BROKEN LOCK: Unicorns We All Chase

Recenzija izdelka
12. 11. 2015 - 19.00

ZARŠ, 2015

 

Po dvajsetih letih obstoja se črnomaljska zasedba Broken Lock vrača z novim, četrtim studijskim albumom. Okroglo obletnico Belokranjci zaznamujejo s svežim vetrom v svojih jadrih, saj album z naslovom Unicorns We All Chase prinaša sedem novih pesmi, in nadaljujejo pot, ki so jo začeli ob prelomu tisočletja z izdajo albuma Ater. Vse od takrat skupina deluje v nespremenjeni zasedbi z Julijem Karinom za bobni, Markom Bradico z basom, kitaristoma in vokalistoma Janezom Weissom in Rihardom Zupančičem ter Juretom Vlahovičem, ki je zadolžen za zvok. Zasedba je že od svojih začetkov umeščena v matematično nalomljene ritme, znotraj katerih slišimo težko distorzirane kitare, s kasnejšimi albumi pa so vpeljali še prehode od težkih hardcorovskih prvin do nežnih ambientalnih delov. Zvočna slika na novem albumu je začinjena z besedili, ki opisujejo posameznikovo nemoč, ujetost in nesmisle, ki jih doživlja v modernem času.

Zvokovno je album nadaljevanje prejšnjih studijskih del, a tokrat so Broken Lock prestopili v malenkost težjo kategorijo, kar predstavlja odklon od poti, ki so jo začrtali s prejšnjim albumom. Če je namreč predhodni album z naslovom Want To Exit This Ergastulum? stavil predvsem na poglobljeno raziskovanje atmosferskih zvočnosti, je tokratni zastavljen bistveno agresivneje. To je slišno že takoj v uvodni pesmi Big Debt, v kateri se kratek uvod hitro prevesi v pošteno nažigajoče kitarske distorzije. A kljub temu so ohranili mirnejše zvočne odvode, prehodi od hitrejših in energičnih kitar do atmosferičnih sozvočij s temnejšim podtonom pa so mehkobni in komaj opazni. Ta formula izmenjave med nažigaškimi in polomljenimi ritmi ter mirnejšo ambientalnostjo je izračunana do najmanjšega detajla, kar skupaj z dodelano produkcijo predstavlja dovršen izdelek. A kljub temu celotna nova plošča deluje nabildano testosteronsko. Takšna je na primer pesem z naslovom Affordable & Sustainable Future, ki trešči naravnost v obraz in pri kateri nas zarežejo kitarski rifi in nato poteptajo nalomljeni ritmi.

Z albumom Unicorns We All Chase zasedba ostaja v nalomljeni matematični preciznosti, razgibanost aranžmajev pa skrbi za raznoliko in dinamično zvočno sliko, tudi takrat ko pesmi, kot je Gnawing Bones with Golden Teeth, dosegajo daljšo minutažo. Albumu, katerega besedila opisujejo težo današnjega časa, naravnost ustreza agresivna in neposredna drža, v kateri si roke podajajo stonerske kitare in zabeljene basovske podlage. S tem Broken Lock ostajajo v njim domačih distorziranih okvirjih, ki jih obenem širijo z zvoki atmosferskih krajin.

 

 

http://zars.bandcamp.com/album/unicorns-we-all-chase

 

Broken Lock - Affordable and Sustainable Future
Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.