Alice TM: Little Body In Orbit

Recenzija izdelka
25. 10. 2021 - 19.00

Whatever's Clever, 2021

Se spomnite svojega prvega srcozloma? Tiste faze v življenju, ko se trenutki obupa, žalosti in bolečine, ugnezdeni v vaših mislih, zdijo neskončni? Svet se končuje in tega ne morete ustaviti. To seveda traja, dokler se ne poberete in se odločite glede tega nekaj narediti. Načrt je preprost: poskusite prezreti, kar se je zgodilo, in štejte dneve, dokler se ne boste spet počutili dobro. Kako zabaven način zapravljanja časa.

Ameriška kantavtorica in vokalistka Alice TM temu nekoliko klišejskemu, a splošno svetovanemu načinu razmišljanja kaže sredinec, ponuja novo alternativo in uči naslednje ... Ignorirajte nevednost. Ohranite spomine v svojem srcu in živite z vsemi najmanjšimi podrobnostmi v svoji svetli prihodnosti. Slavite najbolj krhko in nestabilno različico sebe, zaradi katere danes ne bi bili to, kar ste. 

To je filozofija, s katero Alice podpisuje svoj prvenec Little Body In Orbit, album, ki bo v tokratni Tolpi bumov zagotovo pretresel vaše razmišljanje o ljubezni. Alice TM je relativno nov art pop projekt, za katerim se skriva Alice Tolan-Mee, skladateljica gledališke glasbe, performerka in pevka, aktivna v New Yorku in Los Angelesu. Z debijem vstopa v novo sfero svojega življenja, v kateri pretekle performativno umetniške izkušnje združuje z eksperimentalno pop glasbo. 

Trk med prejšnjim gledališkim delom in novim zanimanjem za pop stvaritve se pokaže, ko glasbenica z besedili ter vokalizacijo ohrani teatralnost svoje izraznosti. Obenem pa avtorica nasprotuje standardom sodobne pop glasbe - ni ji pomembna privlačnost besed in melodij, temveč pomen idej. Projekt je luč sveta ugledal konec leta 2020, ko je s singlom Buried umetnica neustrašno odprla dušo svetu. Alice je z nebeško himno, ki jo poganja nežna elektronika, podala miniaturen vpogled v lepoto svojega brutalno iskrenega uma, vendar je to storila s prijateljsko skrbjo, ki nas pripravi na ostro izraznost albuma Little Body In Orbit.

Alice se prvoosebno ukvarja z osebnimi življenjskimi izkušnjami. Čustvene travme, zlomljeno srce in kvir identiteta so le nekateri njeni deli, ki jih podrobno povezuje z ljubeznijo, lepoto njene destruktivnosti in strupenosti.  Poje zgodbo o brezsramnem liku ali vsaj takem, ki v trenutkih uničenja stanja duha najde prostor za ljubezen in vrednotenje ne tako svetlih trenutkov. Z angelskim glasom šepeta svoje najbolj skrivne spomine na stvari, ki jih sovraži, a hkrati pogreša. A motivi niso tako črni, saj te izkušnje vedno prepleta z optimističnimi zaključki in čustvenim napredkom. Tako naredi neposrednost besedil srcozlomni koncept plošče še bolj resničen. Pogosto se trudimo pozabiti majhne podrobnosti svojih najbolj cenjenih spominov, vendar pri tem izpustimo vso njihovo lepoto. 

Ekspresivnost nežnih besedil doseže višjo raven, ko pod drobnogled postavimo instrumentale. Soskladatelj Tarpit in producentka Ale Roubini sta ustvarila zvočno kuliso, ki se brezkompromisno ujema z motivi albuma. Njegova gonilna sila je skoraj vedno krhka elektronika, bolj izjemna pa je odločitev producentov, da se poigrata z različnimi inštrumenti in v glasbi ujameta natančna razpoloženja, o katerih Alice poje. Tako kot je pevka pozorna na najmanjše podrobnosti v spominu na svojo ljubezensko zvezo, ki se od seksualnih želja premaknejo v trenutke samote, Tarpit in Roubini poskrbita za zvočno različico povedanega. Zmožnost takojšnjega preoblikovanja zapetih idej v ekstravaganten zvok oblikuje edinstveno energijo plate, ki si definitivno zasluži vso pozornost poslušalcev.

Album Little Body In Orbit je produkt brazgotinjenega uma, ki poskuša najti mir pred preteklimi demoni. Alice TM nam podari ljubezenski manifest, v katerem kliče najtemnejše sence, ki so ostale skrite v njenih mislih, in jim da priložnost, da ponovno zaživijo in najdejo nekakšno skupno točko spokojnosti. Življenjska lekcija iz prve roke, da je po nekoliko nevednem trpljenju vedno prostor za srečo.

 

Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.