Hagzissa: They Ride Along

Recenzija izdelka
22. 10. 2019 - 19.00

Iron Bonehead Productions, 2019

 

Tokratno Tolpo Bumov posvečamo našim severnim sosedom iz Avstrije. Hagzissa je bend iz Linza in je del izredno aktivnega kolektiva, ki z različnimi projekti postavlja avstrijski black metal na zemljevid širšega podzemnega dogajanja v tem žanru. Posamezniki iz zasedbe Hagzissa igrajo tudi še v bendih Kringa in Brånd. Kringa in Hagzissa sta letos izdala novi plošči za dve pomembni blackmetalski založbi - Iron Bonehead Productions in Terratur Possessions. Kringa s ploščo Feast Upon the Gleam pri omenjeni norveški založbi Terratur, plošča They Ride Along benda Hagzissa pa je izšla pri Iron Bonehead. Tokratno ploščo sicer predstavljamo z nekoliko težkim srcem, nemška založba  Iron Bonehead je namreč kot nekakšna podružnica ameriške založbe Nuclear War Now! Productions povezana tudi z nekaterimi projekti, ki so blizu desni sferi black metala.

Ko se sprehajamo po podzemlju black metala se naše poti kaj hitro križajo s projekti, tako ali drugače povezanimi z nacional-socialistično ideologijo. Nocojšnja recenzija sicer ne terja odpiranja te tematike, ki potuje paralelno z zgodovino black metala, vseeno pa moramo takšna dejstva razstaviti na mizo in prepusti posamezniku, da se v zvezi s tem sam opredeli. Hagzissa je projekt, ki je daleč od takšnih ideologij, vseeno je plošča žal izšla na sumljivi založbi, ki izdaja izjemne muzike.

Razlog, da tokrat obravnavamo prvenec avstrijskega benda, je seveda ravno ta, da gre za zaznamek izredno zanimive godbe obskurnega metala. They Ride Along je plošča, ki na prvo poslušanje deluje enostavno in zelo poslušljivo. A hudič se skriva v detajlih. Prvina plošče je interdisciplinarnost! Hagzissa ustvarja s podobno filozofijo kot denimo Funereal Presence, projekt, katerega ploščo smo v Tolpi bumov obravnavali v začetku tega leta. Ne gre za isti stil glasbe, temveč za podoben pristop. Kar želimo povedati, je, da obe entiteti črpata iz najzgodnejšega obdobja black metala in da obe ustvarjata kompleksne kolaže. Vrlina takšnih bendov tiči predvsem v njihovi sposobnosti zapakirati različne elemente v funkcionalne celote, kar ni najbolj enostavno. Hagzissa spretno skače med pankurskim tu-pa tu-pa black metalom in zverinskim drugim valom skandinavskega black metala. Hkrati pa ne pozabi niti na pionirje primordialnega black metala vzhodnega bloka. V njihovi glasbi slišimo tudi bolj abstraktne pasaže, ki mejijo na izraze eksperimentalnih in progresivnih black metal bendov. Presenečeni smo nad enostavnostjo njihovih kitarskih rifov, med katerimi ne boste našli kakih pretencioznih atonalnih ali modernih vstavkov. Moč Hagzisse je ravno v tem, kako z enostavnim pristopom ustvarijo izjemno energijo, ki jo vsekakor slišimo tudi na novi plošči. Dodana vrednost njihove godbe je tudi v dinamičnem menjanju ritmov in podžanrskih izrazov. Ravno to naredi tokratno izdajo izjemno in zanimivo za poslušanje.

Hagzissa se izrazito veliko poigrava z različnimi načini petja oziroma kričanja. To seveda ni tipično za black metal bende, ki se tradicionalno poslužujejo predvsem monotonih vokalov. Podobno kot pri kitarah moramo ploščo They Ride Along poslušati večkrat, da bi dojeli razsežnost bendovih vokalnih spretnosti. Nenehno poigravanje z različnimi variacijami kričanja in cviljenja povzroči še zanimivejše poslušanje in pridoda k agresivnosti kitarskega riffinga. V drugih delih so vokali bolj abstraktne narave, ne podajajo le sporočila, temveč predvsem ustvarjajo atmosfero. Zavlečeno izustenje samoglasnikov, denimo, doda nov sloj kitarskim melodijam, mučno cviljenje pa ustvari vzdušje nelagodja. Vokali, skratka, na tej plošči odigrajo ključno vlogo.

Dejstvo je tudi, da nam že hiter pogled na platnico hitro pove, koliko je ura. Gre za nekakšno abstraktno risbo nasmejane zlobne podobe, ko pa pogledamo bolj pozorno, vidimo, da se v njej skriva silhueta čarovnice ali čarovnika. Tudi logo priča o tem, da gre za abstraktno in mistično blackmetalsko entiteto. Magija je prisotna tako v njihovih besedilih kot v samem duhu benda. Predvsem pa seveda v grafični opremi njihovih izdaj ter ob njihovih koncertnih performansih.

They Ride Along je fantastičen prvenec avstrijskih Hagzissa. Plošča pa je vredna naše in vaše pozornosti kljub dejstvu, da je izšla pri založbi, ki ne reflektira nujno ideologije in vrednot te frekvence ...

 

https://www.metal-archives.com/bands/Hagzissa/3540426718

Hagzissa - Searing Effigy (live in Brussels - 6/03/2019)
Leto izdaje: 
Avtorji: 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentarji

Plata leta!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness