19. 2. 2013 – 16.00

Sean Price!

Gala hala, 18. 2. 2013

big guy iz ekipe Boot Camp Click povedal svoje v Gali Hali

 

Dekleta in fantje Gale Hale in Rapetka so zadnje čase kar radodarni. Lahko bi celo trdili, da so, kar zadeva rap in hip hop, na udaru oziroma "on a roll". Statistika: v obdobju približno treh mesecev trije petični dogodki. Začelo se je s koncertom enega newyorškega veterana Lorda Finessa in se sklenilo s koncertom drugega newyorškega, mičkeno manj, a še vedno veterana Seana Pricea. Vmes so stisnili državno freestyle tekmovanje, ki se ravno ne bo vpisalo v anale kot nekaj pretirano izstopajočega, in domiseln nastop dveh najbolj izpostavljenih in tako različnih domačih protagonistov rapanja Klemna Klemna in N'Toka. Za ta dogodek obstaja resna nevarnost kultnega statusa v zgodovini slovenskega rapa. Če gre verjeti govoricam na Metelkovi, pa je tudi bližnja prihodnost tamkajšnjih hiphoperskih gostovanj precej svetla.

Včeraj je bil torej na obisku eden bolj obsežnih ameriških nakladačev Sean Price ali krajše Sean P, pred leti, v času tandema Heltah Skeltah, pa so mu vsi, razen njegove mame, pravili Ruckus. Sicer je član zloglasne brooklynske ekipe Boot Camp Click in ravno Heltah Skeltah sta bila v drugi polovici 90. let morda najbolj izpostavljen košček kolektiva. V zadnjih mesecih nas je Sean pozabaval predvsem z dvema akcijama. Prvič, posneli so animacijo, kjer Sean P kot zeleni Grinch za božič povsem politično nekorektno straši vsevprek in poudari kakšen bullshit je ta praznik. Drugič, precej domiselno se je lotil napovedi svojega več let zamujajočega, a konec lanskega leta le izdanega tretjega samostojnega albuma. Namreč tik pred, dobesedno dan pred uradnim datumom izdaje, se je zgodil orkan Sandy in Sean se je opremljen z mikrofonom in plavalnimi očali podal v središče dogajanja, na prepihu spremljal vremenske razmere, povedal, katere fast food trgovine so zaprte, hkrati pa še opozoril na svoj novi projekt. No, ni nas pa samo pozabaval, ampak nas je kmalu tudi pozibaval s svojim zadnjim albumom Mic Tyson, ki le še potrjuje, da Sean P-jev flow v kombinaciji s suvereno produkcijo raznih producentov pač ne more faliti. 

Sean je v Galo Halo prišel prav v sklopu promocijske turneje plošče Mic Tyson. Prišel je z didžejem PF Cuttinom in prišel je s počenim glasom. Vsakodnevni evropski nastopi so očitno že pustili svoj pečat in čisto na začetku se je za hip zazdelo, da morda ne bo mogel obdržati naše pozornosti čez cel nastop. A le ni bilo tako. Čeprav je bila včerajšnja zgodba od kristalno razumljivega Lorda Finessa popolnoma drugačna, saj se Seana marsikdaj ni povsem razumelo, celo ko je med komadi navrgel kakšno kratko anekdoto ali štos, pa to ni preveč zmedlo poslušalstva. Seveda, saj je velik del znal besedila na pamet. Sean P je raper raperjev, odlikujejo ga neverjeten flow, ubijalski punchlini in besedne igre newyorških uličnih zgodb. In zato ga je prišlo preverit tudi nadpovprečno število prepoznavnih lokalnih rimačev. Še enkrat se je potrdilo, da je vse, kar je potrebno za prepričljiv nastop, karizmatični raper, dober flow in udarne podlage. Ja, če smo z leti že malce pozabili, nas je Sean Price včeraj spomnil, da je vedno, v navezi z raznimi beatmakerji, poskrbel za sijajno, žmohtno, preprosto in surovo produkcijo svojih podlag. V živo to pomeni tisti pravi šus v glavo, ki naj bi bil osnova izvorno newyorškega, v tem primeru brownsvillskega boom bapa. In tudi uničen glas in občasno prekinjanje komadov po minuti ne moreta pokvariti koncerta izkušenega in veščega emsija, ki je sicer postregel s pričakovanim, venčkom zimzelenih z vseh treh svojih plat in mini Boot Camp Click vložkom.

Jerry Wexler, podpredsednik založbe Atlantic v njenih zlatih jazzersko soulerskih časih, je v 70. letih izjavil: "Nobene razlike ne bi bilo, če bi prodajali avtomobilske radkape." S tem je hotel relativizirati, demistificirati glasbeno industrijo. Prav tega citata si nisem mogel izbiti iz glave po koncertu Seana P-ja. Seveda gre le za referenco in povsem prenesen pomen. Namreč, Sean P je delavec. S počenim glasom in edinstvenim flowom je v dobri uri prepričal in obdržal ljubljansko rapersko publiko. Nobenega showa, nobenih igric, nobenih trikov. Samo rap čez oštre, umazane, boom bap podlage. Sean P bi lahko prodajal tudi radkape. Na našo srečo jih ne. 

Avtorji del
Institucije
Kraj dogajanja

Dodaj komentar

Komentiraj