CHILLI SPACE 15 SVAŠTA

Recenzija izdelka
6. 10. 2020 - 9.05

 

Lepo pozdravljeni v tokratni recenzentski Svaštarnici, v kateri se bomo posvetili domači elektronski kompilaciji Chilli Space 15. Po dvoletnem diskografskem premoru se ekipa, ki stoji za tem projektom, ponovno vrača s petnajsto izdajo kompilacije. Ta osvetljuje delo nekaterih bolj ali manj znanih umetnikov, ki so bili v zadnjih letih aktivni na lokalni klubski sceni. Že od začetkov projekta leta 2002 je kompilacija Chilli Space prevzela titulo ene najbolj uglednih zbirk sodobnih slovenskih elektronskih dobrot, saj ponuja tehten izbor nekaterih najbolj vznemirljivih imen s področja ambientalne in dub techno  scene.

Kompilacija Chilli Space je pravzaprav globok vpogled v lokalno eksperimentalno elektronsko sceno, saj ponuja jasno sliko o tem, kako so se žanri ambienta in dub techna razvijali v rokah slovenskih glasbenih ustvarjalcev skozi leta. Kar zadeva izbor udeležencev, kompilacija pokuka tudi v raziskovanje žanrov ter spremembe produkcije posameznih umetnikov v zadnjih letih, kot so na primer Herzog, Organon in Space Orchestra, ki so redno prispevali h kompilaciji. Letošnja izdaja kompilacije, ki je izšla 15. avgusta v sodelovanju s kulturno organizacijo ŠKUC, šteje dvanajst skladb umetnikov, ki imajo precej različno žanrsko ozadje, vendar jim je uspelo sestaviti nekaj skupnega, kar definira to kompilacijo - to sta ustvarjalna svoboda in eskapizem.

Občutki miru in nebesnosti, ki v osnovi definirajo kompilacijo, skočijo že iz uvodne skladbe Krenaslov umetnika Miroki'ija. Skladba je petminutno kozmično potovanje z mehkimi melodijami sintetizatorja, ki vzbujajo premislek o našem obstoju ter skrivnostih vesolja. Bolj dinamičen pristop prinaša mojster modularnih sintisajzerjev Shekuza, ki s svojo skladbo Lukewarm Response predstavlja intrigantne analogne melodije, ki med seboj preskakujejo, ustvarjajoč hipnotizirajoče atmosfersko razpoloženje. Bolj eksperimentalno, a temnejšo držo lahko najdemo v skladbi Checking The Pulse producenta Wichiwaka, kjer se hitrejši udarni ritem spopada s futurističnimi odmevnimi melodijami sinta. Zvoke umetne narave je mogoče slišati na skladbi Serpens ljubljanskega producenta in DJ-ja TizTiza, v kateri melanholično linijo sintetizatorja spremljajo zvoki, ki spominjajo na dežne kaplje ter spopad morskih valov, ki ga lahko v posebni obliki doživimo ob poslušanju prazne morske školjke. Trio Mantain predstavlja temačno skladbo Crumble, ki morda najbolj izstopa iz kompilacije zaradi prevladujočih nezemeljskih zvokov ter mehkega ženskega vokala, ki poslušalca takoj privabi k ponovnemu poslušanju.

 Kompilacija Chilli Space 15 prinaša edinstveno poslušalsko izkušnjo, ki ima moč, da nas premakne v drugo dimenzijo, v kateri lahko zanemarimo vsakdanje okolje. Je popoln pobeg iz resničnosti in prepotreben odmerek domišljije, ki nam je z vsakim novim dnem vse bolj primanjkuje.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.