MA SVAŠTA

Oddaja
16. 10. 2014 - 9.15

Novice:

19. novembra bo mariborski Narodni dom namreč premierno obiskal dolgo pričakovani švedski trio  TAPE, ki sta ga leta 2000 ustanovila brata Berthling. Njihov zvočni izraz zaznamuje atomiziran minimalni pop-rock, ustvarjen z zavestno omejenim zvočnim materialom, zato ga primerjajo z zvokom Jima O. Rourka in Davida Grubbsa, dveh klasikov alternativnega indie-rocka. Čaka nas torej ambientalen nastop v radikalno asketski formi, ki s svojo fuzijo popa, minimalizma in eksperimentalnih metod navkljub subtilnosti zagotavlja prepričljivo intenziteto.  

Kot že vemo, so pretekli mesec U2 svoj album Songs of Innocence ekskluzivno zastonj servirali na platformi iTunes. Prvič v zgodovini glasbe se je album nekega izvajalca nenapovedano pojavil na namizjih in iPhonih več kot 500 milijonov uporabnikov. Sledile so neštete kritike in nepreštevni poskusi dokončnega izbrisa te pod nos potisnjene in zato a priori smrdeče izdaje. Vendar pozor! V enem izmed aktualnih intervjujev je Bono prvič izrazil obžalovanje. Žal mu je za megalomansko in brezsramno samopromocijsko potezo, a v njej še vedno vidi željo po radodarnosti. Ob tej priložnosti je razkril tudi svoj strah pred tem, da pesmi, v katere so s fanti prelili vso svojo bit, ne bi bile (u)slišane. Upajmo, da so bile uslišane vsaj želje po bojkotiranju njihovih plat.

Danes bo svojo globalno premiero doživel prvi singel benda Foo Fighters, naslovljen Something From Nothing, ki je sicer napovednik za novembra prihajajoči album Sonic Highways. Jutri pa se bo dogodila še ena premiera, začne se namreč HBO-jeva serija v 8 epizodah, v kateri bodo razgalili proces nastajanja prihajajočega albuma.  

Zdaj pa k najnovejšemu traču iz sveta hardcora. (Kdo bi si mislil, da se bo nekega dne poročalo tudi o tem?) Grega Ginna , soustanovitelja Black Flag, je bivša žena namreč obtožila zlorabe njunih otrok. Za Ginna pa to ne bo prvi obisk zatožnih klopi, saj se je v zadnjih letih redno mudil v pravosodnih hramih, predvsem zaradi spora z bivšimi sočlani, ki so kršili pravice »trejdmarka« Black Flag, katerih lastnik je prav on.

Spletni glasbeni portal Thump poroča, da so se SoundCloudu, sicer eni največjih zgodb o uspehu v svetu spletne glasbe, eksponentno z rastjo povečale tudi finančne preglavice. Četudi se bohoti z 250 milijoni uporabnikov in vrednostjo okoli 700 milijonov dolarjev, Soundcloud še ni našel pravega dolgoročnega modela financiranja, saj so lani izgubili dvakratno vrednost zasluženega. Četudi z zagotavljanjem financ s strani investitorjev za zdaj uspevajo ohranjati pozitivno bilanco, pa jih neustrašna konkurenca v obliki platform Pandora in Spotify, kot tudi Google, Apple in Amazon, sili, da bodo morali v kratkem preštudirati model, ki jim bo prinesel naziv »avdiotjuba«. Kar pa jim seveda iz srca privoščimo.

Pred dnevi so z novo pesmijo postregli kanadski jazz dečki BADBADNOTGOOD, ki v letošnjem letu sicer uspešno koncertirajo v sklopu predstavljanja svoje tretje plošče, naslovljene preprosto III. Pripravite svoja ušesa za komad Velvet, igriv funky jazz s silnim filmskim crescendom, ki bo nedvomno popestril okus vaše kave.

 

 

>>Ko brez miru okrog divjam, prijatlji prašajo me, kam?  In jaz jim pravim: "Prašájte raj' oblak nebá, prašájte raji val morjá... actually, poglejte v Svaštarnico." <<

16. 10.: Swans, Pharmakon @ Kino Šiška, Ljubljana

16. 10.: Džez pri koritu: Bergljot, Ana Kravanja in Samo Kutin @ Menza pri koritu, Ljubljana

16. 10.: Checkmate @ Channel Zero, Ljubljana

16. 10.: Calibro 35 @ Gala Hala, Ljubljana

16. 10.: Krivi Spoj: Project 27 @ Bar Prulček, Ljubljana

16.10.: 10. festival slovenskega jazza @ Ravne na Koroškem
 

Funky jazz, s silno filmskim crescendom
19. novembra premierno pri nas

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.