NIJZ, koncerti, svašta

Kulturna ali glasbena novica

Foto: Luka Stegne, koncert Intimno: Haiku Garden izštekano, 26. avgust 2019

Tokratna Svaštarnica je nastala v sodelovanju z znanstveno redakcijo Radia Študent. S prehodom države v oranžno fazo je zopet mogoče prirejati odrske dogodke, kot so gledališke predstave in koncertni špili, le da morajo potekati v okrnjeni obliki. O aktualnih državnih smernicah smo govorili z dr. Simono Perčič, specialistko javnega zdravja s Centra za zdravstveno ekologijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje oziroma NIJZ-ju.

O trobentačih s preluknjanimi maskami ne bomo izgubljali besed. Namesto tega bomo predstavili aktualne ukrepe in kaj smo se lahko naučili iz testnih koncertov, ki so bili izvedeni doslej. Dr. Perčič razloži ukrepe, ki veljajo trenutno.

Izjava

NIJZ je pripravil precej natančne smernice za izvedbo dogodkov, ki se nanašajo na obisk kina, gledališč in glasbenih prireditev, predpisujejo pa tudi delo izvajalcev na tovrstnih dogodkih, ki naj bo za obiskovalce in soizvajalce čim manj tvegano. Dr. Perčič opiše pomembnejše aspekte smernic glede organizacije prostora:

Izjava

Vprašali smo tudi, kako je s prisotnostjo novinarjev in tehničnega osebja – ali štejejo med obiskovalce?

Izjava

Na koga pa se naj izvajalci in organizatorji dogodkov obrnejo za pojasnila v zvezi s pripravo dogodka?

Izjava

Zaposleni v prireditvenem sektorju torej niso nobena posebnost.

Izjava

V zadnjem času so se pojavile nekatere pilotne raziskave o vračanju večjih množic v klubske in koncertne prostore. Ena takšnih je nastala v povezavi s koncertom katalonske zasedbe Love of Lesbian v Barceloni konec marca letos. Obiskovalci so s karto kupili tudi masko FFP2 in hitri antigenski test ali pa so morali predložiti negativen izvid hitrega antigenskega testa, opravljenega v največ osmih urah pred dogodkom. Čeprav se na koncertu niso distancirali – nosili so zgolj maske FFP2 –, naj bi bilo v dneh po koncertu s 5.000 obiskovalci zgolj šest potrjenih primerov okužbe s covid-19, od tega štiri niso bile povezane z obiskom koncerta.

Odpre pa se tudi vprašanje etičnosti tovrstnih študij. Nedvomno je zadrževanje v slabše prezračevanih prostorih z majhno do neobstoječo medsebojno razdaljo recept za pojav superširjenja – denimo kapljično intenzivne vaje cerkvenega pevskega zbora v zvezni državi Washington. Komentira dr. Perčič:

Izjava

Vpogled v trenutno vedenje o dolgem covidu-19
 / 7. 3. 2021
Kdo torej odobri takšno raziskavo? Britansko znanstveno ekipo je pri podobni koncertni raziskavi, v sklopu katere pa udeleženci sploh niso potrebovali mask, vodil znanstveni svetovalec, zaposlen pri vladnem uradu za poslovno, energetsko in industrijsko strategijo. Covid-19 pa je velika nevarnost za zdravje, že v Veliki Britaniji ocenjujejo, da je skoraj milijon prebivalcev poročalo o vztrajnem, več kot mesec dni trajajočem covidu, ki je vplival na njihove vsakodnevne aktivnosti, v veliki meri tudi med mladimi, ki jih še vedno pogosto obravnavamo kot mnogo manj rizične. Britanske oblasti za obravnavo etičnih vprašanj so raziskavo brez predvidenih mask in s 3.000 poslušalci sicer odobrile, a ni jasno, kakšen protokol je bil implementiran. Zelo dobro namreč vemo, kateri ukrepi delujejo – zakaj bi jih v tej raziskavi torej ukinili? V Veliki Britaniji se sicer odpira veliko različnih množičnih dogodkov.

Naposled pa je prišel čas za načrtovanje družbenega življenja v post-pandemičnem obdobju. V bodoče bo bistveno izvajanje pilotnih raziskav, ki bodo določale pravila organizacije in udeležbe na koncertih. Pri tem pa se lahko več kot iz izsledkov tistih raziskav, ki so bile izvedene doslej, naučimo od samih pomanjkljivosti v njihovi izvedbi. 

Udeleženci so bili v zaprtem prostoru brez mask in ustreznega distanciranja izpostavljeni tveganju okužbe. Nasproti temu je treba postaviti jasna in varna določila glede načina izvedbe dogodkov, režim testiranja udeležencev, ki upošteva omejitve hitrih testov, veliko pa je odvisno tudi od specifik prostora – velikosti, prezračevanja in zaščitne opreme. Treba je tudi raziskati, kakšen vpliv ima precepljenost, ki bo kmalu tudi pri nas signifikantno vplivala na širjenje virusa. Za konec poudarjamo: znanost si ne sme privoščiti, da bi z ljudmi ravnala kot s poskusnimi zajčki.

 

Zunanje povezave:
• smernice za obiskovalce: Higienska priporočila za preprečevanje širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 pri obiskovanju kina, gledališč in glasbenih prireditev
• smernice za izvajalke: Higienska priporočila za preprečevanje širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 pri izvajanju skupinskih kulturnih dejavnosti

+

Drugi album ukrajinskega projekta Këkht Aräkh, ki nosi naslov Pale Swordsman in je bil izdan 10. aprila pri založbi Livor Mortis. Glasba okleva med blackmetalskim desantom z blast beati in neizumetničenimi klaviaturskimi melodijami:

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.