A Love Electric: Psychmonde

Recenzija izdelka
12. 3. 2017 - 19.00

Ropeadope Sur Records, 2016

 

Lotevamo se še ene izdaje, ki nam je lansko leto ušla izpod drobnogleda. Nanjo se spominjamo ob kar treh nastopih, ki jih bodo A Love Electric v prihodnjem tednu opravili na naših tleh. Ob prevodu neke spletne recenzije iz španščine Google Translate pravi, da je skupina ponavadi na turneji. Kar se morda sliši kot slab prevod, pomensko povsem drži – poleg obširnega koncertiranja po naši državi triu niso tuja prizorišča drugega in tretjega sveta, letno pa v povprečju odigrajo kar 130 koncertov. Idejni oče skupine je hiperproduktivni Todd Clouser, ki se pojavlja tudi z različnimi drugimi projekti, je pa A Love Electric med njimi najbrž najpomembnejši in mu je tudi posvečeno največ časa. Med  sklopi izčrpnega koncertiranja je zasedba lani predstavila svoj četrti dolgometražec. 

Mednarodnemu triu ne delamo krivice, če ga označimo kar za mehiški band. Poleg američana Todda Clouserja skupino tvorita še Aaron Cruz in argentinec Herman Hecht, vse tri pa povezuje bivanje v Ciudad de Mexico, menda celo v neposredni bližini. Protagonista skupine naj bi južno od meje privabila predvsem tamkajšnja sproščenost življenja in odprtost ljudi. Sledili so številni glasbeni projekti, kmalu tudi ustanovitev A Love Electric. Skupina je hitro prerasla tako meje tria kot meje glasbe – slednje predvsem z udejstvovanjem na področju dobrodelnosti: organiziranje delavnic za skupine ljudi, ki jim je glasba težje dostopna, in tudi promoviranje glasbe »z obrobja«. Temu namenu služi založba Ropeadope Sur, za katero stojita Clouser in Hecht: njeno bistvo je v podpiranju in razvoju latinskoameriške neodvisne glasbe, pri založbi pa je izšla tudi plošča, ki jo poslušamo danes. Založba se opira na ime in idejo Ropeadope Records, ki od začetka dvatisočih deluje v ameriškem prostoru. 

Za razvoj lokalne scene pa Todd Clouser skrbi tudi neposredno z A Love Electric. Gostujoči izvajalci so bili pogosti že na prejšnjih ploščah, na lanskoletni Psychmonde pa A Love Electric z mnogo širšo ekipo delujejo prej kot kolektiv. Na plošči gostujeta John Medeski in Arto Lindsay, pa tudi manj prepoznavni glasbeniki; slišimo lahko na primer raperski duo Mental in Babi Sick, ki ju je Clouser opazil med njunim uličnim performansom. Prisotnost muzikantov z različnih geografskih in ekonomskih izhodišč se kaže v izredni raznolikosti glasbe, ki se zdi povsem namerna. Njihova identiteta temelji tudi na drugih vplivih, za katere so A Love Electric dovzetni zaradi svoje svetovljanske in odprte narave, pod skupni imenovalec pa vse zbrano umešča Ciudad de Mexico. Tako pri ustvarjanju kot pri nastopanju si fantje puščajo dobro mero spontanosti in svobodnjaštva, s čimer se idejno poklanjajo svojemu vzorniku Williamu Burroughsu. Del razgibanosti, ki naj bi spremljala koncerte, pa so A Love Electric s širšim kolektivom vključili tudi na novo ploščo.

Krivico skupini tako gotovo delajo enoznačne žanrske oznake, ki se jih poslužujejo recenzenti, promotorji in tudi A Love Electric sami. Najpogostje gre za označbe, kot so jazz, jazz rock, power psych itd. Združuje pa glasba vse od vplivov jazza, rocka, americane, bluesa, soula, psihedelije in še marsičesa, zato je podrobno žanrsko umeščanje vse prej kot plodovito početje. Skladno z raznolikostjo kolektiva, ki glasbo ustvarja, ima le-ta, sicer z južnoameriškim izhodiščem, izrazito barvit karakter. Prisotna je močna severnoameriška identiteta in značilnosti tamkajšnjih glasb: poleg vplivov americane je tudi vokal pretežno v angleščini, pod plošče pa so se do nedavnega podpisovale ameriške založbe. Poleg tega pa slišimo vse od hammond orgel, rapanja, počasnih psihedeličnih ritmov, bluesovskega petja in še marsičesa. Poleg gojenja južnoameriškega alternativnega podmladka pomen A Love Electric najdemo še v sproščeni, raziskovalni glasbi, ki dober del inspiracije črpa iz vsega vsakdanjega. 

 

Pri nas jih lahko v prihodnjem tednu ujamete trikrat: v četrtek v Gromki, dan za tem v Murski Soboti, v petek pa še v Cerknem:

16. 3.: Defonija: A Love Electric @ Klub Gromka, Ljubljana
17. 3.: Alternativna Godba: A Love Electric, The Margins @ MIKK, Murska Sobota
18. 3.: A Love Electric: Todd Clouser, Aaron Cruz, Hernan Hecht @ Bar Gabrijel, Cerkno

Leto izdaje: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness