Sgurd, Hobos & Ivan! @ Tetris, Trst

Recenzija dogodka
12. 1. 2014 - 16.15

Tetris, Trst, 11. 1. 2014

 

V Trst se je nekdaj hodilo po kavbojke in nutelo, danes se, več ali manj, to lahko nabavi pri nas. Drugih bistvenih razlogov za iti v Trst, onstran „shoppinga“, pa ni. Trst ima malo manj prebivalcev kot Ljubljana in bistveno manj prostorov za mladini namenjene prireditve. Trenutno sta samo dva kluba, kjer lahko slišiš hrupno oziroma nekomercialno glasbo. To sta Etno Blog in Tetris. V slednjem smo si v soboto ogledali koncert treh italijanskih zasedb, in sicer Sgurd, Hobos in Ivan!.

Tetris je majhen in prijeten klub v samem centru mesta, nedaleč od Piazze Unità. Zelo lepo urejen in solidno opremljen klub, ki lahko sprejme tudi do 100 ljudi. Problem se je seveda pripeljati do kluba, saj z vsemi enosmernimi cestami in parkirnimi mesti hitro izgubiš potrpljenje. Trst je prava nočna mora in tudi če misliš, da ga poznaš že od malega, boš vedno zašel po prekletih enosmernih cestah. 

Tetris obstaja že kar nekaj časa. Bila so obdobja, ko je bil njihov koncertni program zavidanja vreden in tudi obdobja, ko je klub stagniral. Klub deluje na principu članstva, to pomeni, da enkrat plačaš in dobiš izkaznico, s katero greš na vse koncerte v letu. Izkaznica pa stane zgolj 10 €! Če živiš blizu Trsta, je to odličen nakup, in tudi če ne, pa vseeno nameravaš v Tetris vsaj trikrat letno, se izplača. Žal je komunikacija med slovensko in italijansko sorodno sceno zelo pasivna in neorganizirana, kot da je še vedno prisotna železna zavesa. Pogreša se komunikacija med samimi organizatorji za boljše promoviranje dogodkov, zato gre marsikateri koncert, žal, mimo naših ušes.

Skratka, včeraj so nastopili trije italijanski bendi. Prvi so bili Ivan!, ki preigravajo moderni hardcore. Njihov nastop je bil plehek in precej brez energije, z izjemo pevca, ki se je še nekako trudil. Bend ne blesti po originalnosti, vendar je bil njihov nastop solidno odigran, tako da se ni kaj dosti za pritoževati. Odziv publike je bil pozitiven in tudi pod odrom so se najbolj navdušeni obiskovalci prerivali in razmetavali. 
Naslednji so nastopili Sgurd. Bend je nastal pred kratkim in direktno izdal 7-inčer za Adagio 830. Od tega benda se je seveda tudi največ pričakovalo, saj gre za enega izmed mnogih bendov, ki so nastali v zadnjem letu kot odgovor na novi trend v hardcore-punku. Govorimo o zelo hrupnem in primitivnem HC-punku, ki črpa iz bendov iz 80-ih. Sgurd na posnetkih zvenijo kot nekakšni Agnostic Front z zelo hrupnimi kitarami, v živo pa je bend razočaral na polni črti, ker sploh ne zvenijo tako kot na posnetkih. Niso ne glasni ne hrupni in ko teh elementov v njihovi glasbi ni, je to en navaden brezvezen punk bend. Njihov nastop je bil zelo ohlapen in brez energije. Sgurd so simptom modernega hardcora, kateremu manjkajo ustvarjalnost in kreativne ideje. Sam trend hrupnega in primitivnega hardcora, ki ima epicenter v New Yorku, je nekaj najbolj neizvirnega v zadnjem času. Vsi bendi, ki igrajo zdaj to, imajo isti zvok, iste rife in skoraj vsem naredi ovitek plošče isti človek, ki sliši na ime Alexander Heir - sicer odličen ilustrator. Če nič drugega, so se Sgurd vsaj držali zlatega pravila punka, da mora biti nastop kratek in jedrnat, tako da so v dobrih 20 minutah pokazali, kaj znajo in česa ne.

Zadnji so nastopili Hobos iz Benetk. Bend igra nekakšno zmes hardcora in crusta, pa tudi kakšne grinderske vložke lahko slišimo skozi njihov nastop. Hobos so bili edini bend s solidnim zvokom in tudi najbolj zanimivim nastopom. Bend črpa navdihe iz holy terror scene in na trenutke so zveneli kot kakšni Integrity. 

Skratka, večer v Trstu ni bil nek vrhunec, kar se glasbe tiče, je pa bilo zanimivo videti, kaj počne mladina v mestu upokojencev. Tetris napoveduje pester program v prvi četrtini leta. Že danes bodo nastopili Zeus! in konec meseca Holy, prav tako italijanski bend, ki ga je izdal Adagio 830. Zato vam predlagamo, da občasno preverite koledar prireditev, ki se bodo odvijale v tržaškem Tetrisu.

 

SGURD:
Venezia HC Punk alla vecchia maniera. Ex Gonna Fall Hard, Ohuzaru, L'Amico Di Martucci, Smart Cops, La Piovra, Gonzales, etc..
http://sgurd.bandcamp.com/
http://sgurdsgurd.tumblr.com/

HOBOS:
Metal Crust Punk da Venezia.
http://hobosband.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/hobosband

IVAN!:
Da Gorizia, Old School HC alla Panic/American Nightmare.
http://ivanpunkhc.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/pages/IVAN/127749760719733?fref=ts

Avtorji: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness