All Strings Detached: There's Something Painful About The Pearls

Recenzija izdelka
20. 4. 2017 - 19.00

ZARŠ Records, 2017

 

Tokrat v Tolpi bumov predstavljamo novi album domačega dua All Strings Detached. Album z naslovom There's Something Painful About the Pearls je drugi album, ki sta ga pod tem imenom izdali Jana Beltran in Vesna Godler. Enako kot prvenec Heavy Rain je tudi album, ki ga poslušamo danes, izšel pri hišni Založbi Radia Študent. Premierni predstavitvi nove izdaje boste lahko priča že v soboto v Slovenskem mladinskem gledališču, seveda pa je bilo nekatere izmed komadov, ki so se znašli na novem albumu, v zadnjih letih že moč slišati na koncertih.

Glasbeno There's Something Painful About the Pearls sledi poti, ki sta jo Vesna in Jana začrtali s prvencem. Forma ostaja enako prosta, inštrumentacija pa se ni razširila z basa in elektroakustične kitare. Zdi se, da inštrumentacijo in aranžma dvojica gradi na okostju besedil, kar ob odsotnosti ritmičnih inštrumentov pušča prosto pot sprotnemu prilagajanju. Pesmi tako nimajo stalnega tempa, temveč se ta lahko iz verza v verz spreminja. Ploščo spremlja melanholično, skorajda oblačno ali deževno vzdušje. Zanimivo je, da ima uvodna pesem I Feel zelo jasno ritmično sliko in predstavlja enega bolj agresivnih ali kar punk momentov plošče, sploh del, v katerem Vesna vokalno sprosti vso svojo jezo in energijo. V tem komadu se prvič vzpostavi dialog med avtorico in neimenovanim moškim, ki jo razjezi in razočara, zato mu Vesna vneto sporoči: »You should leave now; run, run, run, run, ...«

V skoraj vseh pesmih na albumu nato avtorici naslavljata tega moškega. Osebne izpovedi neizpolnjenih pričakovanj, razočaranj in samorefleksivnih ugotovitev v ljubezenskih razmerjih tvorijo srž besedilne sporočilnosti plošče. Pri tem Jana in Vesna glede na prvi album ne počenjata ničesar novega. A vseeno so od takrat minila tri leta, v katerih sta All Strings Detached zagotovo izkusili in se naučili dovolj novega, da lahko ta spoznanja brez občutka recikliranja uporabita kot vsebinsko esenco novega albuma. Po bolj divjem prvem komadu se album nadaljuje v klasični maniri All Strings Detached z minimalno in nevsiljivo glasbeno spremljavo, ki v prvi plan postavlja petje in besedilo. Jana in Vesna s pridom uporabljata tudi stokanja in krike ter nasploh vokal v več delih vzpostavita kot instrument. V zadnjem delu slabih osem minut dolge zaključne pesmi Parallel World si ni težko predstavljati protagonistk, kako v svojih vzporednih svetovih kot dobronamerni sireni k sebi privabljata mornarje, ki pa se venomer nesrečno razbijajo na čereh, razmetanih po njunih srcih.

Do najšibkejšega momenta albuma pride s pesmijo Superwoman. Z jasnim, skorajda punkerskim protestom proti nerealnim pričakovanjem, ki jih moški gojijo do žensk, All Strings Detached razbijeta otožni svet sanj, kakršnega sta uspeli pričarati do tega trenutka. Morda bi pesem bolje delovala, če bi bilo besedilo zasnovano manj direktno in manj na prvo žogo. S takšnim nedomiselnim kontrastom, kot je superman-superwoman, avtorici niti približno ne dosežeta globine ostalih pesmi. Kmalu za tem pa pride na vrsto še eden izmed vrhuncev albuma, nedavni RŠ hit What To Do, ki izstopa tako besedilno kot tudi z vidika dinamike, saj v sorazmerno kratkem času pesem v lepi krivulji prehaja od mirnejših k bolj napetim delom.

Album There's Something Painful About The Pearls je homogena celota, ki nas kot kaka dobra knjiga prestavi v drug svet, pa čeprav samo za kratek čas. Nova izdaja dua All Strings Detached si ne poskuša utreti nove poti, temveč dodobra utrjuje že zastavljeno. Res je, »the world turned back on us, dreamers, poets, gentle healers«, a zato sta tu All Strings Detached.

 

Leto izdaje: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Superwoman ni najšibkejši člen albuma.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness