24. 7. 2020 – 14.00

Svojat

Audio file

*foto: Jože Balas

 

Letni vrt Gala Hale, Ljubljana, 22. 7. 2020

Poletna koncertna in festivalska sezona bi morala biti sedaj v polnem razmahu, a je zaradi vsem znanih, a manj jasnih, muhastih ukrepov izredno težko zadostiti pogojem izvedbe dogodkov v živo, rane pa naj bi ublažili podarjeni in navidezno brezpogojni in brezposledični turistični boni. Ob reševanju slovenskega turizma pa se kar nekako pozablja na reševanje kulturnih dogodkov, čeprav bi nekateri odpovedani ali prirejeni mednarodno prepoznavni domači festivali lahko gladko sodili med turistične destinacije, njihova izvedba pa bi ogromno pomenila tako obubožanim glasbenikom kot željnim in žejnim obiskovalcem. V tej negotovosti pa se vseeno nekatera prizorišča še borijo oziroma ohranjajo možnost obstoja in nadaljevanja programa, saj imajo po kriterijih Nacionalnega inštituta za javno zdravje primeren prostor in s tem dovoljenje za omejeno prirejanje dogodkov v živo v klubu ali zunaj.

Eno takšnih je tudi metelkovska Gala Hala, ki še vedno redno prireja DJ večere ter koncerte, čeprav so ves čas v nemilosti spremenljive poletne vremenske sezone. Kot so muhasti ukrepi, je muhasto tudi vreme, spremljanje portalov z novicami o koronavirusu pa poteka za nas koncertne navdušence vzporedno z rednim pregledovanjem radarske slike. Tudi sredino pričakovanje koncerta Svojati je bilo podvrženo pritisku deževnih ploh, a smo se obiskovalci tolažili med seboj z besedami: Ah, saj bo nehalo deževati pred koncertom! In na srečo so, skoraj preroško, ko je zasedba stopila na oder, padle po obiskovalcih še zadnje večerne kaplje. 

Vir: Naslovnica
9. 1. 2020 – 19.00
Svojat na pretresljivem popotovanju
 

Razbojniški trio Svojat, ki je v začetku letošnjega leta pri Založbi Radia Študent izdal svoj istoimenski prvenec, sestavljajo stari znanci domačih koncertnih odrov, in sicer kitarist, pa tudi multiinštrumentalist, Andrej Fon, basist Ivo Poderžaj in bobnar Tadej Čauševič. Čeprav je Fon tekstopisec in pevec, v zasedbi ni zaznati izpostavljanja zgolj ene osebe, ki izhaja iz marketinško vodenih potez. Trojica ima v glasbenem smislu enakovredno razporejene vloge, kar je bilo opaziti tudi na sredinem koncertu utrjenih in izkušenih muzičarjev, ki ponujajo v posluh raznolik rokovski angažma ali celo njegovo destrukcijo. Trio je začel, kot na albumu, s skladbo Ljubavbav, januarskim RŠ hitom, ki je to ostal neuradno kar do poletja, saj ga glasbeni opremljevalci še vedno zvesto vključujejo v svoje opreme. Kot so glasbeniki skokovito posegli po inštrumentih, smo obiskovalci začeli poplesavati na bolj ali manj določljivo ritmiko. Namreč, po opisu klasični kitarski oziroma rockerski trio se v praksi zelo očitno izkazuje kot mnogo več ter prehaja vsaj med rockom, punkom, avantgardo in improvizacijo. V skladbi Spij zdaj! bi lahko v kombinaciji ritma in zvenu kitare prepoznali celo dobršno mero saharskega bluesa, v mirnejših delih komada Žoga joka in nasploh v tekstih albuma pa tudi vplive Marka Breclja. Zasedba, ki ponuja besedila v slovenščini in bi jih lahko označili za satire, je trenutno skoraj edini naslednik tovrstnega besedičenja, ki se lahko močno in globoko zažre v dojemljivo poslušalstvo. Seveda gre zgolj za asociacije in primerjave, ki so nastale v globoki domišljiji recenzentke, predstavnice izumirajoče vrste poklica, ki včasih kar prepotentno išče žanrske oznake in primerjave z lastnoimenskimi poimenovanji, ki se jim lahko načudijo in nasmejejo dejanski glasbeni izvajalci.

Koncert zasedbe Svojat nas je zadovoljil s kvalitetno živo izvedbo - doživeto a nikakor nastopaško, celovito in brez bisa. Njihov glasbeni material ostaja pretežno hrupen in robusten, čeprav se včasih njihova destruktivna sila rocka odsekano baladno umiri, a zgolj za kratek trenutek. Njihovo pretežno zvočno sliko posledično narekuje presečišče eklektične kitare, masivnega, a poživljujočega basa, efektivnega gromenja po opnah in činelah ter stimulativnega kričečega vokala in ponekod tudi zanimivega dvoglasja, ki poskrbi za močne tekstovne poudarke. Čeprav trojec ponuja kar kompleksno zvočno sliko, smo se z lahkoto vživeli v doživljajsko poslušanje nastopa ter se poistovetili s svojatjo.

Sredin nastop v živo je bil točno takšen, kot si ga običajno želimo ali pričakujemo – zabaven, atraktiven, drzen, kritičen in prekratek. Kot na plošči, sta izstopala hitiča Ljubavbav in Soba 2x2, čeprav je bilo navdušenje nad drugimi skladbami, ki so bolj odsekane, spremenljive in improvizacijsko naravnane, prav tolikšno. Lahko bi rekli, da so prišle v primerjavi s plato v izvedbi v živo veliko bolj do izraza. Veseli smo, da je trio po zatišju po izdaji albuma zaradi koronaukrepov končno prišel letos do špila, ki ni povezan z Radiem Študent, in upamo, da se bodo lahko kmalu še bolj izstrelili po slovenskem klubovju ali pa še kam dlje čez mejo. Nakazali so, da je v pripravi tudi nova skladba, tako da se za njihov obstoj zaenkrat ni za bati. Čeprav bi verjetno Minister za zdravje raje opozarjal, da prekomerno uživanje koncertov trenutno škoduje zdravju, bi mi, koncertni odvisniki, rekli, da jih ni nikoli preveč in trenutno škodijo zgolj oblasti. Gotovo se v sredo nismo dovolj odžejali, zato je najbolj primerno vzklikniti: Na še več žive glasbe in na še več svojati!
Institucije
Kraj dogajanja

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.