Bernays Propaganda: Vtora mladost, treta svetska vojna

Recenzija izdelka
10. 9. 2019 - 19.00

Moonlee Records/Geenger Records/Pop Depresija/Ill in the Head Records/Balkan Veliki, 2019

 

Ko pomislimo na zasedbo Bernays Propaganda, nas spomin odpelje nekam v leto 2008, ko nas je na MySpaceu dodala grupa, ki se je opisala kot bend, ki želi ples približati revoluciji, oziroma kot dance punk bend iz Makedonije. Že takrat je bilo splošno znano, da v Propagandi igrajo posamezniki, ki so pred tem že igrali v F.P.O. in This Home is Prepared. Takrat so Bernays Propaganda redno igrali širom tukajšnjega klubovja, na njihove koncerte pa so prihajali panksi, straight edge hardkoraši oziroma druga publika, ki jo je zanimala alternativna glasba. Makedonski kolektiv se je tudi redno za tri mesece odpravljal na brutalne turneje po Evropi, celo večkrat na leto. Njihova forma na nastopih v živo je bila prav absurdno izjemna. Zaradi rednega koncertiranja po Sloveniji in po Balkanu so postali eden popularnejših bendov v regiji. Kljub vse večji popularnosti pa se bend nikoli ni oddaljil od svojih korenin v DIY-u, kar je resnično vredno vsega spoštovanja.

Njihova prva plošča, ki je - kot večina njihovega materiala - izšla pri tukajšnji domači založbi Moonlee Records, je bila Happiness Machines in že ta je zapečatila usodo benda. Njihova nova, peta plošča pa nosi naslov Vtora mladost, treta svetska vojna. Novi plošči se posvečamo v tokratni Tolpi bumov, vseeno pa se bomo z nostalgijo ozrli tudi na celotni opus tega kultnega makedonskega benda.

Bernays Propaganda: Politika
Četrta plošča je lahko tudi priložnost za nov začetek
 / 29. 3. 2016

Vtora mladost, treta svetska vojna je plošča, ki nadaljuje bendovo delo oziroma trend s plošče Politika iz leta 2016. Klasične prijeme rock ansambla z bobni, basom, kitaro in glasom je bend pustil za sabo. Takoj slišimo izrazito pop zvočno produkcijo. Bobni ne zvenijo več organsko, temveč tavajo nekje med ritem mašinami in izredno sintetičnim zvokom. Slišati je tudi veliko kompjuterskih zvokov, torej raznih sint linij in podobnih reči. V ospredju je seveda izreden vokal, ki je konstanta še s prvih plošč benda, vendar s to razliko, da je postal še bolj popovski. Nekako enakovreden prostor na plošči zaseda tudi ritem, slišimo pa tudi veliko gostujočih glasbenikov, že v prvih dveh skladbah denimo trobila: trobento, tubo in trombon. Ti dve skladbi spominjata na kake naključne bende za velike študentske zabave, recimo na Dubioza kolektiv ali podobne komercialne bende. Na skladbi NATO vleguva vo Skopje z Volkom Makedonskim slišimo celo rapanje. Morda gre za najbolj moteče elemente na plošči, vse to je preprosto popolnoma izven konteksta benda, ki ga poslušamo. Tu je tudi veliko spogledovanja z nekakšnim synth popom, ki sicer gotovo predstavlja tudi najmočnejši obraz nove plošče.

Vtora mladost, treta svetska vojna deluje kot nekakšen kolaž skopske alternativne scene, kar lahko deluje zanimivo, če torej ploščo razumemo kot neke vrste portfolio makedonskega podzemlja. Manj prepričljivo pa deluje, če zadevo gledamo kot delo celega benda, sploh tega benda. Vseeno pa trdimo, da je vsaka poteza Bernays Propagande izjemno, velemojstrsko premišljena.

Zasedbo Bernays Propaganda je treba razumeti skozi njihove lastne oči in poznati razlog za bendov nastanek. Vrnimo se zdaj na začetek tokratne Tolpe, ko smo nostalgično govorili o bendu, ki zbližuje ples in revolucijo. Ravno slednja, revolucija, je namreč za novo ploščo ključnega pomena! Besedilo vsake skladbe je družbenokritično in nastavlja ogledalo vsakodnevni realnosti v Makedoniji, realnosti, ki je brutalno absurdna in kruta. Analizirali bi lahko vsako skladbo posebej in iskali sporočila. Vendar ta sporočila niso skrita, tu so neposredno pred očmi oziroma ušesi. Glasba je v primeru Bernays Propagande v določeni meri pač sekundarnega pomena. Primarno je vsekakor njihovo sporočilo, zato tudi stojijo na piedestalu najbolj anarhistično političnih bendov Balkana. 

Tretja studijska plošča skopskih plesnih pankerjev Bernays Propaganda
 / 10. 3. 2013

Bend je lahko pank bend z najradikalnejšimi idejami o tem, kako spremeniti svet, a kaj ko ti bendi nastopajo v klubih, v katerih večina panksov čaka na WC-jih, da bi si narisali še eno črtico. Panksi že tako lebdijo na svojem balonu levoliberalne realnosti. Treba pa je polarizirati širše množice in tudi zato je tu Bernays Propaganda, ta mašinerija, ki se skuša priplaziti v mainstream in tja lansirati svoja subverzivna sporočila. Tak bojni plan Makedoncev je v pogonu že od samega začetka. Lahko bi rekli, da Bernays Propaganda po plošči Zabraneta planeta niso več tisto, kar so bili, ampak to bi bila prevara. Bernays Propaganda so še vedno to, kar so. Njihovo sporočilo tudi danes ostaja isto! Kot je rekla Emma - če ne morem plesati, nočem biti del vaše revolucije.

Bernays Propagando lahko v naslednjih dneh slišite tudi na nekaj različnih domačih koncertnih odrih!

 

BERNAYS PROPAGANDA - Retki bilki [official video]
Leto izdaje: 
Institucije: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.