Svaštarnca

Oddaja
1. 6. 2016 - 9.05

NOVICE:

Včasih je najboljša promocija tista, ki je ni oziroma gre od ust do ust. Vsaj na to stavi berlinski Berghain, ki se močno izogiba socialnim omrežjem, a vendar vsi vemo, da je tam, in ko smo v Berlinu je praktično a-must vsaj poskusiti priti noter. Ne uspe vsem, da pa bi se vaše šanse za vstop izboljšale, sta Fabian Burghardt in Vinzenz Aubry usvarila spletno aplikacijo Berghain Trainer, ki z uporabo spletne kamere in mikrofona analizira vašo ustreznost za vstop. Na vhodu vas pričaka tudi varnostnik Sven, ki vam zastavi tri vprašanja in vas sumljivo prečekira. Sodeč po statistiki, ki jo nudi aplikacija, samo dva od desetih prideta v klub. Ali ste med njimi, pa lahko preverite v spletnem brskalniku Chrome, če vtipkate naslov berghaintrainer.com.

 

SoundCloud se je povezal z aplikacijo Landr, ki je spletna audio mastering storitev. Landr je storitev povleci-in-spusti, ki vam dovoli dolpotegniti komad, ki je masteriziran s pomočjo skrbno izdelanih algoritmov. In ne, ni kot prednastavljeni kompresorski vtičnik v vašem digitalnem avdio okolju. Če gre verjeti razvijalcem aplikacije, je Landr prilagodljiv in se uči z analiziranjem različnih žanrov naložene glasbe. Pokriva veliko procesov, kot so kompresor multi-band, equalizer, pimpanje stereo slike, limitiranje, ima pa tudi nekaj ročnih nastavitev, s katerimi lahko upravlja uporabnik storitve. Landr sedaj deluje tudi neposredno v SoundCloudu, kjer morate samo povezati obe storitvi in že lahko na SoundCloudu objavite masterizirane komade. Seveda pa nobena aplikacija ne more nadomestiti para strokovnih ušes, kakršne imajo pravi tonski mojstri.

Kraftwerk so že praktično dve desetletji v sporu z nemškim hiphop producentom Mosesom Pelhamom, ker je Pelham uporabil dvosekundni sample iz komada Metall auf Metall z albuma Trans-Europe Express v komadu Nur Mir, ki ga je produciral za Sabrino Setlur. Leta 2012 je nemško zvezno sodišče sicer razsodilo, da se pesem ne bi smela več predvajati, in s tem prikimalo, da gre za poneverbo avtorskih pravic, vendar pa je sedaj ustavno sodišče primer poslalo nazaj na zvezno stopnjo, kjer ga morajo ponovno oceniti, s komentarjem, da bi z blokiranjem Pelhamovega sampla praktično izključili ustvarjanje glasbe v tem določenem stilu. Še pred razsodbo je Nemško združenje glasbene industrije opozarjalo, da bi prevelika svoboda umetnikov lahko imela dolgoročne posledice. Predsednik združenja Florian Druecke je dejal, da bi to bila voda na mlin tistim, ki trdijom da je na internetu vse dovoljeno. Seveda bi lahko veliko hitreje rešili problem, če bi Pelham Kraftwerke vprašal za dovoljenje, navsezadnje gre le za dvosekundni loop, ki ga v samem komadu praktično ne registriramo.

24. junija bo izšel album Mirrors, ki pa je komaj drugi dolgometražec sicer legendarnega dubstep producenta Male. Prvi dolgometražec je bil Mala in Cuba iz leta 2012, ko je producenta k vpijanju kubanske glasbe in kulture povabil sam Gilles Peterson. Tokratni album Mirrors pa bo bolj realizacija kreativnega procesa, ki deluje za tega mogoče podcenjenega in intuitivnega producenta. Hkrati je album tudi produkt večkratnega obiska Peruja in raziskovanja perujske glasbe.

 

 

GTFO:

1. 6.: TSO @ Tovarna Rog, Ljubljana

1. 6.: Koordinate zvoka @ Pritličje, Ljubljana

Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness