3. 2. 2016 – 9.05

Drugged up on the Universe

Audio file

Novice

 

V New Yorku delujoči lutnjar Jozef van Wissem se je pri nas z dvojnim koncertnim doživetjem nazadnje zglasil pred skorajda točno enim letom v okviru koncertne serije Sonica Classics. Pajdaš Jima Jarmuscha, sicer pa zlasti raziskovalec repeticije, minimalizma, baročne in renesančne glasbe, rokenrola in misticizma, je včeraj napovedal svojo novo solo plato. When Shall This Bright Day Begin izide 18. marca pri belgijski založbi Consouling Sounds, na njej pa bo 8 skladb. Pri nekaterih izmed njih se Wissmu z vokalom pridruži tudi pevka Zola Jesus, ki je z njim že sodelovala pri oblikovanju soundtracka za Jarmuschev film Only Lovers Left Alive iz leta 2013.

 

Februar v ZDA med drugim velja za tako imenovani Black History Month, ki naj bi bil posvečen zgodovini, dosežkom in bojem Afroameričanov za enakovrednost. Trailer za film Miles Ahead torej prihaja v pravem času. Gre namreč za biografski film o Milesu Davisu, ki v kinematografe prihaja 1. aprila. Zgodba filma naj bi se odvijala leta 1979, ko je Davis preživljal obdobje ustvarjalne in osebne krize, v glavni vlogi in hkrati v vlogi režiserja pa nastopa igralec Don Cheadle, znan denimo po svoji vlogi v filmu Hotel Ruanda.

 

Mike Patton in norveški skladatelj John Kaada za letošnji april napovedujeta album Bacteria Cult, ki bo prvo albumsko sodelovanje po 12 letih, odkar je izšla njuna skupna plošča Romances. V tiskovnem sporočilu glasbenika kajpak pojeta hvalnice drug drugemu, glede nastajanja albuma pa pravita, da sta pri tem združevala orkestralno glasbo z novimi tehnologijami, kar se kaže v pozornosti, ki sta jo posvetila melodijam in strukturi. Na plošči, ki izide 1. aprila pri Pattonovi Ipecac Recordings, bo 8 skladb.

 

Domači atmosferični sludge metalci The Canyon Obsever so včeraj postregli z novim videom za skladboo ‘All of Her, Mine’ s svojega svežega albuma FVCK, ki doživlja ogromno pozitivnih odzivov doma, še več pa v tujih medijih. Spot in skladba sta bila posneta na premiernem koncertu v Stari mestni elektrarni 20. novembra lani, hkrati z videom pa bend napoveduje tudi svojo prihajajočo turnejo po Kubi. V tej do sedaj za slovenske zasedbe še neobiskani državi bodo The Canyon Observer del karavane Brutal Winter Fest 2016. Po Kubi bodo skupaj z ostalimi bendi širili svojo glasbo od 19. do 28. februarja, turnejo pa bodo s koncertom v domači Gala Hali zaključili v torek, 1. marca.

 

Pri prav tako domači ŠOP Records pa je v ponedeljek na Bandcamp kanila nova izdaja za zdaj še povsem skrivnostnega izvajalca Rimjob Texas. Navkljub imenu, ki bi lahko namigovalo tudi na kakšne drugačne vsebine, gre za 13 kratkih skladb, združenih pod naslovom EP-ja Norway Grants. Glasbena povezava med Texasom in Norveško resda teče na country področju, a pričujoča izdaja, ki 2016 razglaša za leto kitar, je tako namenjena zlasti intrigantim kitarskim zvokom.

 

Finski gozdni hipiji Hexvessel so svoj tretji dolgometražni album When We Are Death nedavno izdali pri Century Media, z njim pa ti šamani ponovno vabijo v svoj čudni, a nadvse prijetni psihedelični svet. Hexvessel se v Ljubljani zglasijo 6. aprila v klubu Channel Zero!

 

Drevišnji izhodi

 

Na oder Cvetličarne nocoj v okviru Rapetka Extra prihajata Mobb Deep, težkokategorni dvojec iz newyorškega Queensbridga. Gre seveda za enega največjih rap duetov vseh časov oziroma - če se za trenutek zatečemo k marketinškim prijemom - gre za dogodek desetletja v Sloveniji, saj iz newyorškega betona prihajata kralja uličnega rapa. Kraljevsko koncertno dogajanje se začne ob 21.50, ko bo najprej nastopil aktualni domači freestyle prvak, ob 22.20 mu bo sledil lanski povratnik Klemen Klemen, Mobb Deep pa oder zasedeta takoj za njim. V njuno kraljestvo se vstopa za 25 evropskih.

 

Ljubljana pa bo danes in naslednje dni med drugim tudi v znamenju festivala Ment, ki se bo odvijal na različnih lokacijah, med katerimi so Kino Šiška, Metelkova in Stara mestna elektrarna. Danes ob 19. uri tako Ment vabi v Kino Šiška na koncertni večer ob odprtju festivala. Tam bodo nastopili Kar češ brass band, nato pa se bodo na dveh odrih izmenjali Jimmy Barka Experience, Noctiferia s projektom Transnatura, Repetitor, Leyya, Nina Bulatovix in ABOP. Tudi prihodnje dni bo dogajanje v okviru festivala nadvse pestro, vse predstavitve nastopajočih in program spremljajoče konference pa si lahko ogledate na Mentovi spletni strani.

 

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.