10. 4. 2015 – 9.15

SVAŠTARNICA

Audio file

Pozdravljeni znova v Svaštarnici, v kateri začenjamo z omembo zadnje plošče Reverser čikaške rockovske zasedbe Implodes. Na podlagi predhodnih studijskih izdaj - Black Earth v letu 2011 in Recurring Dream, ki je izšel dve leti pozneje - si je poslušalec lahko oblikoval otipljivo zvočno predstavo, ki jo nekako definira združitev dronovskega in post-rockovskega stila. Na nedavno izdanem albumu, s katerega lahko na SoundCloudu prisluhnemo prvim štirim kompozicijam, se zdi umik k aluzijam na utečene space in post-rockovske zasedbe vse bolj učinkovit. Tako kot na predhodnicah se na plošči Reverser poslušalec še vedno srečuje z domiselnim prepletom zaprašenih, odbijajočih in pojemajočih posegov v preproste rockovske aranžmaje. Mala plošča Reverser je uradno izšla pri založbi Gilead Media v manj kot 400 kopijah.

>>> https://soundcloud.com/cvltnation/01-out-of-reach?in=cvltnation/sets/im…

Tudi pri založbi Sub Pop le redko vlada zatišje. Med številne prodorne plošče, s katerimi so nas v zadnjem obdobju pozdravljali  ustvarjalci in ustvarjalke, kot so Mirel Wagner, Sleater-Kinney, Father John Misty, THEESATISFACTION, Doldrums in drugi, se umešča tudi prihajajoča plošča II severnoameriške zasedbe Metz. S slednje lahko na SoundCloudu prisluhnemo skladbi Spit You Out.  

>>> https://soundcloud.com/subpop/metz-acetate

Legendarni ameriški glasbenik in producent Jim O'Rourke preseneča z najavo nove solo plošče Simple Songs, ki naj bi izšla pri založbi Drag City v začetku naslednjega meseca. Akustično-eksperimentalni izdelek naj bi bil tokrat oplemeniten tudi z vokalom, kar se je tekom njegovega udejstvovanja nazadnje zgodilo leta 2001, ko je izdal ploščo Insignificance.

Na izdajo nove plošče se pripravljajo tudi kalifornijski eksperimentalni rockerji Upsilon Acrux, ki so poizvedljive uhlje že potešili s komadom »Remnants of the Habitable Epoch«. Trenutno ga lahko poslušate na SoundCloudu, čez nekaj dni pa si ga boste že lahko zavrteli skupaj s preostalimi kompozicijami na plošči Sun Square Dialect, ki bo izšla pri založbi New Atlantic Records.

>>> https://soundcloud.com/vice/upsilon-acruxs-remnants-of-the-habitable-ep…V ostrih progresivnih in atmosferičnih zvrsteh se je zableščala tudi plošča Sallows kanadske zasedbe Anamai. Na plošči se ne srečujemo s pretirano ambicioznim instrumentalnim eksperimentiranjem, temveč sledimo spojini praskajočih vokalnih harmonij in zadušenih zvenov kitar. Pri aranžmajih, ki so pretežno delo Liz Harris, lahko slišimo močne vplive britanskega shoegaza in sorodnih podtalnih glasbenih zvrsti iz osemdesetih let, ki jih je tedaj pretežno pokrivala neodvisna založba 4AD.

>>> https://soundcloud.com/anamaimusic/anamai-mute-flames

Pri omenjeni britanski neodvisni založbi 4AD je ameriška indie zasedba The National napovedala komplet vinilnih plošč A Lot of Sorrow, v katerih je ujetih 6 ur njihove žive izvedbe skladbe Sorrow s studijske plošče High Violet, ki so jo odigrali z islandskim zvočnim umetnikom Ragnarjem Kjartanssonom v sklopu Sunday Sessions.Ploščo z živimi posnetki s turneje pripravlja tudi angleški kitarist Jeff Beck. Plošča Jeff Beck Live+, ki jo sestavljajo v živo zaigrane skladbe na najrazličnejših lokacijah v letu 2014, naj bi izšla v začetku naslednjega meseca. Izdajo je Beck popestril še z uradno neizdanima studijskima skladbama »Tribal« in »My Tiled White Floor«

KAM?

The Dreams @ Bar Prulček, 18:00

Stillout, Kung Fu Vegan, No Agenda (polfinale Špil lige) @ Kino Šiška, 20:00

Le Serpentine @ Kavarna in knjigarna Barabuk, 20:00

Vigilance, Mist, Classified, Kripl @ Trainstation Squat, 21:00

Dodaj komentar

Komentiraj