18. 3. 2015 – 9.15

Svaštarnica

Audio file

Glasbene novosti

 

Prodigy so včeraj predstavili že četrti komad z nove plošče The Day Is My Enemy, ki bo izšla 30. marca s pomočjo skupnega truda založb Take Me To The Hospital oziroma Cooking Vinyl (via Mystic Production). Najnoveši razkriti komad nosi naslov Wall of Death, gre pa za zaključno skladbo albuma, ki naj bi, po besedah benda, sterorizirala poslušalce. Poleg komadov, ki jih bend veselo deli s svetom, pa bodo na razpolago dali tudi sami sebe, in sicer v ponedeljek, 23. marca, ko bodo na twitch.tv odgovarjali na vprašanja poslušalcev in drugih zainteresiranih. Morebitna vprašanja jim lahko tvitnete do nedelje, 22. marca, in sicer tako, da uporabite #AskTheProdigy na njihovem Twitter profilu. 

 

 

Grant Wilson-Claridge, soustanovitelj založbe Rephlex, ki jo upravljata z najslavnejšim Aphexom, se je vajen lotevati nenavadnih izdaj in kampanj v zvezi z njimi. A tokrat je šel s sodelavcem Aleksijem Perälo tako daleč, da mu niti dežurni navdušenci ne prikimavajo več tako zagreto. Možakarja sta namreč naumila glasbeno lestvico, ki se imenuje ‘zaporedje colundi’. Omenjeno lestvico sta že raziskovala na nekaj svojih izdajah, 9. nivo projekta pa bo izšel - brace yourselves - v obliki zemljiške parcele, ki bo na voljo vsem za to, da ga tam zažurajo. Album, če mu lahko tako rečemo, se bo imenoval colundi everyOne, navdušena umetnika pa 30.000 dolarjev, ki jih potrebujeta, da projekt izpeljeta, iščeta na Kickstarterju. Zadeva zaenkrat ni najbolj uspešna, kar ob zelo medlih opisih projekta in omenjanju nekakšnih vseprisotnih vozlišč, ki naj bi sčasoma vzklila in se povezala med sabo, ni zelo čudno.

 

 

Precej bolje pa gre na isti platformi za zbiranje zagonskih sredstev projektu The Colossus of Destiny: A Melvins Tale. Kot je najbrž jasno iz naslova, gre za zgodbo o zasedbi Melvins, ki se že 32 let upira večini pravil glasbene industrije in na poseben način vendarle kuje samosvoje uspehe. Večina dokumentarca o njih je tako že posneta, ustvarjalci pa s Kickstarter kampanjo zbirajo sredstva, da ga posnamejo do konca, pošljejo v postprodukcijo in si povrnejo stroške, ki so jih s snemanjem imeli do sedaj. Film sicer po napovedih uradno izide v začetku naslednjega leta.

 

 

O albumu priljubljenih italijanskih avant-razgrajačev Zu smo že poročali. Njihov prvi dolgometražec po letu 2009 nosi naslov Cortar Todo, plošča pa bo uradno izšla 23. marca pri založbi Ipecac. Posneta je bila nekje na podeželju v okolici Bologne, na njej pa je 10 skladb. Pri albumu je sodelovalo še nekaj gostov in med drugim vključuje tudi terenske posnetke nekega zdravilca, ki ga je basist Massimo Pupillo posnel med svojimi potovanji ob Amazonki. Od včeraj naprej je celoten album že na voljo za prve posluhe tudi na >> SoundCloudu.

 

 

Plodoviti producent Guillermo Scott Herren oziroma Prefuse 73 ima pred sabo še eno plodno leto. Za maj tako napoveduje dolgometražni album z naslovom Rivington Não Rio, pred koncem leta pa naj bi izdal vsaj še dva EP-ja. Prvi, ki se imenuje Forsyth Gardens, bo 28. aprila izšel pri založbi Temporary Residence, z njega pa je že na voljo za posluh tudi prva skladba z naslovom You Are Now Poison. Tudi ta je seveda že na >> SoundCloudu.

 

 

Domači, a vendarle internacionalni producent Bowrain oziroma Tine Grgurevič, čigar album remiksov smo predstavljali že pred enim tednom, ne miruje. Te dni je tako predstavil nov singel z naslovom Poet’s Teacher, ki ga je posnel v sodelovanju z glasbenikom po imenu Jaša. Devetminutni komad spremlja tudi videospot, ki je za ogled na voljo pod prispevkom.

 

                                                     Foto: Konstantin Guz

 

Earl Sweatshirt za naslednji teden napoveduje svoj novi, nekoliko nepričakovani album z naslovom I Don't Like Shit, I Don't Go Outside: An Album by Earl Sweatshirt. Sodeč po njegovih jeznih tvitih je prednaročilo plošče na iTunesih, ki je že na voljo, nekaj, česar se od svoje založbe ni nadejal tako zgodaj. A s svetom je vendarle delil tudi prvi singel Grief in videospot zanj.

 

 

Drugo skladbo s prihajajočega albuma Damogen Furies, ki 20. aprila izide pri Warpu, je delil Squarepusher. Nov komad Stor Eiglass je vzniknil na YouTubu s pripisom, da je album že na voljo za prednaročila.

 James Murphy pa je s svetom delil komad >> We Used to Dance, ki je pod njegovimi prsti nastal za film While We’re Young v režiji Noaha Baumbacha. V filmu sicer nastopa kopica holivudskih, bolj ali manj zvenečih imen, igralski zasedbi pa se je menda pridružil tudi Ad-Rock oziroma Adam Horovitz iz Beastie Boys. 

 

 

Večerni izhod

Jazz Jam: Klemens Marktl band @ Bar Prulček, Ljubljana

Sex Mob play the music of Nino Rota @ Narodni dom, Maribor

 

YouTube kotiček

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.