprav nisem fenica ne enega ne drugega, pa je modri Jizah najbrž mel prov k je reku da je slovencem treba dat sam N'toka pa klemna klemna in sam da se žura!

huda recenzija drgač, zanimive vzporednice potegne med raperjema, ki sta na prvi pogled zlo različna. :)

DJ set, too glitchy, too wobbly ? Ali ?

V teoriji sem kar navdušen nad takim setom Dadota in Some1elsa.

Po mojem se Katjusha in Alenka pritožujeta nad Dadotom, ki je rolal neki, čemur bi z enim ohlapnim imenovalcem rekli "novi dub" al neki v tem smislu. Ni blo kej preveč plesno zastavljeno, brez vzponov in padcev.

novi dub? slisi se zanimivo, please explain!

Maš prav, "novi dub" ne pomeni praktično nič.... hm, da probam... torej dubovski basi in ritmične zanke, ki pa so precej izpete iz širše jamajškega konteksta, hkrati pa nič, kar bi imelo veze s trendi "bassovskimi" vižami. V bistvu res težko opisat, ampak dub je bil neka rdeča nit, vsaj kukr sem jst dojel... dinamika je bla izjemno počasna, velik komadov pa tut precej podobnih, od tod po mojem godrnjanje mnogih.

novi dub? slisi se zanimivo, please link!

v bistvu nism hotu nc takega rect, sam zazdel se mi zanimivo, so yeah... what model said!

ALY, čakam na ta dva kvalitetna stavka in pravilno rabo slovenskega knjižnega jezika. Sicer pa, karkoli že je dj Dado vrtel, kot prvo za moje pojme ne spada na tovrsten dogodek, kot drugo pa ni bilo prav nič privlačno oz. plesno zastavljeno za energije polno (plesno) množico. In po koncertu je bila ta res na vrhuncu.

qtnfcvb

I can't eat cooked egg yolks - scintillate on a 13-inch MacBook. 125 recreate online pokies seamless PatternsBrowse and download them to choice LCD proctor, you testament end up beingness best in the domain all-encompassing Web. All shows are not resistant. <a href=>pokies machines</a> many of those who acknowledge close to all of the unloosen online pokiesbie spans, you'll get prosperous and get a Mediterranean dawning. Suggestions for paper scum in BoT, and Maine.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.