Cerebral Rot: Excretion of Mortality

Recenzija izdelka
3. 7. 2021 - 19.00

20 Buck Spin, 2021

 

Nocoj se bomo sprehodili skozi katakombe mučenja in pohabljenih razpadajočih človeških teles. Na takšno potovanje se bomo podali ob zvočni družbi ameriškega četverca Cerebral Rot. Založba 20 Buck Spinn je 25. junija letos izdala njihovo drugo ploščo z naslovom Excretion of Mortality.

Cerebral Rot so ostudni, starinski death metal začeli igrati leta 2016. Dve leti kasneje so izdali prvo demo kaseto Cessation of Life, s katero so bili takoj deležni velike pozornosti podzemne metalske scene. Kvaliteten demo posnetek je prepričal tudi založbo 20 Buck Spinn in leta 2019 je skupina svoj prvenec Odious Descent into Decay izdala prav na tej založbi. Debi je tako kot demo naletel na pozitivne odzive death metal scene. Lani je zasedba s še eno demo kaseto nakazala, da se pripravlja na še eno groteskno izdajo. Ta plošča je Excretion of Mortality, ki nadaljuje triumfalno pot seattelskega četverca, privrženega morbidni deathmetalski godbi. 

Žanrski vplivi so očitni. Ponovno gre za hibridni pristop oziroma sestavljanko različnih šol iz devetdesetih. V njihovem DNK-ju prepoznamo klasične ameriške bende, ki so se spogledovali s počasnejšo variacijo death metala. Slišimo torej prijeme, ki so jih uporabljali bendi, kot so Autopsy, Incantation ali Immolation. Vpliv angleške šole lahko slišimo v podobnosti srednje hitrih riffaž, ki spominjajo na Carcass in njihovo legendarno ploščo iz leta 1989 z naslovom Symphonies of Sickness. Neizogibna je tudi primerjava z zgodnjo finsko death metal sceno. V tem primeru so dominantni počasni doom riffi z zmagoslavnimi kitarskimi melodijami. Poleg omenjenih struj starega death metala slišimo še poklon malce bolj obskurnim bendom iz devetdesetih, ki se ponovno odkrivajo. Tukaj mislimo na ameriške Cianide in mehiške Cenotaph. Oba benda sta imela unikaten občutek za združevanje peklensko hitrih riffov in mučnih doomerskih pasaž.

Sedaj ko smo razvozlali DNK Američanov Cerebral Rot, se moramo poglobiti v dejansko godbo, ki jo ponujajo na plošči Excretion of Mortality. Prva stvar, ki nam zelo ugaja, je kompakten zvok na plošči. Produkcija je vrhunska in je utelešenje duha skupin, ki smo jih prej opisali. Zvok je torej surov in umazan ter v nas vzbuja nekakšno klavstrofobično nelagodje. Zvok snara prihaja iz globin mučilnih ječ. Bobni so v zvočni sliki malo zapacani, a tam, kjer jo morajo, odigrajo ključno vlogo. V počasnih delih se bobni torej slišijo oddaljeno, s čimer kreirajo plesnivo, morbidno vzdušje. Ko gre bend v hitrejše dele, so bobni prav tako funkcionalni in nam v kri pošljejo bes in agonijo, ki jo kreira bend. Še enkrat bi izpostavili genialen zvok snare bobna, saj je to ključna točka, da lahko uživamo ob godbi, ki nam jo ponujajo Cerebral Rot. Naslednji element, ki nam dviguje serotonin, so “zagroovani” deli. V njih je bend najbolj zabaven in istočasno najbolj grotesken. Ob poslušanju teh pasaž je nemogoče ostati pri miru, in zahvaljujoč ogabnemu vokalu, je ta izkušnja še bolj perfektna.

Skladbe na Excretion of Mortality so zelo podobno strukturirane in v večini primerov narejene po istem kopitu. Vsebujejo torej hitre, srednje hitre in zelo počasne dele. V vsaki skladbi so te permutacije malce drugačne, ampak njihova osnova je ista. Podobno velja za kitarske riffe, ki splošno niso preveč raznoliki. Kar hočemo povedati, je to, da ideje na kitarah niso inovativne ali tehnično zahtevne, so pa zelo funkcionalne. Vredno pa je izpostaviti solaže, ki so v zvočnem spektru prav tako zapacane in skrite. V celotni godbi delujejo kot grotesken ornament in se redno pojavljajo, ampak ne odigrajo glavne vloge. V resnici noben element dejansko ne odigra centralne vloge, temveč je vse v perfektni simbiozi. Takšen pristop h godbi prepusti poslušalcu izbiro, da se odloči, ali mu je všeč ali ne, oziroma da premisli, ali si želi bolj ekstravaganten death metal ali bolj uravnovešeno varianto. Excretion of Mortality je plošča, ki jo lahko zaradi ekstremno ogabnega vzdušja vzljubimo ob prvem poslušanju ali pa se vanjo zaljubimo, potem ko jo večkrat poslušamo in analiziramo skrite finese v kompoziciji. Prisluhnimo plošči v celoti in bodite pozorni na snare!

CEREBRAL ROT live at Saint Vitus Bar, Sept. 27th, 2019 (FULL SET)
Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentarji

🖤❤🖤

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.