Antlers: Beneath. Below. Behold

Recenzija izdelka
16. 5. 2018 - 19.00

Ván Records/Totenmusik, 2018

 

Antlers na novi plošči nadaljujejo svojo vizijo atmosferičnega melodičnega black metala, polnega melanholičnih kitarskih linij. Prva bistvena razlika med novo ploščo in prvencem A Gaze Into The Abyss je, da je nova plošča bistveno hitrejša, medtem ko je bil prvenec osnovan na srednje hitrem tempu. Druga pomembna razlika pa je, da so se Antlers z novo plato lotili kombiniranja več različnih stilov black metala in tako naredili svojo muziko bolj raznoliko. Vendar to še ne pomeni, da je ta zdaj tudi bolj zanimiva, ključni problem nove plošče je namreč njena predvidljivost. Beneath. Below. Behold že ob prvem soočenju pusti precej grenak priokus, predstavi nam preveč klišejskih žanrskih prijemov in pogosto se zdi, da smo te rife slišali že neštetokrat.

Vseeno pa ima nova plošča Antlers svoje dobre momente. Če se osredotočimo zgolj na strukture skladb, lahko hitro izpostavimo uvodno in najdaljšo skladbo na plošči Theôm. Ta ustvari prijetno melanholično vzdušje z melodičnimi rifi ter počasnejšim tempom in je v tem še najbolj podobna materialu s prvenca A Gaze Into The Abyss. Tu nas preveva občutek vklenjenosti, ki se sprosti šele s koncem enajstminutnega komada. Naslednji Heal nato eksplodira z zverinskim blast beatom. Takšni detajli so pravzaprav svetla točka plošče, nekatere dobre rife najdemo tudi v najbolj melodičnih pasažah, običajno pospremljenih s hitrim blast beatom. Ravno talentirani bobnar najmočneje prispeva k zanimivosti plošče Beneath. Below. Behold, ritme namreč učinkovito in spretno polni s premišljenimi prehodi. Vokal je monoton in prav je tako. Večkrat nam vlije občutek brezupa, kot klic iz grobov, kot znanilec pogube tega sveta, ob redkih prilikah pa se prelevi v globoko petje. Antlers skušajo ustvariti nekakšno ritualno vzdušje, a jim to ne uspe zares, preveč so namreč vključili različnih vplivov, da bi ob poslušanju še lahko priklicali takšna stanja duha. Tako nas navdušijo predvsem s posamičnimi skladbami oziroma določenimi deli skladb.

Vizualna podoba albuma Beneath. Below. Behold je vredna pohvale. Gre za sliko Markusa Wolffa, ki se je podpisal tudi pod naslovnice plošč bendov, kot sta Neurosis ali Agalloch. Album je trenutno izdan na kaseti in vinilu, ena stran druge plošče albuma pa je tudi okrašena z grafiko.

Beneath. Below. Behold je plošča, ki najverjetneje ne bo uspela močneje zaznamovati letošnje bere blackmetalskih izdaj, vseeno pa je to lep produkt za zveste zbiratelje kataloga Ván Records in ljubitelje black metala.

 

Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness