Greentea Peng: MAN MADE

Recenzija izdelka
24. 6. 2021 - 19.00

AMF Records, 2021

 

Je še mogoče, da glasba z velikih založb zveni v naših tonih? Aria Wells alias Greentea Peng je angleška glasbenica, pevka in pesmopiska. V soj žarometov svetovne glasbene javnosti se je prebila z zanimivim slogom, provokativno, a k razmislekom spodbujajočo glasbeno prezenco in sporočilnostjo, ki obljublja ozaveščenost in zavrača status zvezde, ki ga obeta preprosto – priljubljenost. A Greentea Peng je vendarle varovanka založbe AMF Records, podružnice enega svetovnih založniških gigantov, in po dveh kratkih ploščah, ki sta njen status iz relativne anonimnosti s pomočjo viralne platforme Colours – ali pa po njeni zaslugi – povzdignilii v eno najobetavnejših imen britanskega neo-soula. Zdaj Greentea Peng predstavlja težko pričakovani prvenec z naslovom MAN MADE, ki prinaša cel kup navdušujoče glasbe, obenem pa, roko na srce, pušča precej prostora za nadaljnji razvoj. 

V redosledu in ob prisluhu od daleč se album komajda izogne pastem ujetosti v preživete glasbene vzorce in repetitivnost. V prvi polovici predstavi krajše, udarnejše komade, skozi tok albuma se ponavljajo kvečjemu sporočila, glasba pa se počasi uglašuje in resonira, proti koncu pa jo rešujejo raznolikost in široka paleta nabranih žanrov ter prav relativna neobremenjenost z iskanjem jedrnatosti. V štirinajstih komadih na plošči prednjačijo neo-soul, dub in trip hop. A Greentea Peng in njen band – The Seng Seng Family – spretno žonglirata tudi z drobci kitarske psihedelije, rapa, jazza, celo punka in plesnoelektronskih odmevov. Tako bi bilo kakršnokoli žanrsko kategoriziranje plošče MAN MADE predvsem kontraproduktivno. 

A podobno bi lahko dejali tudi za to, kar pove avtorica sama. Ne kaže posebnih znakov posredovanja celostne zgodbe ali konkretnega sporočila, v zameno nazorno prikaže svoja samozavestna in močna stališča oziroma izhodišča. Ta implicirajo globoka prepričanja, svojeglavost, navdušenje nad spiritualnostjo in nad ozaveščenostjo, svarijo pred družbenimi nepravicami, tegobami in kljub priljudnosti iščejo nekakšno izločitev iz predalčka. Greentea Peng ne spada nikamor, ne pripada nikomur. Ljubi sebe, človeštvo in glasbo. Govori o nas in njih. Zaveda se primeža peščice, v katerem je večina, votlosti sodobnega kapitalizma, rasizma in kolonialne dediščine. Zgleduje se po prostem slogu junakinj, kot so BaduHill, Scratch Perry in Levy, poistoveti se z muziko, ki je podobno sporočala že pred njo. V podtonih njena glasba vsebuje in kaže tudi odtise osebne rasti skozi relativno burne življenjske epizode – osebnostne težave in pobegi od resničnosti, pa naj bo to skozi spiralo substanc, zatekanje k rejvu ali preprosto s selitvijo na drug konec sveta. Povedano z naslovom ene od skladb: SufferSvoja lastna in svetovna oziroma družbena trpljenja Greentea nagovarja tudi skozi metaforiko in uporabo drog – predvsem psihedelikov, a se ob tem primerno dotika tudi psihologije, denimo izgube, travme in množic. 

Končna sodba je torej v globalu nedvoumno pritrdilna. Plošča MAN MADE predstavi že skoraj pozabljeno umetnost zavednega, s popom spogledujočega se miljeja mešanice zadržanega, zaokroženega, a raznolikega neo-soula. V konkretnem primeru mu Greentea Peng dodaja svoje ljubezni v oblikah hip-hopa, duba in trip hopa. Njena prezenca upravičuje in se prekriva s podobo samostojne, razgledane, no-bullshit osebe, ki se ne boji pokazati načelnosti, samozavesti in moči ter zastopati glasbe, s katero nastopa. 

Vsekakor gre veliko zaslug za solidnost albuma pripisati tudi glasbeni zasedbi, s katero ga je Greentea Peng posnela. The Seng Seng Family in gostujoči producenti so za Peng ustvarili to raznobarvno glasbeno platno in ga z njo primerno ukrojili, zato za prijeten zvočni vtis nosijo enakovredno krivdo. Vendarle gre za debi, gre za šele prve brazde v verjetno odmevni prihodnosti umetnice, ki ji verjetno ravno zaradi zgodnje faze kariere umanjka fokusa, širšega ideološkega konteksta in koherentnejše narative. Pa vendar, to ni nujno slabo, v trenutnih časih se marsikdo sprašuje, kje sploh smo, kdo sploh smo, kje so nazori … Greentea Peng na to odgovarja s celostnim izdelkom in predvsem s svojo osebnostjo.

Leto izdaje: 
Institucije: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.