Svaštarnica

Oddaja
28. 1. 2015 - 9.15

Borec, kot je bil, se je Boštjan Cvek z boleznijo boril do zadnjega. Žal pa je včeraj zvečer naneslo, da je Boštjan, med drugim organizator festivala Jazz Cerkno, predvsem pa inspirativna, resnicoljubna, trmasto zagnana, gostoljubna in zelo človeška persona, vseeno zapustil vrste živih. Pod palcem je imel 19 izjemnih festivalov tam daleč v Cerknem, pred njim je bil jubilejni dvajseti. Program je vsa ta leta pomembno krojil domačo kulturno krajino, ki stoji in pade na tašnih likih, ki na lastni volji in energiji postavljajo skupno. Tudi zaradi tega je bil nocoj predviden koncertni večer v Kinu Šiška, kjer se naj bi zbiralo sredstva za njegov boj z rakom. "Fuck Cancer" je sedaj namesto tega naslovljen "Za vedno Jazz - Cveku v spomin" in na njem bodo za Boštjana igrali Demolition Group, Dan D, Kar Češ Brass Band in Ana Pupedan.

 

Kamboška skupina Dengue Fever je izdala novo plato The Deepest Lake, na kateri svoj prepoznavni kamboški psihadelični indie pop razširja z dolgimi jami, afriškimi tolkali in omamljivimi melodijami. Ne da bi slednjih na prejšnjih platah manjkalo. Plošča The Deepest Lake bo pri nas izšla drugega februarja, medtem ko jo v Ameriki lahko poslušajo že od včeraj.

Komadu No Sudden Moves lahko prisluhnete na Youtubu: https://www.youtube.com/watch?v=cmwKD1STXZk.

 

Novo ploščo bo izdala tudi Kanadčanka Diana Krall. Sicer v jazz krogih poznana po svojem nežnem, plavajočem vokalu in lastni klavirski spremljavi, se je tokrat podala v druge vode. Nov album Wallflower, ki bo izšel tretjega februarja, je namreč plošček, poln popularnih priredb. Krallova se je lotila tako znanih kot manj znanih komadov iz sedemdesetih. Slišali bomo Eaglesovi Desperado in I can't tell you why, California Dreamin' in mnoge druge. Na plošči bomo prav tako slišali kar nekaj zvezdniških sodelovanj od Bryana Adamsa, Michaela Bubleja in drugih. V glavnem popularna plošča s kanadskim pečatom.

Eaglesova Desperado: https://www.youtube.com/watch?v=WiOD6QRid5I

 

Včeraj pa je nov singl izdala tudi londonska kitaristka Bibi Bellatrix, ki je poprej delovala v rock skupini Queens of sheba. Bibi se giba v londonski alter sceni in svoje ustvarjanje uvršča nekam med bluesy soul. Lani oktobra je izdala tudi prvi EP B-side part 1. Komad Note to self  pa napoveduje še drugi del tega EP-ja. Mladenka izredno veliko obeta.

Intervju z Bibi in komad Note to self: http://www.rookiemag.com/2015/01/bibi-bellatrixx-note-to-self/

 

The Impossible Gentleman so angleško-ameriški jazz kvartet, ki že nekaj let kraljuje na listah najboljših jazz ansamblov. Za letošnje leto so naznanili tudi nov album, katerega material bodo delno predstavili že na turneji, ki jo imajo sedaj. Tretji album po pričevanju mnogih veliko obeta, še posebej na področju improvizacije. Sami pa se lahko prepričate na njihovem najbližjem koncertu v Bolzanu.

 

21. januarja pa je svoje japonske fane in vse ljubitelje japonske kulture z novim albumom, polnim pesmi iz znanih animejev, razveselil tudi italijanski pianist Giovanni Mirabassi. Na žalost pa je plošček za enkrat dostopen le japonskemu občinstvu. Pričakujemo pa tudi njegovo naslednjo avtorsko ploščo s kvartetom, ki bo izšla tretjega februarja. Album No way out bo izdal v jazzovski maniri. Sicer pa glede plošče Mirabassi ostaja skrivnosten, tako da bomo morali počakati do izida.

 

KAM:

- Ignite + Lineout  @ Gala hala, Ljubljana

- Mudbath + Kripl @ Gromka, Ljubljana

- DJ Aleksij @ Plac 33/45

- Matthias Danek + Miro Kadoič band @ Bar Prulček

Denise Dantas @ Daktari

Za vedno Jazz - Cveku v spomin: Dan D + Demolition Group + Ana Pupedan + Kar Češ Brass Band @ Kino Šiška
 

Eaglesova Desperado v izvedbi Diane Krall.
Dengue Fever - No sudden moves

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.