Croatian Amor & Varg2TM: Body of Content

Recenzija izdelka
10. 7. 2021 - 19.00

Posh Isolation, 2021

 

Malokdo zna svoje delo samostojno zapakirati na način, kot to že vrsto let počneta nordijska elektronska multipraktična producenta sorodnega miselnega polja Varg2TM oziroma Jonnas Ronnberg in Loke Rahbek oziroma Croatian Amor. Oba ustanovitelja lastnih založb, prvi švedske Northern Electronics in drugi danske Posh Isolation, imata poleg bogatih solo karier tudi že plodno skupno zgodovino. V današnji Tolpi bumov bomo pobliže prisluhnili njuni četrti albumski skupni izdaji, poimenovani Body of Content.

Ambientalni hommage ...
 / 9. 1. 2021

Tistim, ki so z njunim delom že seznanjeni, ob poslušanju nemudoma postane jasno, da jih tokrat čaka nekaj nekoliko drugačnega od prejšnjih albumov, ki so bili prav tako deležni intrigantnih hišnih recenzij. Izdaja poslušalca brez zadržka potopi v za umetnika značilne sodobne nordijske ambiente, a je tokrat deležen skorajda neprestane prisotnosti eklektičnih, izjemno obdelanih, vendar spevnih vokalov, ki zvenijo, kakor da bi imel pop deviantnega dvojčka. Zasnova vsebinskega premika je bila že vselej prisotna, skrita na različnih izdajah med predominantno čudaškimi tehno komadi in slojevito krhkimi ambienti. Afiniteta Croatian Amorja do ambientalnih in lo-fi senzibilnosti, ki so avtorski podpis cloud rapa, je jasna že pri njegovih prvih izdajah, pa tudi v sodelovanju z Yvesom Tumorjem na komadu Economy of Freedom, Varg pa je ob več priložnostih že sodeloval dobesedno z očetoma scene, sonarodnjakoma Yungom Leanom in Bladeom, tako da premik ustvarjalcev v to smer sploh ne predstavlja presenečenja. Po energetičnosti in vzdušju, ki jih komadi ustvarjajo, bi se celo dalo švedsko cloud rap in leftfield elektroniko danes obravnavanih producentov glede na čustva, ki jih glasba vzbuja, klasificirati v isti estetski predal. Plošče Body of Content pa se vendar ne da povzeti zgolj z nekaj žanri, saj se ponaša z izjemno raznovrstnimi in sofisticiranimi komadi. 

Na zvočnih mojstrovinah se mistična poezija spevnih vokalov popovskega značaja meša s postklubskimi podlagami, katerih futuristično abstraktni, a še vedno organski zvočni dizajn poslušalca ne pušča ravnodušnega. Pri postmodernih baladah, kot je No Stars Above Before Like a Million, pride do izraza pravi potencial producentov. Ambientalne planjave zvoka se mešajo z abstraktnimi ritmi in obdelanimi sempli, preko katerih se zliva kakor mantra ponavljajoči se vokal misterioznega sodelujočega androgenega vokalista NikkiH2OP. Za razliko od drugih imen, prav tako odličnih sodelovanj, se omenjenega ne najde nikjer na spletu in lahko bi celo domnevali, da gre za kak skriti alterego samih producentov. Na plošči so zastopane tudi ambientalne kompozicije, kot sta Rats v slogu Vargove Nordic Flora serije ali pa For Us, v kateri naslikata violončelo sodelujoče CMT in Jeurjev vokal postapokaliptično romantiko. Album s pokom zaključuje hit Fluffy, na katerem se kultna elektronska vokalistka LYZZA milo rečeno samorealizira s transcendentalno himno trapovskega priokusa.

Umik od ortodoksnega tehna ali abstraktnih ambientalnih kompozicij k bolj krhkim, izpovednim popoidnim senzibilnostim bi bila za večino domačih elektronskih DJ-jev po recenzentovih lastnih izkušnjah blasfemija. Evropska podtalna elektronska scena pa je sodobna v pravem pomenu besede prav zaradi prepleta navidezno tujih si praks in epistemoloških pogledov. Potovanje prek različnih pristopov in spajanje nepričakovanega umetniku pri ustvarjanju glasbe omogočata večdimenzionalnost. Tako ni ujet v določen modus operandi, temveč lahko svoje delo izkusi v različnih kontekstih, kar bogati izkušnje vseh, vpetih v celotni življenjski cikel glasbe, tudi poslušalcev. 

Izdelek Body of Content bi lahko z vizualijami vred celostno uvrstili v stil glasbenega ustvarjanja, ki v zadnjih petih letih cveti z velikimi imeni, kot sta Arca ali pa Amnesia Scanner na čelu, ki navdihujejo celotno generacijo antipop dekonstruiranih ustvarjalcev po celem svetu. Podžgane od interneta, ki omogoča preseganje omejitev neposrednega fizičnega okolja, nove generacije generirajo nepregledno maso stvaritev, ki se med sodobnimi spletnimi alternativci že počasi vzpostavlja kot neke vrste novi raznoliki mainstream. V duhu internetnih novitet na četrti skupni izdaji Croatian Amor in Varg2TM gradita na lastni dosedanji zapuščini, prav tako se osredotočata na raziskovanje bolj popularne produkcije, v kateri nobeden od njiju še nima veliko izkušenj. Morda bo po preizkušanju terena v prihodnosti sledil še prodornejši glasbeni poskus, vsekakor pa ustvarjalcema ob podpori mase ne zgolj številnih, temveč tudi kvalitetnih izdaj v bolj konvencionalnih podtalnih elektronskih vodah ne gre očitati poskusa mcdonaldizacije in razprodaje lastnega dela. V upanju na več takih kreativnih hibridov v prihodnosti se predajamo poslušanju grenko-sladkih melodij plošče Body of Content producentov Croatian Amor in Varg2TM.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness